vineri, 30 decembrie 2016

"Hanuka 5777", sărbătoarea luminii la Grand Hotel Traian Iaşi




În acest an, Hanuka 5777 - la evrei şi Crăciunul 2016 - la creştini, s-au suprapus într-o anumită perioadă. Asta ar putea însemna faptul că evreii şi creştinii au nevoie unii de alţii, au nevoie de speranţă şi de o renaştere spirituală. În acest context, cu mulţi "evrei" şi "creştini" în Sala de Conferinţe "Mihai Eminescu" din incinta complexului "Grand Hotel Traian" din Piaţa Unirii, Comunitatea Evreilor Iaşi a organizat în seara zilei de joi, 29 decembrie 2016, festivitatea de Hanuka 5777, o sărbătoare a luminii.
A fost un spectacol muzical-artistic de neuitat, în care muzica evreiască, românească şi rusească s-au împletit într-o cunună a sărbătorii tradiţionale pentru toţi participanţii prezenţi la eveniment, în frunte cu primarul Mihai Chirica şi preşedintele CEI, Abraham Ghiltman.   
Pe scenă s-a aflat formaţia NIGUN (în traducere liberă - Melodie), în frunte cu Romeo Luchian (acordeon), care este şi conducătorul ansamblului, din care mai fac parte soţia Tatiana Luchian (orgă), fiicele Daniela Luchian (flaut) şi Mihaela Luchian (vioară), chitaristul bas Sergiu Antonesei şi soliştii Albert Lozneanu şi Uri Ferenbac. Alături de formaţia NIGUN s-a mai aflat şi corul cu acelaşi nume, condus tot de maestrul Romeo Luchian.
Preşedintele Abraham Ghiltman a vorbit despre semnificaţia sărbătorii Hanuka 5777, iar copiii prezenţi în sală au aprins cele opt lumânărele tradiţionale.
În continuare, ing. Rudi Marcovici a prezentat publicului mesajul preşedintelui Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, iar primarul ieşean Mihai Chirica a adresat şi el un salut de bună prietenie membrilor Comunităţii Evreilor din Iaşi.
"Mulţumesc pentru invitaţia de a lua parte la acestă minunată manifestare, iar în comunitatea dumneavoastră mă simt ca acasă! Anul acesta am reuşit să legăm o relaţie de prietenie cu Excelenţa Sa doamna ambasador al Israelului în România Tamar Samash, cu românii din Israel, cu mulţi foşti ieşeni care locuiesc în Israel. Avem relaţii de prietenie cu membrii Camerei de Comerţ din Israel, am inaugurat la Iaşi "Piaţa prieteniei româno-israeliene", dar şi "Piața Evreilor martiri ai Pogromului din iunie 1941" şi "Piaţa Drepți între Popoare".
Sunt lucruri normale, datorită calităţii fondului uman care trăieşte în cadrul comunităţii. Vreau să fiu un prietene pentru dumneavoastră, să vă reprezint şi să vă apăr. Să dea Dumnezeu să aveţi doar pace şi prosperitate!", a mai rostit primarul Mihai Chirica, în aplauzele asistenţei.
Apoi Rabinul Şef Rafael Shaffer a urcat pe scenă şi a spus, printre altele: "Hanuka ne învaţă cum să trăim. Să fii evreu în casa ta şi cetăţean când ieşi din casă. Să ne afirmăm cu modestie. Acesta este modul de a trăi împreună. Să aveţi de-acum înainte doar pace şi bucurie!".
La invitaţia avocatului Albert Lozneanu, solistul formaţiei NIGUN, prim-cantorul Comunităţilor Evreilor din România, Iosif Adler urcă şi el pe scenă şi după câteva cuvinte de salut oferă publicului un superb recital muzical, ceea ce demonstrează faptul că talentul este la înălţime la orice vârstă.
În sală, lumea aplaudă şi cere BIS, iar Rabinul Şef Rafael Shaffer şi solistul de la NIGUN, ing. Uri Ferenbac, încing un dans tradiţional evreiesc!

Seara se încheie cu un nou recital oferit de soliştii Albert Lozneanu şi Uri Ferenbac, cu duetul familiei Luchian (mama Tatiana / Tania şi fiica Daniela) şi cu invitaţia preşedintelui Abraham Ghiltman de participare la un "cocktail" oferit de Comunitatea Evreilor din Iaşi.
Printre cei prezenţi la manifestarea tradiţională de Hanuka 5777 s-au mai aflat Alexandru Marinescu - redactorul şef al revistei "Realitatea Evreiască" (publicaţie a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România), poeţii Adi Cristi şi Liviu Antonesei, prof. univ. dr. Vasile Burlui (preşedintele Universităţii Apollonia din Iaşi),  Martha Eşanu (consilier cultural la CEI), Alex Aciobăniţei (redactor la Radio România Iaşi), Rodica Rodean (preşedinta Asociaţiei Universul Prieteniei) şi membrii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI), ei fiind Mihai Batog-Bujeniţă, Cornelia Ursu, Angela Pistol, Elena Mîndru, Mihai Haivas, Dan Teodorescu, Mihai Caba, Eugen Deutsch.
În prima decadă a anului viitor, mai precis pe 8 ianuarie 2017, de la ora 10.00, la sediul Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Asachi" din Iaşi va avea loc o nouă întâlnire lunară a membrilor ALPI. Este posibil ca în luna februarie 2017, jurnalistul ieşean Dan Teodorescu să îşi lanseze cartea sa personală cu numărul 5 - "Între două secole", de 1.000 pagini, cu două volume de 500 pagini fiecare. Vor fi inserate în ea reportaje şi interviuri cu personalităţi din cultură, învăţământ-educaţie, domeniul economic şi sport.
La mulţi ani 2017, cu pace, fericire şi sănătate!
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu