joi, 28 aprilie 2016

S-a redeschis Palatul Culturii din Iaşi! După 8 ani de muncă din partea restauratorilor şi constructorilor!




Peste 3.000 de ieşeni şi nu numai au stat câte două ore la o coadă imensă pentru a vizita, pe 27 aprilie 2016, Palatul Culturii din străvechea Capitală a Moldovei. Intrarea a fost gratuită şi din această cauză probabil afluenţa de public a fost aşa de mare, în doar 8 ore de vizitare.
La puţine zile după ce premierul Dacian Cioloş a redeschis oficial acest măreţ edificiu al Iaşului, iată că publicul larg s-a bucurat de o frumoasă zi de primăvară şi de o lecţie de istorie pe viu, într-o clădire refăcută total timp de 8 ani, unde au lucrat peste 500 de oameni specialişti în construcţii şi restaurări.
S-au cheltuit în decursul anilor circa 30 milioane de euro pentru restaurarea clădirii, dar a meritat, deoarece Palatul Culturii din Iaşi - România arată ca o bijuterie cum rar se poate vedea în lumea largă. Doar Castelul Peleş de la Sinaia poate rivaliza cu măreţia şi grandoarea Palatului Culturii din Iaşi. Oricum, Palatul Culturii din Iaşi este peste vestitul Palat Schönbrunn de la Viena, cel puţin aşa au spus mulţi vizitatori şi iubitori de istorie şi artă pură.
Vizitatorii Palatului Culturii din Iaşi au putut admira în turul foarte bine dirijat de organizatori mai multe muzee şi expoziţii, precum Muzeul de Artă, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Istorie şi Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii, respectiv Expoziţia Aurul şi Argintul antic al României, Expoziţia Artă şi ceromonial la mesele regale, Expoziţia Curtea Domnească din Iaşi - O istorie redescoperită.
Sala Voievozilor de la etaj este de-a dreptul fascinantă, cu trandafirii ei albaştri şi pictată în "Albastru de Prusia", la fel şi podeaua de sticlă de la parter, unde calci cu mare precauţie şi frică chiar, chiar dacă un ochi de sticlă poate susţine o greutate de 400 kg. Sub tălpile tale poţi privi vechile hrube ale Palatului şi mereu ai impresia că te poţi prăbuşi în gol ! Este doar o iluzie, iar cineva spune: "Chinezii au făcut un pod suspendat cu podeaua de sticlă, noi doar nişte camere care prezintă vestigii arheologice !". Dar frica persistă în continuare, până te obişnuieşti cu realitatea şi apoi zâmbeşti suveran: "Ei na, c-am făcut-o şi pe asta, am fost şi în China!"
O expoziţie extrem de admirată a fost şi cea cu obiecte de aur şi argint, admirată mai ales de vizitatoarele Palatului, dar expoziţiile de artă au ieşit şi ele în relief, prin picturile lui Tonitza, Grigorescu, Băncilă, Iser, Petrescu, Palade şi a mai fost şi un superb tablou autoportret al ieşeanului Dan Hatmanu, admirat de noi toţi.
De mare efect la publicul ieşean şi din străinătate, căci mulţi vizitatori au fost şi de peste hotarele României, au fost expoziţiile de costumele populare şi de ouă încondeiate, o imensă moară de vânt care ajungea până la tavanul clădirii, sălile de instrumente muzicale, cu multe gramofoane, piane mecanice, polifoane, patefoane, simfonioane, toată în stare extrem de bună de funcţionare.  
"S-a intervenit în toate zonele şi este prima dată când vestitul Palat al Culturii din Iaşi cunoaşte o asemenea restaurare unitară de nivel ridicat. El a fost consolidat, sistemul de drenaje a fost refăcut, la fel şi acoperişul. Aşteptăm cât mai mulţi vizitatori, ne bucură mult prezenţa lor la Palatul Culturii din Iaşi!", a declarat doamna Lăcrămioara Stratulat, managerul general al Complexului Muzeal „Moldova” Iaşi.
Începând din 28 aprilie, biletul de intrare la Palatul Culturii din Iaşi costă doar 40 lei, dar pe 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor, intrarea va fi din nou liberă.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu