luni, 4 iulie 2016

Din ciclul: "Nu-i aşa, Ovidiu ?" La Vaslui, în familia Copacinschi, am întâlnit doi copii cu stea în frunte: Raisa-Ioana şi Markus-Ştefan !


Raisa-Ioana şi Markus-Ştefan

Inginerul Ovidiu Copacinschi este fostul meu coleg de facultate, amândoi devenind ingineri constructori la Iaşi, în 1974. Chiar dacă am absolvit secţii diferite, Ovidiu pe cea de Construcţii Civile şi Industriale, iar eu pe cea de Căi Ferate, Drumuri şi Poduri, drumurile noastre în viaţă ne-au condus prin toate sferele de activitate ale unei meserii nobile, cea de inginer constructor, acolo unde arta se îmbină fericit cu profesia şi de multe ori devii chiar şi arhitectul propriei tale vieţi.
Pasiunea pentru construcţii, artă şi literatură ne-a unit peste ani în cele mai diverse activităţi, chiar dacă eu trăiesc la Iaşi, iar Ovidiu la Vaslui, acolo unde pe o stradă cu rezonanţe artistice la nivel naţional, strada Toma Caragiu, domnul inginer Copacinschi conduce cu mult pricepere şi pasiune Compania EMO SRL Vaslui.
Legătura dintre noi doi este una şi mai strânsă, deoarece amândoi am devenit "bunici" de-a lungul anilor, iar acum trăim şi prin nepoţii noştri. Avem nepoţi de aceeaşi generaţie, doi nepoţi care au ajuns acum în clasa a III-a (cel / cea mare), respectiv clasa I (cel mic).
Şi pentru că, despre nepoţii mei - fraţii Silviu Teodorescu (9 ani) şi Gabriel Teodorescu (7 ani) - am mai scris, am să scriu în continuare despre alţi doi copii "cu stea în frunte", doi mici artişti şi sportivi din Vaslui, un oraş aflat la o aruncătură de băţ de Iaşi, în ambele urbe existând Parcul Copou şi mulţi moldoveni şugubeţi şi cu suflet mare, lucru care ne leagă şi mai mult, pe toate planurile.
Nu-i aşa, Ovidiu ?

* Muzica şi desenul, pasiunile de zi cu zi ale domnişoarei Raisa-Ioana Copacinschi

Şi ca să fie totul clar şi la obiect, că aşa stă bine unor moldoveni destoinici şi înţelepţi, să menţionăm că bunicul Ovidiu Copacinschi şi bunica Ana Copacinschi au doi băieţi, mai măricei acum, fraţii Irinel Copacinschi şi Nicolas-Cristian Copacinschi.
Lui Irinel Copacinschi şi soţiei sale, Liliana Copacinschi, barza le-a adus în dar pe fetiţa Raisa-Ioana Copacinschi, născută pe 22 iulie 2007, în prezent elevă în clasa a III-a la Şcoala nr. 6 "Mihai Eminescu" din Vaslui.
Raisa Copacinschi este un copil deosebit, iar printre numeroasele sale aptitudini, cele mai importante sunt muzica şi desenul.
În ceea ce priveşte muzica, Raisa a învăţat să cânte la pian încă de pe băncile grădiniţei, de la vârsta de 5 anişori, cu o pregătire intensă în acest sens până la 7 ani. După această vârstă, Raisa se pregăteşte la fel de intens în sfera canto şi instrument, la chitară.
Până în prezent, domnişoara Raisa-Ioana Copacinschi a câştigat următoarele premii, la canto:
- 22 noiembrie 2014: Premiul al III-lea la Concursul Naţional "Comoara Moldovei", de la Bârlad;
- 13 decembrie 2014: Premiul I la Festivalul Interjudeţean al Obiceiurilor de Iarnă şi Datini", de la Vaslui;
- 26 septembrie 2015: Menţiune la Concursul naţional "Comoara Moldovei", de la Bârlad;
- 20 decembrie 2015: Premiul I la Festivalul Interjudeţean al Obiceiurilor de Iarnă şi Datini", de la Vaslui.
La Chitară (grup), Raisa-Ioana Copacinschi a mai cucerit Premiul I la Festivalul Interjudeţean al Obiceiurilor de Iarnă şi Datini, de la Vaslui, din 20 decembrie 2015.
Principalele pasiuni ale fetiţei Raisa-Ioana Copacinschi, cea cu "stea în frunte" încă de pe acum, sunt pianul, chitara, canto, desenul, înotul, lectura şi animalele, iar deviza sa de viaţă este "Fără muzică, viaţa ar fi o greşeală !". Iar alte cuvinte sunt de prisos, cu menţiunea că Raisa-Ioana mai are un frăţior de numai 4 ani, Victor, o a doua comoară a familiei.
Nu-i aşa, Ovidiu ?

* Markus-Ştefan Copacinschi, un "Baiazid" pe scenele vasluiene, dar şi un viitor Novak Djokovic pe arenele de tenis     

Familia Nicolas-Cristian Copacinschi (tatăl) şi Laura Copacinschi (mama) au şi ei un copil, pe Markus-Ştefan Copacinschi (Mazucu), născut la data de 9 septembrie 2009 şi elev în clasa I la Şcoala nr. 6 "Mihai Eminescu" din Vaslui.
Exact ca şi verişoara Raisa-Ioana, Markus este un copil simpatic şi ghiduş, un tip sobru încă de mic copil.
Cu o alură sportivă, el emană multă tărie şi forţă, atât pe plan fizic, cât şi mental.
Sensibilitatea lui moştenită atât pe linie paternă, cât şi maternă, este adesea dezvăluită, dar nu oricui...
La cei aproape 7 ani, Markus este un foarte bun înotător şi este bazat pe o relaţie deosebită cu antrenorul de tenis de câmp, el practicând acest nobil sport la fileul vasluian cu ambiţie, pasiune şi disciplină, iar peste câţiva ani ar putea deveni chiar şi un al doilea Novak Djokovic, la Wimbledon sau Roland Garros.
Markus-Ştefan Copacinschi deţine şi trofeul pentru ”Cel mai bun actor”, în rolul lui Baiazid !
Are relaţii zilnice cu bicicleta, trotineta şi lectura, într-o viaţă plină la pasiune, încă de la 7 ani, cei 7 ani de acasă !
Împreună cu cei doi fraţi gemeni de numai 3 ani, Vladimir şi Leonard şi cu căţeluşul ARLO, Markus închide careul prieteniei juvenile de zi cu zi. Cu vreo patru iubiri destăinuite până astăzi, caracterul lui Markus-Ştefan Copacinschi îi garantează un viitor fericit, alături de părinţii şi bunicii lui.
Iar cu cei cinci nepoţi din "dotare", bunicul Ovidiu Copacinschi şi bunica Ana Copacinschi nu pot să fie decât în culmea fericirii.
Nu-i aşa, Ovidiu ?
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu