sâmbătă, 4 iunie 2016

La Muzeul Unirii din Iaşi, Vasile Diacon şi-a lansat cartea "Codrul secular Slătioara, perlă pe Suha Bucovineană"




Într-o frumoasă zi de sâmbătă, 4 iunie 2016, după câteva zile de cod galben şi chiar portocaliu de vijelii şi furtuni, la Muzeul Unirii din Iaşi a venit SOARELE ! El a venit pe istorica stradă Lăpuşneanu însoţit şi de cartea de monografie "Codrul secular Slătioara, perlă pe Suha Bucovineană", autorul ei fiind Vasile Diacon, fost deputat FSN în prima legislatură post-decembristă a Parlamentului României.
Manifestarea a fost organizată de Societatea pentru cultură şi literatură română  în Bucovina - Filiala Iaşi în cadrul evenimentului denumit "Amiază culturală bucovineană" (ediţia a LXV-a), dar nu a fost moderată până la urmă de preşedintele Liviu Papuc, care i-a tranmis autorului, cu câteva minute înaintea de lansarea cărţii, următoarele: "Vasile, eu nu mai pot veni, descurcă-te!".
Şi Vasile (cu numele de familie Diacon) s-a descurcat foarte bine, el fiind înconjurat pe durata a peste 2 ore numai de prieteni şi colegi de breaslă, unii chiar de bancă de pe timpul şcolii, aşa cum a fost prezentat col. (r) Vasile Ostanschi (primarul comunei Stulpicani), cel care a insistat pentru redactarea acestei superbe lucrări monografice şi care a dat şi o mână de ajutor în identificarea materialului grafic.
Cu un prezidiu elevat, alcătuit din prof. univ. dr. Mandache Leucov, Vasile Diacon, conf. univ. dr. Viorel Ionesi şi col. (r) Vasile Ostanschi, lansarea cărţii mai sus menţionate a prilejuit mai multe luări la cuvânt, acolo unde monografia unicat a lui Vasile Diacon a primit numai cuvinte de laudă.
Au vorbit despre creaţia autorului profesorul Mandache Leucov, academicianul Ion Dediu (Rep. Moldova), primarul Vasile Ostanschi, conferenţiarul Viorel Ionesi, fostul director al Trustului de Construcţii Iaşi Marin Gh. Nicolae (celebrul "MeGheNe"), profesoara din Stulpicani Rodica Ion, iar Asociaţia Literară Păstorel Iaşi a fost reprezentată de directorul Mihai Batog-Bujeniţă, Vasile Larco şi Doina Toma, care au citit şi câteva catrene extrem de reuşite.
În sală s-au mai aflat oameni cunoscuţi în lumea culturii şi ştiinţei ieşene, precum Sorin Cotlarciuc, Dan Teodorescu, Nicu Stancu, Rodica Rodean, Olimpia Blăgoi, moldovencele Nina Gonţa şi Diana Vrabie, domnii Şerban şi Rădăuceanu, fam. Mănuţă şi mulţi alţii.
"Vă doresc tuturor a zi frumoasă!", a menţionat Vasile Diacon, încă din startul manifestării de la Muzeul Unirii, acolo unde invitaţii au fost întâmpinaţi încă din curtea aşezământului de către doamna Aurica Ichim, coordonatoarea celebrului muzeu istoric de pe strada Lăpuşneanu nr. 14, din Iaşi.
În alocuţiunea sa, prof. Mandache Leucov a menţionat: "Am vizitat de două ori această rezervaţie ştiinţifică de la Slătioara, o noapte am dormit chiar în laboratorul ei. Din păcate, evenimentele din decembrie '89 au venit cu o schimbare de concepţie în viaţa românilor, iar unele rezervaţii şi grădini botanice au fost distruse. Eu m-am opus la aceste presiuni de distrugere, dar apoi am fost schimbat din funcţie, deoarece nu am fost maleabil în privinţa retrocedărilor! Revenind însă la oile noastre, pot spune că această carte a domnului Vasile Diacon este una unicat! Nu mai există în spaţiul românesc o altă monografie destinată unei rezervaţii ştiinţifice. Suntem unica ţară din Europa unde mai sunt păduri virgine! Numai să aduni bibliografia despre sol, floră, vegetaţie, faună, trebuie să consulţi sute de titluri de lucrări ştiinţifice, iar Vasile Diacon a făcut acest lucru cu multă pricepere!".
În final, autorul Vasile Diacon, pus astăzi, 4 iunie 2016, în "lumina reflectoarelor", a mai spus: "Mulţumesc celor care au venit la lansarea cărţii mele, în sală fiind mulţi prieteni şi colegi, unii chiar de bancă de pe timpul şcolii. Am fost onorat şi încântat de venirea lor, iar eu am dorit să editez o lucrare mai altfel, cu un subiect mai aparte, de fapt este o monografie cu tot tacâmul pus în asemenea situaţii ! Mulţumesc tuturor pentru susţinere!".
De menţionat că Vasile Diacon s-a născut pe 25 septembrie 1951 la Stulpicani, în judeţul Suceava. Este căsătorit şi are trei copiii, pe Oana, Maria şi Viorica, dar a devenit între timp şi bunic. Este absolvent al Facultăţilor de Filologie şi de Drept.
Are un Hobby de zi cu zi: Cercetarea istorică zonală. Mult succes Vasile Diacon, alias BILL !
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu