sâmbătă, 17 decembrie 2016

Cu Silviu, de la Palatul Copiilor la Trenul Regal





Vineri, 16 decembrie 2016, Silviu Teodorescu (9 ani), elev în clasa a III-a a Şcolii Gimnaziale Ştefan Bârsănescu din Iaşi a avut un program extrem de încărcat.
De la ora 12.00 la ora 16.00 a avut ore la şcoală, acolo unde domnişoara învăţătoare Dana Pârlea doreşte să aibă o clasă de nota 10 şi reuşeşte cu brio acest lucru, Silviu fiind unul dintre premianţi!
Însoţit de "bunica şi bunicul", Silviu s-a deplasat apoi la Palatul Copiilor din Iaşi, acolo unde a participat la vernisajul expoziţiei de arte vizuale "Portret de familie", el fiind unul dintre expozanţi.
În holul mare de la parter, extrem de "aglomerat", expoziţia a fost prezentată de lector univ. dr. Horia Costin Chiriac, coordonatorii de proiect fiind prof. Dana Ungureanu (de la Cercul "Pictură pe sticlă"), prof. Marina Antohi (de la Cercul Pictură - Desen), prof. Georgeta Costin (de la "Atelierul fanteziei", cerc frecventat de 3 ani de Silviu), prof. Carmen Sandu (de la Cercul "Creaţii confecţii") şi prof. Mina Fechete (de la Cercul "Atelierul fanteziei" din Podu Iloaiei).
În continuare, fiecare copil-expozant şi-a prezentat celor apropiaţi creaţiile, iar "dulciurile" răspândite pe mesele de protocol au fost luate cu asalt! Bineînţeles, fotografiile cu bradul cu Crăciun şi alături de tablorile personale au fost şi ele la ordinea zilei. 
De menţionat că, în prezent, Palatul Copiilor susține activitatea a circa 100 de cercuri împărțite pe șase domenii:
arte vizuale, artistic, cultural civic, tehnic-științific, tehnic-aplicativ, sportiv-turistic.
Conform gazdelor noastre de vineri seara, "construcţia clădirii Palatului Copiilor din Iaşi, de pe Bulevardul Carol I (Copou), a fost realizată în anul 1840 de către logofătul Dumitrache Cantacuzino Pașcanu, acesta locuind aici, împreună cu soția sa, Profira. Clădirea a fost gândită ca un palat cu saloane și o grădină în partea dinspre bulevardul de promenadă.
În timpul primului război mondial, clădirea a fost reședința Comandamentului de război pentru această regiune a țării dar a fost locuită și de regina Maria și fiicele sale în perioada 1916-1918, perioadă în care Iașul a devenit <capitala României>, regele Ferdinand și Guvernul României retrăgându-se în orașul nostru".
Din anul 1998, prin Regulamentul de organizare și funcționare a acestei instituții, elaborat de Ministerul Educației Naționale, clădirea din zona Fundaţiei ieşene poartă numele de Palatul Copiilor, ea fiind ulterior modernizată şi consolidată.

* Publicul ieşean a vizitat două vagoane din Trenul Regal
Chiar dacă afară erau minus 8 grade, Silviu a dorit extrem de mult să viziteze şi el "Trenul Regal", ajuns vineri, 16 decembrie 2016, la linia I A, din Gara Mare a Iaşului.
Conform Agerpres, menţionăm că: "Trenul Regal, care a refăcut, după un secol, călătoria Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria de la București la Iași, pentru a se refugia din calea armatei germane, a ajuns, vineri după-amiază, în Gara Iași, unde a fost întâmpinat de sute de persoane.
Din trenul regal au coborât Principesa Margareta, moștenitoarea coroanei, și Principele Radu, care au dorit să marcheze, astfel, împlinirea a 100 de ani de la momentul în care Iașul a devenit capitala României.
Fanfara Garnizoanei Iași a intonat Imnul Național și Imnul Casei Regale, iar voluntarii Asociației "Tradiția Militară" au prezentat garda de onoare.
"E un moment care ne aduce aminte de o lecție frumoasă a noastră a românilor că lucrurile nu se întâmplă când vrem noi, ci când le vine timpul. Uneori așteptăm mult să trăim o clipă sau un eveniment, dar el vine atunci când trebuie. Sunt fericit că un oraș de această importanță, care are secole în care a scris istoria și cultura Europei din Orient trăiește astăzi momente de o asemenea mândrie", a afirmat Principele Radu.
Membrii Casei Regale au fost întâmpinați de primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, președintele Consiliului Județean, Maricel Popa, prefectul Marian Grigoraş, coordonatorul Departamentului Centenar al Guvernului, secretarul de stat Daniel Șandru și secretarul de stat din Ministerul Administrației, Irina Alexe.
"Ne-am bucurat de reacția publicului, pentru că tocmai pentru public a fost gândit acest moment și, dincolo de trenul ca atare, care e, așa cum știți, o comandă făcută în 1926 și livrat statului român în 1928, faptul că din el au coborât Altețele Lor Regale, refăcând, iarăși, după 73 de ani, un drum pe care Majestatea Sa Regele Mihai l-a făcut vizitând trupele de pe front, a fost o bucurie să îi avem aici, oaspeți în Iași, Capitala renașterii naționale", a declarat Daniel Șandru.
Timp de doi ani, din 1916 până în 1918, capitala Regatului României a funcționat la Iași, devenit centrul vital al națiunii române în momentele de mare cumpănă pentru țară din cea de a doua parte a Primului Război Mondial, perioadă în care s-au pus bazele victoriei armatei române, ce a prefațat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
Comandat de Statul român, în anul 1926, sub domnia Regelui Ferdinand I, actualul Tren Regal a fost fabricat la Milano și livrat României în anul 1928, după moartea regelui. În cei 87 de ani de viață, trenul regal al României a mers pe căile ferate naționale și internaționale, purtând pașii regilor și reginelor României, ale Familiei Regale, precum și ale liderilor politici din anii 1948-1989. Istoria României cunoaște multe momente importante care s-au petrecut sau sunt legate de trenul regal".
După un stat la coadă pe frig timp de aprope 30 minute, Silviu Teodorescu şi "garda sa de corp" (două bunici şi un bunic) a urcat în Trenul Regal, unde a fost întâmpinat cu multă afecţiune de persoanele care deservesc această garnitură feroviară. Şi aici fotografiile au fost la ordinea zilei, Silviu notându-şi numele şi în "Cartea de onoare" a trenului, pusă la dispoziţie sutelor de vizitatori ieşeni.
După vizitarea celor două vagoane puse la dispoziţie publicului local, tot în seara zilei de vineri, 16 decembrie 2016, în sala de protocol a Gării Iaşi, copilul Silviu Teodorescu a vizitat şi expoziţia "Căile Ferate Române în Primul Război Mondial", realizată de Departamentul CENTENAR - România Centenară, în colaborare cu Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară. Şi asta se întâmpla în jurul orei 20.00. "Au fost nişte evenimente frumoase, poate unice în viaţa unui om! Păcat că la Trenul Regal nu a venit şi fratele meu, Gabriel. Dar am să-i povestesc eu totul...", a mai spus Silviu Teodorescu, mai bucuros ca niciodată.
De menţionat că "Trenul Regal", din Gara Iaşi, va mai putea fi vizitat şi sâmbătă. 17 decembrie 2016, între orele 9:00 şi 12:00.

* Manifestări de suflet la Muzeul Unirii din Iaşi

Tot sâmbătă, dar de la ora 15.00, la Muzeul Unirii din Iaşi va avea loc o nouă manifestare literară frumoasă, cea a lansării cărţii "La margine de meditaţie", de poeta Corina Matei-Gherman, membră a Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Iaşi.
Tot la Muzeul Unirii de pe strada Lăpuşneanu, vineri după-amiază, Principele Radu al României a dezvelit o placă comemorativă amplasată pe clădirea din Iaşi, cea care a constituit, în perioada 1916-1918, reședința Regelui Ferdinand I. Tot acolo s-a mai vizitat şi expoziţia  "Iașul, oraș regal", directorul muzeului fiind doamna Aurica Ichim, o mare iubitoare de istorie şi cultură.
Vă reamintim că Principele Radu al României, născut Radu Duda, la Iaşi, pe 7 iunie 1960, este fostul actor al Teatrului Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi, în anii din urmă. Din 1996, el este soțul principesei Margareta a României, fiica fostului suveran Mihai al României.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu