vineri, 18 noiembrie 2016

Scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă a CUCERIT Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă!



Joi seara, pe 17 noiembrie 2016, Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă a găzduit premiera naţională cu piesa "Cuceritorul", de scriitorul ieşean Mihai Batog-Bujeniţă, în regia lui Emil Gnatenco. Au interpretat în faţa unui numeros public tinerii actori Arun Cotic (în rolul Soldatului roman), Dionisie Cioată (Ţăranul dac), Andreea Lungu (Soţia dacului), Bogdan Spoială (Ţiganul), Andreea Andrei (Femeia) şi Andrei Ştefan (Omul cu impozitele).
În deschiderea reprezentaţiei, au prezentat evenimentul teatral directorul clubului CFR Iaşi, Paul Zamfir şi scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă, iar jurnalistul ieşean Dan Teodorescu a oferit publicului săptămânalul "Curierul de Iaşi", cel care, la pag. 3, publică un articol al lui "DanTe", care promovează spectacolul menţionat.
Paul Zamfir a mai prezentat şi istoria Clubului CFR Iaşi, care începe din perioada interbelică, în anul 1922, când Regionala CFR a cerut terenul grădinii părăsite de la picioarele Esplanadei Elisabeta (Râpa Galbenă) pentru a construi un cartier modern pentru angajații ceferişti. Iar regretatul scriitor ceferist Ion Mitican, citat joi seara de directorul Paul Zamfir, spunea cândva în cărţile domniei sale, de mare actualitate şi astăzi: "La trei ani de la demararea lucrărilor, cu mari cheltuieli pentru stabilizarea pământului și întărirea zidurilor, la 20 decembrie 1925 se inaugura Căminul Cultural CFR, actualul Club CFR Iaşi, din capătul de jos al Râpei Galbene".
În alocuţiunea sa, scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă, directorul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI) şi care a debutat acum şi ca dramaturg, a menţionat, adresându-se celor prezenţi în sala mare de spectacole a Clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă: "Este o piesă istorică, dar de mare actualitate. Actorii sunt foarte tineri şi vă rog să-i încurajăm mereu prin aplauzele noastre. Vă mulţumesc că aţi venit la această premieră teatrală şi sper să vă placă spectacolul!".
Cu multe premii la activ pe scenele din România, regizorul ieşean Emil Gnatenco caracterizează pe scurt piesa "Cuceritorul", pe care a pus-o în scenă: "Acţiunea piesei dramaturgului ieşean Mihai Batog-Bujeniţă se petrece în anul 106 e.n. după Hristos, atunci când, sub cucerirea romană, într-un sat de daci, un soldat roman vine să-şi ceară drepturile. Ţăranul dac îi dă răspunsuri la toate întrebările, iar cu multă şiretenie îl atrage de partea sa. De aici rezultă multă acţiune, cu multe trimiteri la zilele noastre şi cu foarte multe subînţelesuri! Actorii care evoluează în această piesă sunt într-adevăr tineri, dar plini de talent!".
După 75 de minute, "cortina" s-a tras în Sala Mare de spectacole a Clubului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, dar aplauzele publicului au continuat. Unii umorişti ieşeni, membri ai Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi, au "produs" şi câteva epigrame pe această temă, înainte şi după spectacol, astfel:
"Piesa încă n-am privit
Dar acum aștept grăbit
Spre-a vedea de n-ați glumit
Şi voi fi chiar cucerit?!"
EUGEN DEUTSCH

"Este vesel, ba chiar tonic,
Dar să afle tot poporul,
C-a venit c-un supersonic
BMB <CUCERITORUL>!"
ANGELA PISTOL

"Am vizionat <Cuceritorul>,
O piesă bună, negreşit,
Şi ea şi trupa şi-autorul,
Pe drept vă spun: m-au cucerit!"
MIHAI CABA

De data aceasta puţin mai prozaic, epigramistul VASILE LARCO ne spune: "Felicitări! Subiectul este interesant, regia perfectă, actorii au fost la înălțime (cu mult peste înălțimea scenei), gazda primitoare. A fost minunat".

Cu ajutorul jurnalistului Dan Teodorescu, promotorul evenimentului, manifestarea teatrală de la Clubul CFR Iaşi a ajuns şi în mass-media din România şi Germania, iar din oraşul Passau, din landul Bavariei, prietenul GEORG BARTH ne-a transmis: "Da, o activitate culturală intensă la Iaşi... Felicitări!".

* "Dialog expresionist", în debut la clubul ceferiştilor ieşeni

În final, să mai menţionăm că vineri, 18 noiembrie 2016, de la ora 18.00, tot la Clubul CFR Iaşi de pe str. Râpa Galbenă nr. 12 va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură ""Dialog expresionist", expozantele fiind ieşencele Marinela Rusu şi Gabriela Cucinschi.
Pictoriţa Marinela Rusu a mai expus tablouri la diferite expoziţii personale şi de grup din România, Grecia, Germania, Austria, Italia, iar Gabriela Cucinschi în cadrul unor expoziţii personale şi colective, la nivel internaţional, în Iaşi şi Bucureşti.
Prezentarea va fi făcută de prof. Mihai Păstrăguş, iar "momentele artistice" vor fi susţinute de Emil Gnatenco, membrii ALPI şi magicianul NICOLAS.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu