vineri, 2 septembrie 2016

"Paşaport către neuitare", o nouă carte editată de jurnalistul ieşean Dan Teodorescu



După primele trei cărţi editate în 2015 şi în primele luni ale anului 2016, "În nopţile cu heruvimi sălbatici", "Meridianele Sportului Ieşean", "Cultură şi Sport în Dealul Copoului", iată că un nou volum al jurnalistului ieşean Dan Teodorescu vede lumina tiparului în luna septembrie 2016, fiind vorba de "Paşaport către neuitare".
"Careul" se închide cu o carte pe care autorul a scris-o în memoria tatălui său, Radu Teodorescu, fost veteran de război şi care a luptat în prima linie pe Frontul de Vest, alături de compania de infanterie pe care a condus-o în cadrul Regimentului 1 Vânători, în Ungaria şi Cehoslovacia, începând cu 23 august 1944, conform jurnalului de front original găsit, din întâmplare, prin casă. Brăilean de origine, tatăl Radu Teodorescu ajunge după cel de-al doilea Război Mondial la Iaşi, unde urmează Facultatea de Drept din Dealul Copoului şi ajunge jurist-economist. Locuieşte pe istorica stradă Alexandru Lăpuşneanu din Iaşi, unde o cunoaşte pe viitoarea soţie, Elena "Lenny" Radu, devenită apoi Teodorescu. Tatăl autorului a devenit apoi director adjunct la CEC Iaşi şi mai apoi la Administraţia Financiară a judeţului Iaşi, iar după pensionare s-a apucat în modul cel mai serios de scris, de depănat amintirile sale de pe front, a scris poezii şi nuvele, a publicat în presa vremii şi se poate spune acum că talentul său literar l-a moştenit fiul său, Dan Teodorescu, dar şi nepotul Daniel-Cristian Teodorescu. Un alt capitol special al cărţii se referă la fenomenul "Sport Fan Club", un fel de "Junimea Sportului" la Iaşi, manifestare pe care autorul cărţii a coordonat-o timp de 4 ani şi 3 luni şi 61 de ediţii, în perioada 1993-1997, ajutat mereu de colegii săi din presa sportivă de la nivel local şi naţional. Iar pentru că, în 2012, "Sport Fan Club" devine o publicaţie online, cu subiecte culturale şi sportive, Dan Teodorescu revine acum şi cu câteva reportaje din cele două domenii dragi lui, din perioada aprilie - august 2016.
Lansarea cu public a volumului beletristic "Paşaport către neuitare", a jurnalistului ieşean Dan Teodorescu, va avea loc miercuri, 14 septembrie 2016, la ora 17.00, în Sala de spectacole a Clubului CFR Iaşi, de pe str. Râpa Galbenă nr. 12.
Manifestarea va cuprinde:
- Reprezentaţie de gală cu piesa "Românie dragă, Elveţia mea...", comedie de Cornel Udrea, în regia lui Emil Gnatenco. Din distribuţie: Sorana Eşanu, Andreea Lungu, Alexandra Maxim, Andreea Andrei.
- Dueluri epigramistice la temă cu membrii Asociaţiei Literare "Păstorel" Iaşi.
- Recitalul muzical al tinerei violoniste Ştefania Turcu.
- Cu participarea extraordinară a maestrului Petru Ciubotaru, societar al Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi şi a scriitorilor ieşeni Emilian Marcu, Vasile Larco, Mihai Haivas, Gheorghe Bălăceanu, Vasile Diacon, Cornelia Ursu, Sorin Cotlarciuc, Eugen Deutsch.
Moderatorii evenimentului sunt Mihai Batog-Bujeniţă (directorul ALPI) şi Paul Zamfir (directorul Clubului CFR Iaşi).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu