sâmbătă, 19 noiembrie 2016

La Clubul CFR Iaşi: Public numeros la vernisajul expoziţiei "Dialog expresionist"



Vineri seara, pe 18 noiembrie 2016, sala mare de spectacole a clubului CFR Iaşi, de pe str. Râpa Galbenă nr. 12, a fost arhiplină la vernisajul expoziţiei "Dialog expresionist", expozantele fiind ieşencele Marinela Rusu şi Gabriela Cucinschi. Evenimentul de la clubul ceferiştilor ieşeni a fost deschis de jurnalistul Dan Teodorescu, care a declarat: "Deoarece suntem la o unitate CFR, vă rog să vă aşezaţi repede în fotoliile dumneavoastră, că trenurile nu aşteaptă şi pleacă şi la ora fixată în program, bine, cu unele mici excepţii! Aşadar, atenţie, se închid uşile şi rolul de mecanic este luat acum de domnul director al clubului, Paul Zamfir. Maestre şi dom' mecanic, vă rugăm să porniţi maşina!".
După această introducere plină de... umor, cu nişte "pasageri" extrem de disciplinaţi, "Dom' mecanic" Paul Zamfir a prezentat publicului istoria Clubului CFR Iaşi de-a lungul timpului, făcând şi unele afirmaţii extrem de măgulitoare la adresa celor două pictoriţe, Gabi Cucinschi fiind şi fostă salariată la Regionala CFR Iaşi, iar Marinela Rusu o valoroasă profesoară, doctor în psihologie, cercetător ştiinţific, lector asociat la Universitatea Naţională de Arte "George Enescu" din Iaşi, dar şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici şi Artelor Frumoase din Pieria (Grecia).
După discursul actorului şi regizorului Emil Gnatenco, care a fost şi moderatorul evenimentului şi care a amintit şi el frumoasele aspecte din viaţa de artist plastic a... vecinei de casă Gabriela Cucinschi, cea care a expus pentru prima dată la Clubul CFR Iaşi pe 17 decembrie 2012, în expoziţia personală "Ochii sufletului meu", a intrat în rol, timp de 30 minute, profesorul Mihai Păstrăguş, cel care a prezentat ca un adevărat profesionist în materie expoziţia "Dialog expresionist". Câteva "repere" ale profesorului Mihai Păstrăguş au fost:
- De ani buni se face exegeză şi nu critică. Expoziţiile nu se mai sancţionează de critici, este posibil ca tot ce se critică să placă de fapt publicului!
- Aici avem două doamne, puse pe doi pereţi, avem două suflete care nu sunt în conflict, deoarece aceste două doamne sunt prietene (NR- tablourile expoziţiei au fost montate pe doi pereţi ai sălii de spectacole de la Clubul CFR Iaşi).
- Avem o luptă pentru a impune standardele de frumuseţe în faţa publicului.
- Artiştii sunt oamenii care trebuie înţeleşi, prin sufletele lor.
- Amândouă artiste au stiluri diferite şi specialităţi diferite. Am rămas plăcut impresionat de simţirea artistică a Gabrielei Cucinschi, iar Marinela Rusu, care vine din psihologie, ne duce cu gândul spre abstracţionism, prin formele ei picturale.
- Marinela Rusu apelează la simboluri expresioniste, apa, aerul, iar îmbrăţişarea are o structură matematică. Se vede că soţul ei, profesor de matematică, de origine greacă, a predat acest obiect în Grecia, dar şi Germania, cu profesionism.
- Doamna Rusu lucrează cu tehnică picturală mixtă, face colaje, motivele sunt cele ale universului, ale spiralei.
- Cele două pictoriţe au în comun pledoaria pentru univers, dar în sensuri diferite, iar tematica sfârşeşte printr-o abordare filosofică. Cele două artiste sunt două sensibilităţi diferite, dar nu opuse, ele rămân prietene, aşa cum am mai spus.
- Pot să mai spun că artistul visează şi când doarme şi când este treaz, iar amândouă pictoriţe folosesc visul în forme diferite. Felicitări Gabi, felicitări Marinela!
În scurta sa alocuţiune, Gabriel Cucinschi, vădit emoţionată a menţionat: "Gândurile mele sunt bune şi luminoase!".
Apoi Marinela Rusu a mai spus: "În dialogurile lui Platon se află adevărul. Este o modalitate de a ne apropia de noi înşine. Fiecare tablou exprimă emoţiile creatorului, iar prin artă se produce o deschidere. Vă invit să cunoaşteţi mesajele noastre, care transmit emoţii. Am realizat un dialog şi o multiplicare prin artă, iubirea prin valorile umane".
În continuare, au urmat mai multe momente artistice, în care am remarcat recitalurile poetice ale lui Emil Gnatenco şi Mihai Batog-Bujeniţă (directorul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi).
Mica interpretă de numai 7 ani, Karla Ursu, a delectat publicul cu o piesă populară, de suflet, iar magicianul Nicolas a fost la mare înălţime, prin trucurile care au uimit asistenţa!  
În final, într-un duet "ad-hoc", au cântat "Trandafir de la Moldova" şi "La Hanul lui Nea Vasile" doamnele Rodica Ioniţă-Grosu şi Petronela Alexa.
Expoziţia va rămâne deschisă pe simezele de la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbeă până pe 10 decembrie 2016, intrarea fiind liberă.
De menţionat că pictoriţa Marinela Rusu deţine premii importante la expoziţiile din Olanda, Italia, România, având expuse tablouri în expoziţii personale şi colective din România, Grecia, Germania, Austria, Italia, cu tablouri în colecţii personale din România, Grecia şi Franţa.
Pistoriţa Gabriela Cucinschi este absolventă a Şcolii de Artă "Titel Popovici", clasa profesoarei Lucreţia Filioreanu-Dumitraşcu şi a Colegiului Naţional de Artă "Octav Băncilă" din Iaşi. Este membră în Asociaţia Artiştilor Plastici din Iaşi şi în Asociaţia Literară Păstorel Iaşi. Are 7 expoziţii personale şi 10 colective, inclusiv cu participare internaţională şi a obţinut numeroase diplome de excelenţă, jubiliare şi de merit în carieră, la Iaşi şi Bucureşti.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu