duminică, 19 iunie 2016

"Centura de Aur", un eveniment cu tradiţie mondială, ajunge în Sala Polivalentă din Iaşi


Vasile Cîtea - preşedintele FR Box

Legendarul turneu şi totodată cel mai important eveniment de box din România  a ajuns la ediţia cu numărul 41, iar turneul din acest an se va organiza în municipiul Iaşi, la Sala Polivalentă, în perioada 5-10 iulie 2016. "Mini-Mondialul" românesc de box, cum era cunoscut acest turneu pe plan internaţional până în 1989 şi-a recăpătat rapid notorietatea începând cu 2013, după o întrerupere de mai mulţi ani, iar în ediţia 2016, va aduna la startul competiţiei, la Iaşi, 15 ţări, între care  Anglia, Italia, Olanda, Azerbaijan, Ucraina, Tunisia, Suedia, Ţara Galilor, Egipt, Nigeria, Rep. Moldova, Serbia, Germania şi ROMÂNIA.
Faptul că acest turneu este printre ultimele verificări înainte de Jocurile Olimpice de la Rio şi cei mai mulţi boxeri prezenţi la Centura de Aur – Iaşi 2016, sunt calificaţi la Olimpiadă, e o garanţie a spectacolului, a unui eveniment de referinţă pentru boxul de mare anvergură, promiţând deja să fie un punct de referinţă în evenimentele sportive majore organizate la Iaşi.

* Nistor şi Arădoaie - „războinicii” ieşeni temuţi în lume

Ediţia 41 a Centurii de Aur, de la Iaşi porneşte din start cu un grad ridicat de interes pentru iubitorii sportului din Iaşi, întrucât aliniază la start doi dintre cei mai promiţători pugilişti ai României. Este vorba de Mihai Nistor, speranţa României la aurul olimpic, după 60 de ani. Supranumit „Stânca din Erbiceni”, Nistor vine în Capitala Spirituală a României cu statutul de campion mondial absolut al profesioniştilor AIBA, cu dorinţa de a dovedi încă o dată că speranţele puse de boxul românesc în el sunt pe deplin întemeiate. Cel de-al doilea nume sonor al F Box prezent la această competiţie este ieşeanul Paul Andrei Arădoaie, campionul european de tineret din 2014, neînvins şi la seniori în 2015 şi 2016 şi omul de la care se aşteaptă o medalie olimpică la Tokyo, în 2020.
„Centura de Aur” face parte din calendarul competiţional al Federației Internaționale de Box (AIBA) și se bucură în continuare de mare interes pe plan mondial de o participare masivă a sportivilor străini. De altfel, la ediția 2013 au revenit după o pauză de 20 de ani și reprezentativele Cubei și Rusiei, cele mai puternice naționale de box amator ale lumii, ceea ce a asigurat un important capital de imagine și de popularitate a turneului. 

* Provocarea preşedintelui Vasile Cîtea

O garanţie importantă privind reuşita ediţiei din acest an a Centurii de Aur este şi implicarea totală  în organizarea evenimentului a preşedintelui FR Box. Ieşeanul Vasile Cîtea, primul campion român în boxul profesionist, a început din 14 ianuarie 2016, când a fost ales preşedintele FR Box, cel mai greu meci al carierei: acela de a lua o federaţie în corzi, numărată de ANAF, MTS şi creditori, şi de a o ridica spre performanţă managerială şi valorică. De la ocuparea acestei poziţii, Vasile Câtea a avut o singură deviză: „Nu privesc înapoi cu mânie la motivele pentru care Federaţia Română de Box are enorm de muncă pentru a reveni acolo unde îi este locul în elita mondială, ci doar înainte, având convingerea că printr-un efort colectiv şi o muncă serioasă vom depăşi toate problemele şi ne vom putea concentra pe înalta performanţă”.

* Prima ediție în 1972

Creată în 1972, Centura de Aur a devenit în scurt timp unul dintre cele mai prestigioase evenimente din lumea boxului mondial, datorită participării campionilor mondiali, europeni şi olimpici la box, chiar de la prima ediţie. Ideea de a înfiinţa un turneu internaţional la Bucureşti după modelele marilor competiţii internaţionale a apărut la începutul anului 1972 în urma unei discuţii dintre Cristea Petroşneanu, secretar general al Federaţiei Române de Box între anii 1967 – 1978 şi o parte dintre tehnicienii care constituiau colegiul de antrenori. Regăsim nume mari: Ion Popa (preşedinte), Constantin Nour, Lucian Popescu, Marcu Spacov, Gheorghe Fiat (secretar), Ion Stoianovici, Ion Chiriac. A fost contactat imediat Gheorghe Guriev, preşedintele federaţiei, o mare personalitate a boxului amator nu numai românesc, ci şi internaţional fiind, în timp, membru în comitetul executiv AIBA şi vicepreşedinte EABA.

* Participare numeroasă

Prima ediţie a „Centurii de aur” a avut loc, în aprilie 1972 la Patinoarul Naţional, bucurându-se încă de la început de o participare foarte valoroasă, majoritatea boxerilor considerând-o drept o repetiţie generală înaintea Jocurilor Olimpice de la München. Mulţi dintre „eroii” primei ediţii au urcat pe podiumul olimpic, conferind astfel din start un prestigiu deosebit proaspătului turneu internaţional „Centura de Aur”.

* Teofilo Stevenson prezent la prima ediție

La prima ediţie a venit şi celebrul Teofilo Stevenson (Cuba) care ne va vizita apoi de mai multe ori ţara. În ’72, în preliminarii, Stevenson l-a întâlnit pe „greul” nostru Ion Alexe. Meciul nu a durat decât câteva secunde şi s-a terminat fără decizie pentru că ... la primul schimb de lovituri cei doi s-au accidentat. La Jocurile Olimpice de la München, Stevenson a fost medaliat cu aur, iar Alexe cu argint. După această primă ediţie, majoritatea turneelor „Centurii” s-au ţinut la Palatul Sporturilor şi Culturii.

* Întâlniri memorabile

Întâlniri memorabile în compania boxerilor cubanezi au realizat Ilie Dragomir şi regretatul Ion Györfi. Până în 1989, turneul la care participau minim 50-60 de boxeri români, câte 4-5 de categorie, s-a bucurat de participarea unui public extrem de numeros. Cel mai valoros „greu” român din toate timpurile, Mircea Simon, vicecampion olimpic la Montreal, în ’76, câştigător a două „Centuri”, ne-a declarat: „Pentru mine „Centura” era cel mai puternic turneu din lume şi câştigarea lui îmi conferea un moral deosebit. Ştiai foarte sigur că, dacă cucereşti Centura de Aur, nu eşti o jucărie...”
Francisc Vaştag a câştigat turneul de opt ori, iar Simion Cuţov de şase ori.
Echipele care au venit cel mai des la „Centură” au fost Cuba, U.R.S.S., R.D.G., Bulgaria, Turcia, R.P.D. Coreeană, Polonia, Ungaria. Au venit la diverse ediţii şi echipe de peste mări şi ţări, precum Venezuela, Peru, China, Mongolia, Filipine, Japonia, Thailanda, Republica Coreea.
(Comunicat de presă din partea FR BOX)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu