marți, 8 noiembrie 2016

Sonetistul ieşean Mihai Codreanu, omagiat de "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril"!




În dimineaţa zilei de 8 noiembrie 2016, de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, ediţia a cincea a manifestării culturale "Amurg de toamnă" a avut loc la Muzeul Mihai Codreanu din Iaşi, gazdele noastre fiind doamnele Beatrice Panţîru şi Florela Dănilă. Într-o dimineaţa ploioasă de noiembrie, evenimentul de la Muzeul menţionat, de pe strada Rece nr. 5, a adus însă multă căldură în sufletele celor prezenţi în sufrageria "Vilei Sonet", unde au locuit cândva "Conu Mişu" şi "Coana Cati", adică familia Mihai şi Ecaterina Codreanu.
Cel mai mare sonetist român din toate timpurile a fost omagiat şi în acest an de oamenii de cultură ieşeni, printre ei fiind şi maestrul Ion Arhip (fostul director al Complexului Muzeal Iaşi), care a destăinuit asistenţei multe lucruri inedite despre viaţa lui Mihai Codreanu şi despre câteva aspecte din viaţa culturală a Iaşului, dinainte şi după '89, anul Revoluţiei în România.
După păstrarea unui moment de reculegere pentru regretatul director economic al Facultăţii de Teatru din Iaşi, scriitorul Dumitru Spătaru, trecut la cele veşnice în acest an, custodele muzeului, Beatrice Panţîru, a menţionat: "Să avem bucuria de a-l regăsi pe Mihai Codreanu, în expoziţia <Lumina din Întuneric>, un titlu extrem de sugestiv dacă ne gândim la faptul că Mihai Codreanu a devenit orb la un moment dat. În premieră, ca un lucru inedit, menţionez că Vila Codreanu a avut la un moment dat două posturi telefonice, unul pe numele doamnei Ecaterina Codreanu, care avea numărul 1327 şi altul pe numele medicului Maria Popovici, chiriaşul de la etaj. După cum se ştie, pe vremea aceea, era extrem de greu să ai telefon acasă, trebuiau multe aprobări...".
În continuare, studenţii anului al II-lea de la Facultatea de Teatru, din cadrul Universităţii de Arte "George Enescu" Iaşi (coordonator asist. univ. dr. Iuliana Moraru) au prezentat publicului un mozaic liric, recitatorii fiind Florin Gardan, Luciana Craioveanu, Eliza Lungu, Dragoş Dăscăliţa, Andrei Varga şi Răzvan Baciu.  
După discursul prelungit al maestrului Ion Arhip, care a menţionat, printre altele, că "Unul dintre cele mai autentice muzee din România este Muzeul Codreanu, iar Mihai Codreanu a fost mulţi ani şeful Academiei Libere!", membrii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi au prezentat publicului un recital de epigrame şi poezie, autorii fiind Georgeta Paula Dimitriu, Dan Teodorescu, Vasile Larco, Mihai Haivas şi directorul ALPI, Mihai Batog-Bujeniţă, în sală, doar pe post de "fotoreporter" de data aceasta fiind şi Elena Mândru.
După recitalul liric al actorului şi regizorului Emil Gnatenco, de la Teatrul CFR Iaşi din cadrul Clubului feroviarilor de la Râpa Galbenă, a urmat alocuţiunea conf. univ. dr. Valeriu Dornescu, de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza Iaşi, care a donat şi câteva fotografii inedite Muzeului Mihai Codreanu.
În final, elevii din clasele a VII-a şi a VIII-a de la Şcoala Gimnazială "Mihai Codreanu" Iaşi (coordonator: prof. Mihaela Burlea; director: prof. Ionela Călin), au oferit celor prezenţi un frumos recital poetic, membrii "Clubului Sonet" fiind Alexandra Munteanu, Denisa Dăscălescu, Bianca Plumbu, Diana Baltariu şi Ramona Danilov.
Vă reamintim că Mihai Codreanu (născut la 25 iulie 1876, la Iași şi decedat pe 23 octombrie 1957, la Iași) a fost un poet, dramaturg, avocat și traducător român, membru corespondent al Academiei Române (din 1942) şi a fost considerat drept cel mai prolific sonetist român și părintele sonetului românesc.
Muzeul Mihai Codreanu (Vila Sonet) este deschis publicului larg de marţi până duminică, de la ora 10.00 la 17.00 şi el aparţine de Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu