duminică, 31 iulie 2016

"Curierul de Iaşi" a ajuns în Germania


Georg Barth

Germanul de origine română, Georg Barth, sas din Sibiu şi care trăieşte de 25 ani la Passau, în landul Bavariei (Germania) este un bun prieten al subsemnatului, de mai mulţi ani. Georg este şi membru al Asociaţiei Presei Sportive din România (preşedinte: Dumitru Graur) şi membru AIPS. În urmă cu puţini ani, în 2012, când ocupa o funcţie importantă în cadrul WNBA / NBC (Federaţia Internaţională de Popice), Georg Barth a fost primit la o discuţie pe teme sportive şi de domnul Mihai Chirica (pe atunci viceprimar la Iaşi), fiind însoţit de mine, de germanii Peter Richter (secretar general al NBC) şi Siegfried Schweikardt (preşedintele NBC). La sediul Primăriei Municipiului Iaşi, într-o zi de duminică, într-o "adunare" amicală la care a participat şi domnul deputat Sorin Iacoban, s-au discutat şi unele aspecte referitoare la construcţia unei noi popicării cu 8 piste, la nivel internaţional, în zona stadionului Tineretului din Iaşi. Din păcate, doar Clujul construieste acum o popicărie performantă cu 8 piste, deşi echipa CFR Olimpia ACB Iaşi este multiplă campioană a României la popice, participantă în cupele europene şi Liga Campionilor.
Cei trei oaspeţi din Germania au fost prezenţi în 2012 şi la Trofeul Municipiului Iaşi la popice, competiţie organizată de subsemnatul la arena CFR Iaşi, acolo unde au participat sportivi din România, Republica Moldova, Ucraina şi Germania, în două concursuri, unul pentru profesionişti şi altul pentru amatori.
Să mai menţionez şi faptul că am trimis recent prietenului Georg Barth mai multe ziare "Curierul de Iaşi", editate de Primăria Municipiului Iaşi, din iunie-iulie 2016. Ele au fost primite la Passau cu mult interes, iar Georg le va trimite în zilele următoare la Biblioteca Românească din Freiburg, pentru diaspora din Germania. Şi uite aşa, avem la Passau un român care este mult mai român decât mulţi români din România, ca să folosim doar un joc de cuvinte !!!
DAN TEODORESCU

* Scrisoare din Germania, de la prietenul Georg Barth

"Stimate  Domnule Dan Teodorescu,

Vreau la începutul acestei scrisori, să mulţumesc pentru frumoasa DIPLOMĂ semnată de către Domnul Alexandru  Cişman, de la Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Iaşi.
Este un gest mai mult decât sportiv, având în vedere următoarea frază scrisă de diploma adresată mie: "Promovarea sportului românesc în Germania".
Da, nici nu îmi vine să cred, dar au trecut patru ani, de când am fost ultima dată în vizită la Iaşi. Împreună cu secretarul general NBC (Dl. Peter Richter) de la vremea respectivă, din anul 2012 !
Atunci am “rezolvat”, tocmai la Iaşi – transferul sportivelor/ sportivilor Monica Maria RAUSCH, Dan Ioan MIHĂILĂ,
Gianina Mihaela DOROBĂŢ, începând cu data de 01. 07. 2012 la echipa de popice KC Dreiflüsse Bosna din Passau / Bavaria / Germania, la care s-a mai adăugat, începând cu data de 01. 09. 2012, şi Alin VREAVU !
Şi totuşi, vreau (ca de obicei) să mai menţionez şi un alt aspect, din domeniul cultural.
Pe lângă diploma menţionată, mi-aţi trimis ziare…în special “Curierul de Iaşi”, fapt pentru care trebuie să vă mulţumesc şi pe această cale.
În numărul 440 al ziarului amintit, am găsit un articol “Proiect cultural la Bojdeuca din Ţicău”, articol care mi-a adus aminte încăodată de vizita la Iaşi, din anul 2012. Da, am fost atunci
(şi) la Bojdeuca din Ţicău, unde am discutat foarte mult timp cu un domn căruia nu i-am reţinut numele (NR - este vorba de Valentin Talpalaru), care se ocupa foarte grijuliu de întregul "complex". Foarte amabil şi cu multă dragoste faţă de obiectivul amintit, a fost pentru mine o adevărată plăcere să port un dialog cu respectivul domn… Amintiri frumoase !
Aşadar, iată cum “Curierul de Iaşi” se citeşte şi în Germania, iar în final colecţia de ziare trimisă va pleca, săptămâna viitoare, spre Institutul Românesc / Biblioteca Românească de la Freiburg / Germana, în special pentru pagina “File de istorie” !"
GEORG BARTH (Germania, 31 iulie 2016)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu