joi, 23 iunie 2016

Două ieşence pe tabloul principal la "Trofeul Municipiului Iaşi" la tenis


Irina Fetecău

Turneul internaţional feminin de tenis din calendarul mondial ITF, denumit "Trofeul Municipiului Iaşi" se va desfăşura la arenele de tenis CFR Iaşi în perioada 2-10 iulie 2016.
Competiţia are premii totale de 10.000 dolari şi este organizată de CS CFR Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi şi Federaţia Română de Tenis.
Dacă directorul de turneu este antrenorul ieşean de tenis Vergil Aghion, supervisorul ITF al competiţiei este bucureşteanul Dan Nicolae. Brigada de arbitri va fi compusă din Mihai Dumitrescu, Dumitru Bucur şi Sabina Spireanu (toţi din Bucureşti), Dragoş Moisi (Adjud) şi Cătălin Costaş (Iaşi).
În perioada 2-4 iulie, pe tabloul din calificări, la simplu, vor participa 48 de sportive, iar câştigătoarele finalelor din calificări, opt la număr, vor promova pe tabloul principal de "32", unde întrecerile sunt programate în perioada 5-10 iulie. La dublu feminin va fi un tablou principal de "16", întrecerile fiind programate în perioada 5-8 iulie 2016.
Mingea oficială a competiţiei este Wilson US Open (Type 2).
Pe tabloul principal de simplu se vor acorda şi patru wild-carduri, două din partea CS CFR Iaşi şi alte două din partea FR Tenis. La dublu se vor acorda trei wild-carduri, două din partea CS CFR Iaşi şi unul din partea FR Tenis.
În calificări, la simplu, CS CFR Iaşi şi FR Tenis pot acorda şase wild-carduri. Clubul ieşean invită în primul rând tinerele sportive din Iaşi şi din zona Moldovei, care au 14 ani împliniţi în preziua turneului şi sunt înscrie la ITF cu IPIN să participe la Trofeul Municipiului Iaşi, înscrierile la competiţia din calificări urmând a avea loc în după amiaza zilei de vineri, 1 iulie, la arenele de tenis CFR Iaşi, din cartierul Alexandru cel Bun, de pe Şoseaua Naţională nr. 7-9, din incinta bazei sportive CFR Iaşi.
În prezent, după retragerile oficiale din 21 iunie, numărul 1 la Trofeul Municipiului Iaşi la tenis a devenit românca Irina Fetecău (20 ani împliniţi pe 17 aprilie 2016, locul 593 WTA), componentă a CS Dinamo Bucureşti, care a mai evoluat la turneul ieşean şi în anii din urmă. Ea este însoţită mereu de tatăl ei, binecunoscutul comentator sportiv de la Radio România Actualităţi, Adrian Fetecău, care este şi conducător Grupului Umoristic "VOUĂ".
Cea mai bună clasare a Irinei Fetecău, în clasamentul mondial WTA, a fost locul 570 la simplu (pe 24 august 2015), iar la dublu locul 935 (pe 20 iunie 2016).
Irina Fetecău a participat în 2016 la mai multe turnee ITF, din România, Tunisia şi SUA, cu rezultate promiţătoare în cadrul competiţiilor cu premii totale de 10.000 dolari sau chiar 25.000 dolari.
La ultimul turneu ITF la care a participat în acest an, cel de la Galaţi (30 mai-5 iunie 2016), bucureşteanca Irina Fetecău a fost finalistă la simplu şi semifinalistă la dublu, făcând pereche cu Elena-Teodora Cadar (22 ani).
Tot pe tabloul principal vor mai evolua şi ieşencele Michele-Alexandra Zmău (20 ani, ajunsă direct pe tabloul principal, pe locul 17, în nominalizarea ITF) şi Andreea Prisacariu (16 ani, care va primi un wild-card din partea CS CFR Iaşi). Ambele sportive au făcut primii paşi în tenisul de performanţă la arenele CFR Iaşi, prima sub îndrumarea antrenorilor Vergil Aghion, Raluca Aghion şi Alexandru Tudurache, a doua sub conducerea antrenoarei Oana Hâncu.
Pe tabloul principal al probei de simplu, în primele 18 jucătoare nominalizate de ITF, au intrat tenismene din opt ţări, din România, Republica Moldova, Belgia, Franţa, Italia, Austria, Rusia, Ucraina.
Primele patru favorite sunt Irina FETECĂU (20 ani, România, locul 593 WTA, aparţine de Clubul Sportiv Dinamo Bucureşti), Cristina ADAMESCU (20 ani, România, locul 611 WTA, aparţine tot de CS Dinamo Bucureşti), Anastasia VDOVENCO (22 ani, din Chişinău - Rep. Moldova, locul 641 WTA, ea fiind câştigătoarea ediţiei din 2015) şi Britt GEUKENS (20 ani, Belgia, locul 679 WTA).
Pe tabloul de calificări de "48", ITF a nominalizat 42 jucătoare, printre ele fiind şi ieşeanca Diana Iacob (14 ani şi jumătate, debutantă, antrenată de fostul jucător al CS CFR Iaşi, Teodor Leahu).
Jucătoarele din calificări sunt din Italia, România, Cehia, Rusia, Germania, Marea Britanie, Belarus, Ucraina, Ungaria, Cipru.
Pe lista alternativă figureană româncele Paula Mihaela ONIŢA (15 ani şi 8 luni, de la CSU Tg. Mureş, antrenor: Răzvan Sabău) şi Luana STANCIU (20 ani, de la AS Tenis Club Bucureşti, antrenor: Gabriel Moraru).
În perioada 2-10 iulie 2016, turneul internaţional de tenis ITF de la arenele CFR Iaşi este la concurenţă cu alte competiţii mondiale organizate în acelaşi interval de timp.
Turneele de tenis feminin programate nu peste multe zile sunt următoarele:
- CONTREXEVILLE (Franţa) - cu premii de 100.000 dolari;
- BUDAPESTA (Ungaria) - 100.000 dolari;
- VERSMOLD (Germania) - 50.000 dolari;
- YUXI (China) - 25.000 dolari;
- TORINO (Italia) - 25.000 dolari;
- BRUXELLES (Belgia) - 10.000 dolari;
- SHARM EL SHEIKH (Egipt) - 10.000 dolari;
- GIMCHEON (Coreea de Sud) - 10.000 dolari;
- AMSTELVEEN (Olanda) - 10.000 dolari;
- LISABONA (Portugalia) - 10.000 dolari;
- IAŞI (România) - 10.000 dolari;
- NIS (Serbia) - 10.000 dolari;
- GETXO (Spania) - 10.000 dolari;
- BUCA IZMIR (Turcia) - 10.000 dolari.
După cum se poate observa, municipiul Iaşi intră din nou în lumea tenisului mondial şi prin turneul feminin de la arenele CFR Iaşi, cu menţiunea că în perioada 6-14 august 2016, tot la arenele ceferiste va avea loc Trofeul Municipiului Iaşi la tenis masculin, cu premii mărite în acest an la 25.000 dolari.

* Irina Fetecău, sportivă de top şi studentă de performanţă la "Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării"

Călcând pe urmele tatălui său, Irina Fetecău este în prezent în anul I al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti şi chiar astăzi, 23 iunie, a avut de susţinut un examen important, exact pe probleme de... "radio", ultimul al sesiunii de vară. După ce a trecut examenul de brio şi a promovat practic în anul al II-lea la facultate, cu multă bucurie în glas, Irina Fetecău ne-a declarat în legătură cu participarea sa din poziţia de primă favorită la Trofeul Municipiului Iaşi la tenis, următoarele: "Pentru mine este o premieră, să fiu prezentă la un turneu internaţional de 10.000 dolari, din calendarul ITF, din poziţia de primă favorită. În acest sens, vreau ca la Iaşi să joc bine, să arăt tot ce pot pe terenul de tenis şi să mă bucur de jocul meu. Nu spun acum că vin să câştig turneul de la Iaşi, deoarece nu vreau să pun presiune pe mine şi să joc cu mari emoţii! Oricum, rezultatele obţinute în acest an la turneul de la Galaţi mi-au dat încredere! Înainte de Iaşi voi evolua la turneul de la Focşani, unde voi face pereche la dublu cu moldoveanca Anastasia Vdovenco. Îmi funcţie de cum va fi acolo, de cum ne va merge jocul împreună, voi face pereche la Iaşi tot cu Vdovenco sau cu o altă colegă de competiţie! Oricum, pentru mine turneul de la arenele CFR Iaşi rămâne unul important în carieră, el fiind, repet, primul meu turneu ITF din poziţia de cap de serie nr. 1".
Să mai menţionăm că, tradiţionala Conferinţa de presă oficială de deschidere a competiţiei este programată luni, pe 4 iulie 2016, la ora 11.00, în incinta restaurantului din cadrul bazei sportive CFR Iaşi. Finalele turneului de la Iaşi vor avea loc vineri după-amiază, pe 8 iulie, la dublu şi respectiv duminică dimineaţă, pe 10 iulie, în proba de simplu. Intrarea spectatorilor la arenele CFR Iaşi, la meciurile de tenis de la "Trofeul Municipiului Iaşi" este liberă, pe toată durata competiţiei!  
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu