duminică, 14 august 2016

Debut editorial pentru conf. univ. dr. Cornelia Ursu: "Prin ţara unde soarele apune în mare!"



Şedinţa din 14 august 2016 din cadrul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI) s-a desfăşurat în sala mare de lectură a Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Asachi" din Iaşi, acolo unde doamna bibliograf Elena Zanet este mereu o gazdă extrem de amabilă cu scriitorii ieşeni.

Directorul ALPI, comandorul şi scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă a prezentat, pentru început, câteva dintre acţiunile la care au participat epigramiştii şi poeţii din cadrul asociaţiei, precum manifestarea de la Muzeul Mihai Codreanu din Iaşi, Tabăra de creaţie şi recreaţie de la Lacu Sărat / Brăila, organizată de Asociaţia Universul Prieteniei Iaşi (preşedinte: Rodica Rodean).
S-a mai menţionat că, în urma primirii din partea ALPI a două plachete de excelenţă, prietenii din Germania, doamna Ionela van Rees-Zota (din Nürnberg) şi domnul Georg Barth (din Passau) au mulţumit scriitorilor ieşeni pentru gestul făcut, declarând că distincţiile respective sunt poate cele mai frumoase din viaţa lor!
Domnul Mihai Batog-Bujeniţă a mai remarcat apoi că un material despre activitatea Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi, redactat de jurnalistul Dan Teodorescu şi publicat de Agenţia de Presă Aşii Români, cu sediul central la Nürnberg, în Germania, a avut peste 200.000 vizualizări, iar acest lucru este unul remarcabil! Revista "Booklook", editată de ALPI, va împlini recent 10 ani de existenţă, iar cu această ocazie au apărut câteva articole în presa din România şi Israel, care au stârnit admiraţia colegilor de breaslă, dar şi ... invidia unora dintre ei!
S-a prezentat apoi revista "Surâsul Bucovinei", editată la Vama, în judeţul Suceava, sub directoratul dr. Sorin Cotlarciuc şi s-a mai menţionat şi debutul editorial al doamnei conf. univ. dr. Cornelia Ursu, care a lansat recent pe piaţă cartea "Prin ţara unde soarele apune în mare", în urma unei vizite cu caracter cultural, făcută în Israel, în acest an.
În continuare, s-a trecut la partea "practică" a întâlnirii membrilor ALPI, cu lecturarea ultimelor creaţii din partea scriitorilor ieşeni.
Directorul Mihai Batog-Bujeniţă l-a prezentat pentru început pe noul venit, ing. Constantin Mihai, care a delectat asistenţa cu două dintre poeziile sale.  
Vasluianul Val Andreescu a menţionat apoi că așteaptă materiale pentru numărul 7 al revistei „Meridianul Cultural Românesc”, apoi a citit epigrame și o poezie ludică.
Eugen Deutsch a citit trei sonete, iar Vasile Diacon a anunțat lansarea unei antologii pe data de 18 septembrie 2016, la Muzeul Uniri din Iași, privind Comunitatea evreilor din Vama-Bucovina, autor fiind istoricul Ioan Cernat.
Aurel Baican a citit 14 epigrame, iar doamna dr. Georgeta Paula Dimitriu a citit trei epigrame. Doamna prof. univ. dr. Livia Bejan a prezentat o cronică a manifestării epigramatice de la Bușteni, unde a și fost premiată.  Au mai citit în faţa publicului, poezii şi epigrame, Cristinel Cojocaru, Doina Toma, Mihai Caba, Elena Mândru, Vasile Larco, Constantin Profir. Prof. Mihai Haivas a spus că așteaptă în continuare epigrame pentru următoarea culegere „Epigrama zilei”, după care a citit câteva dintre creaţiile sale umoristice.
Epigrame și alte creații literare a citit și Aurel Popescu, iar, în încheiere, domnul comandor Mihai Batog-Bujeniță a recitat o epigramă.
Să mai remarcăm şi faptul că, în cadrul unei recente conferinţe de presă referitoare la desfăşurarea turneului internaţional de tenis "Trofeul Municipiului Iaşi", de la arenele CFR Iaşi, manifestare coordonată de jurnalistul Dan Teodorescu, epigramistul Vasile Larco a citit din creaţiile sale umoristice, fapt care l-a făcut pe domnul primar Mihai Chirica, aflat în prezidiul evenimentului, să citească şi domnia-sa, în faţa publicului, una dintre epigramale scriitorului ieşean. Cel mai încântat de situaţia creată a fost deputatul Sorin Iacoban, care a râs în hohote în urma celor citite de primul "gospodar" al Iaşului, în aplauzele sportivilor de top prezenţi în sala de conferinţe a Clubului Sportiv CFR Iaşi, acolo unde s-a aflat şi supervisorul ITF, bucureşteanca Mihaela Testiban!
Următoarea întâlnire cu publicul a membrilor ALPI va avea loc duminică, pe 11 septembrie 2016, de la ora 10.00, tot la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Asachi" din Iaşi. A doua zi, elevii vor umple din nou sălile de clasă, anul şcolar 2016-2017 bătând la uşă!
DAN TEODORESCU
& VASILE LARCO

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu