duminică, 30 octombrie 2016

Din Cernăuţi, arhivarul Dragoş Olaru ne relatează despre o acţiune de suflet a românilor din Ucraina


Dragoş Olaru


În urma pachetului cultural trimis de jurnalistul Dan Teodorescu la Cernăuţi, în 29 octombrie 2016, arhivarului şi ghidului turistic Dragoş Olaru (devenit recent şi membru de onoare al Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi), am primit astăzi următorul răspuns din partea celui care, trăind în Cernăuţi, în Ucraina, duce flacăra românismului pe culmi, alături de alţi buni români din Bucovina de Nord!
"Bună ziua, stimate domnule Dan Teodorescu!
Vă mulțumesc din suflet pentru tot ce faceți pentru noi cei de la Cernăuți. În primul rând Vă sunt recunoscător pentru cuvintele frumoase de laudă aduse mie și prietenului meu Nicolae (NR - este vorba de Nicolae Costaş, ghid de limba română în cadrul celebrei Universităţi din Cernăuţi, clădire aflată sub emblema UNESCO), precum și pentru Diploma de Excelență pe care mi-ați trimis-o. O deosebită valoare pentru mine sunt cărțile, revistele și ziarele pe care ni le trimiteți. Îndeosebi îi aduc mulțumiri sincere domnului Sorin Cotlarciuc pentru pachetul cultural transmis mie. Cartea lui Vasile Diacon e o lucrare nespus de valoroasă prin multitudinea de informații și pentru acele atât de prețioase poze de epocă pe care le publică pentru prima dată. Mulțumiri și domnului Georg Barth pentru publicațiile din Germania.
Cu permisiunea D-Voastră am să las și la Societatea „Mihai Eminescu” o parte din reviste, ziare și pliante, pentru a putea fi citite și de alți concetățeni de ai mei din Cernăuți.
Am avut ultimele zile multe acțiuni culturale de comemorare a marelui cărturar Ion G. Sbiera (180 ani de la naștere și 100 ani de la trecerea lui la cele veșnice) precum Colocviumul internațional, desfășurat în Salonul Roșu al fostei Reședințe mitropolitane cu participarea vicepreședintelui Academiei Române, academicianul Bogdan Simionescu, academiceienii Mihai Cimpoi și Vasile Tărâțeanu, profesori universitari de la Cluj, Suceava, Cernăuți. Eu am avut o comunicare „Sbiera, custode al Bibliotecii Țării Bucovina”. Tot în cadrul acestor acțiuni, sâmbătă un sobor de preoți români din Cernăuți în frunte cu părintele Dosoftei de la mănăstirea Putna au oficiat la Catedrală un serviciu divin, urmat de un parastas la mormântul ilustrului savant și profesor universitar I. Sbiera. Aici puteți vedea un reportaj de la aceste manifestări realizat de ziarul nostru „Zorile Bucovinei”:  http://zorilebucovinei.com/news/show/1596/
Cu dragoste și respect, Dragoș Olaru".
În urma acestei scrisori primite din Cernăuţi, mesajul de la Iaşi către prietenul Dragoş Olaru a fost transmis imediat pe "calea" internetului, după cum urmează:
"Dragă domnule Dragoş Olaru
Mă bucură faptul că sunteţi implicat în multe proiecte româneşti, acolo, la Cernăuţi. Dl. Bogdan Simionescu, vicepreşedintele Academiei Române din Iaşi, a fost cu ani în urmă îndrumătorul la examenul de stat (licenţă) a soţiei mele Mariana, care a absolvit Facultatea de Chimie la Iaşi. Cu pachetul cultural primit de la mine puteţi face orice doriţi, este foarte bine să mai ajungă şi la alţi prieteni. Manifestarea dvs de la Cernăuţi o voi promova şi în presa din România, deoarece merită cu prisosinţă.
Cu mult respect,
Dan Teodorescu
Iaşi, România"
(REDACŢIA)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu