duminică, 10 aprilie 2016

O "dimineaţă furtunoasă" în ALPI!




Şedinţa cu public a Asociaţiei Literare "Păstorel" Iaşi (ALPI), din ziua de duminică, 10 aprilie 2016, a adunat de la ora... 10.00 a.m. fix un public numeros în incinta sălii mari de lectură a Bibliotecii Judeţene Gheorghe Asachi din Iaşi, gazda întâlnirii fiind bibliograful Elena Zanet.
A fost o manifestare cu de... toate, cu teatru, cu lansare de carte, cu epigrame, poezie şi cu mulţi vorbitori la ordinea zilei, fiecare membru ALPI primind la debutul evenimentului însemnele asociaţiei ieşene, o legitimaţie tip card, o insignă şi un pix promoţional, din partea directorului Mihai Batog-Bujeniţă şi a secretarului Mihai Haivas, primul menţionat fiind proaspăt reîntors din Israel, acolo unde a avut numeroase întâlniri de lucru cu personalităţile literare din "Ţara Sfântă".
"Pot spune că am reprezentat cu cinste culorile ALPI, iar în final, la serata la care am fost invitat, au fost prezenţi peste 100 de persoane, inclusiv ambasadorii României şi Republicii Moldova în Israel !", a mai menţionat scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă.   
Să mai menţionăm că, în prezidiul manifestării de la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Asachi" Iaşi au luat loc ieşenii Mihai Batog-Bujeniţă şi Mihai Haivas, vasluianul Dumitru V. Marin, Ioan V. Maftei-Buhăieşti şi actorul Marian Simion, ultimii doi veniţi special din Bucureşti pentru evenimentul din 10 aprilie 2016.
Directorul ALPI, Mihai Batog-Bujeniţă, a mai spus că în cadrul asociaţiei ieşene a luat fiinţă un Departament de relaţii internaţioale, condus de Dan Teodorescu, care îi are drept colaboratori pe Ionela van Rees-Zota (Nürnberg - Germania), Georg Barth (Passau - Germania) şi Eduard Mattes (Haifa  Israel), care au devenit recent membrii de onoare ai grupării scriitorilor ieşeni.
Acelaşi scriitor şi comandor Mihai Batog-Bujeniţă a mai propus înfiinţarea şi a unui Departament de comunicare culturală, condus de actorul şi regizorul Emil Gnatenco, care va fi ajutat de Gabriela Cucinschi şi Elena Mândru.
După această ultimă propunere, votată în unamitate de cei prezenţi, jurnalistul Dan Teodorescu şi-a invitat toţi colegii din ALPI la lansarea cărţii sale, "Cultură şi Sport în Dealul Copoului", manifestarea cu public, cuprinsă şi într-un program artistic-muzical şi de dans sportiv având loc sâmbătă, 16 aprilie 2016, de la ora 11.00, la Pensiunea Aristocrat Iaşi, din zona rezidenţială Bucium.
A urmat apoi un frumos recital cu un fragment din celebra piesă de teatru "O noapte furtunoasă", de Ion Luca Caragiale, interpreţii fiind elevii de numai 14 ani ca vârstă, din clasa a VIII-a, de la Şcoala Generală Dumbrăviţa, din comuna Ruginoasa, judeţul Iaşi. Celebrele replici ale lui Caragiale au fost interpretate cu mult talent de elevii Cristina Zegan (în rolul Ziţa), Delia Fulga (Veta), Iustin Buiciac (Spiridon) şi Marius Coţovanu (Chiriac), care au încântat publicul prezent la şedinţa ALPI.
Sub coordonarea prof. Petronela Angheluţă, trupa de teatru "Flori de Dumbravă", din care fac parte elevii menţionaţi anterior, a reuşit să se impună şi în cadrul Festivalului "Hai la teatru", de la Teatrul Lucrafărul din Iaşi, acolo unde eleva Cristina Zegan a cucerit premiul de interpretare pentru rolul Ziţa, din piesa "O noapte furtunoasă" de I.L. Caragiale, iar toată trupa de la Dumbrăviţa a luat premiul pentru promovarea dramaturgiei naţionale.
În continuare, s-a desfăşurat lansarea cărţii bucureşteanului Ioan V. Maftei-Buhăiești, născut în 1941 la Buhăieşti, în judeţul Vaslui, „RESTITUIRI  ÎN  ALB  ȘI  NEGRU” (75 de ani sub... Zodia Racului), volum aniversar care cuprinde poezii cu și fără rimă, selecții din creațiile poetice publicate anterior și din cărțile de autor publicate cu ani în urmă. Cartea profesorului de matematică Ioan V. Maftei-Buhăiești conține și „addenda”- aprecieri la adresa autorului ale unor personalităţi din București și din țară, inclusiv ale regretatului academician şi matematician Solomon Marcus. Ea conține și un florilegiu adresat de poet unor poeți, scriitori, actori etc. Prezentarea autorului a fost făcută de Mihai Batog-Bujeniță, iar prezentarea cărții de către scriitorul Vasile Larco, care i-a dedicat și două epigrame.
Actorul bucureștean Marian Simion (a nu se confunda cu antrenorul de box cu acelaşi nume!) a adus cuvinte de laudă poetului, scenaristului, regizorului, epigramistului și actorului Ioan V. Maftei-Buhăiești, după care a recitat din creațiile colegului din prezidiu. A citit din cartea care s-a lansat duminică și actorul ieşean Emil Gnatenco.
A luat apoi cuvântul prof. dr. Dumitru V. Marin, care a informat că se apropie și aniversarea dumnealui, de 75 de ani de viaţă, prilej de a invita pe toţi membrii ALPI la Vaslui, pe 21 aprilie a.c., unde va avea loc sărbătoarea limbii române și lansarea cărții sale "Învățământul  din Vaslui până la 1948". Tot domnia sa a mai informat publicul prezent că s-a editat revista "Meridianul Cultural Românesc" (nr. 5) și că dânsul, după 1989, a înființat prima televiziune privată din România.
Au citit apoi din creațiile proprii dr. Georgeta - Paula Dimitriu, Gabriela Cucinschi, Corneliu Carp, Aurel Baican.
În încheierea evenimentului, poetul Ioan V. Maftei-Buhăiești a mulțumit celor care au asistat la lansarea cărții domniei sale, cu mulțumiri speciale adresate scriitorilor Mihai Batog-Bujeniță și Vasile Larco, pentru colaborarea fructuoasă din perioada care s-a scurs și până în prezent.
A urmat sesiunea de autografe a scriitorului Ioan V. Maftei-Buhăiești, autografe acordate de autor celor prezenţi la manifestarea dintr-o "dimineaţă furtunoasă" din cadrul ALPI, cu multe evenimente culturale de mare rezonanţă, care vor rămâne cu siguranţă în memoria celor prezenţi pentru o lungă perioadă de timp.
DAN TEODORESCU
& VASILE LARCO

2 comentarii:

  1. Mulțumim pentru cuvintele frumoase... pentru această ”dimineață furtunoasă” de la ședința ALPI! Voi fi prezentă la activitatea de sâmbăta viitoare! Cu respect!

    RăspundețiȘtergere