duminică, 3 iulie 2016

"Paşaport către neuitare", o carte în memoria tatălui Radu Teodorescu !


Radu Teodorescu (1922-2000)
După primele trei cărţi editate în 2015 şi în primele luni ale anului 2016, "În nopţile cu heruvimi sălbatici", "Meridianele Sportului Ieşean", "Cultură şi Sport în Dealul Copoului", iată că un nou volum al jurnalistului ieşean Dan Teodorescu va vedea lumina tiparului în a doua jumătate a anului 2016, fiind vorba de "Paşaport către neuitare".

"Careul" se închide deci cu o carte pe care autorul o scrie în memoria tatălui său, căpitan (r) Radu Teodorescu, fost veteran de război şi care a luptat în prima linie pe Frontul de Vest, alături de compania de infanterie pe care a condus-o în cadrul Regimentului 1 Vânători, în Ungaria şi Cehoslovacia, începând cu 23 august 1944, conform jurnalului de front original care a fost găsit, din întâmplare, prin casă. Tânărul sublocotenent Radu Teodorescu, la numai 22 ani, a avut multe obstacole de trecut printre obuzele inamice, dar Dumnezeu a fost cu el şi i-a salvat viaţa!
Brăilean de origine, tatăl autorului ajunge după cel de-al doilea Război Mondial la Iaşi, unde urmează Facultatea de Drept din Dealul Copoului şi ajunge jurist-economist. Locuieşte pe istorica stradă Alexandru Lăpuşneanu din Iaşi, unde o cunoaşte pe mama autorului, prof. Elena "Lenny" Radu, devenită apoi Teodorescu. La doi ani după căsătoria părinţilor săi, în casa de pe strada Lăpuşneanu nr. 15, la un pas distanţă de Biserica Banu, de Muzeul Unirii şi de Cinematograful Tineretului se naşte Dan Teodorescu.
Autorul nu uită celebra cofetărie de pe "Lăpuşneanu", din partea de sus a străzii, unde el comandă săptămânal o prăjitură şi două linguriţe. Prăjitura, de obicei "Amandina",  era savurată în doi, o linguriţă era pentru Dan Teodorescu, iar a doua pentru prietenul care îl însoţea şi care era vecin de casă, fie că el se numea Petrică Ciubotaru (celebrul actor ieşean), Emil Palade (devenit apoi un renumit medic generalist), Doru Comisu sau Dan "Mops" Serianu şi Marius Vitner, colegii săi de liceu de la "Sadoveanu" şi care locuiau şi ei tot pe "Lăpuşneanu". 
Tatăl Radu Teodorescu a devenit apoi director adjunct la CEC Iaşi şi mai apoi la Administraţia Financiară a judeţului Iaşi, iar după pensionare s-a apucat în modul cel mai serios de scris, de depănat amintirile sale de pe front, a scris poezii şi nuvele, a publicat în presa vremii. Se poate spune că talentul său literar l-a moştenit fiul Dan Teodorescu, încurajat mereu de mentorul său, Radu Teodorescu, cel care l-a iubit nespus şi pe unicul său nepot, Daniel-Cristian Teodorescu, devenit şi el la un moment dat, încă de pe băncile liceului, ziarist sportiv în mass-media ieşeană.
Un alt capitol special al noii cărţi se referă la fenomenul "Sport Fan Club", un fel de "Junimea Sportului" la Iaşi, manifestare pe care autorul Dan Teodorescu a coordonat-o timp de 4 ani şi 3 luni şi 61 de ediţii, în perioada 1993-1997, ajutat mereu de colegii săi din presa sportivă de la nivel local şi naţional, cărora le mulţumeşte din nou!
Deoarece, în 2012, "Sport Fan Club" devine o publicaţie online, cu subiecte culturale şi sportive, jurnalistul ieşean revine acum şi cu câteva reportaje din cele două domenii dragi lui, poate şi dumneavoastră, din perioada aprilie - august 2016. "Vă doresc lectură plăcută citind Paşaport către neuitare şi aş dori să ne revedem cu bine şi la următoarea mea carte, cea de-a cincea ! Subiectul îl am deja în cap, puterea de muncă există, sper să pot duce la bun sfârşit următorul meu proiect literar, bineînţeles, după ce îl finalizez, în luna august 2016, pe cel existent ! Doamne ajută !", ne-a declarat jurnalistul şi poetul ieşean Dan Teodorescu.

* O mare rugăminte către oamenii care iubesc literatura de bună calitate, cultura în general şi sportul în special

Cine doreşte să sponsorizeze cartea lui Dan Teodorescu, "Paşaport către neuitare", va avea numele trecut la loc de cinste la începutul ei. Cartea costă în total 1.100 euro (circa 5.000 lei RON, echivalentul a 1.250 dolari), pentru 110 exemplare, din care 8 buc pleacă automat la editura PIM Iaşi şi Biblioteca Naţională din Bucureşti. Suma se referă la tipărirea, tehnoredactarea şi lansarea cărţii "Paşaport către neuitare". Pentru jurnalistul Dan Teodorescu, în acest moment, orice sumă contează enorm !
Sumele se pot depune la banca BRD - Groupe Societe Generale, Filiala Iaşi / România, pe numele Teodorescu Dan-Ştefan, în următoarele coduri IBAN:
- În EURO: RO10 BRDE240 SV14256822400
- În DOLARI USD: RO81 BRDE240 SV71433022400
- În LEI RON: RO87 BRDE240 SV71432902400
- SWIFT CODE: BRDE ROBU
Autorul Dan Teodorescu poate să fie contactat şi prin email, la adresa: teodanstef@yahoo.com.
(REDACŢIA)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu