sâmbătă, 10 decembrie 2016

O inedită amiază culturală la Muzeul Unirii din Iaşi




Sâmbătă, 10 decembrie 2016, Sala "Dublei Uniri" a Muzeului Unirii din Iaşi a găzduit dubla lansare de carte a doamnei conf. univ. dr Cornelia Ursu, cele două volume supuse dezbaterii publice fiind "Prin ţara unde soarele apune în mare" şi "Paradigma unui ţărm mediteranian". Ele prezintă notele de călătorie ale autoarei în vizitele sale în Israel şi Turcia, alături de soţul Mihai Batog-Bujeniţă, un binecunoscut scriitor ieşean.
Într-o sală arhiplină şi într-o manifestare organizată de Asociaţia Universul Prieteniei Iaşi (preşedinte: Rodica Rodean), în parteneriat cu Asociaţia Literară "Păstorel" Iaşi (ALPI), Comunitatea Evreilor din Iaşi (CEI) şi Complexul Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi, la prezidiul adunării au luat loc scriitorii Horia Zilieru şi Mihai Batog-Bujeniţă, prof. Elena Leonte, Aurica Ichim (directorul coordonator al Muzeului Unirii Iaşi), Rodica Rodean şi autoarea Cornelia Ursu (care este şi medic primar ORL-ist, dar şi decanul Facultăţii de Medicină Dentară, din cadrul Universităţii "Apollonia" Iaşi).
În sală s-au mai aflat Abraham Ghiltman (preşedintele Comunităţii Evreilor din Iaşi), redactorul Martha Eşanu, poetul Emilian Marcu, membrii ai Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (Gheorghe Bălăceanu, Mihai Haivas, Dan Teodorescu, Elena Mândru, Angela Pistol, Doina Toma, Eugen Deutsch etc), prof. univ. dr. Vasile Burlui - preşedintele Universităţii Apollonia Iaşi, prof. univ. dr. Carmen Sadoleanu, alţi colegi de profesie cu autoarea Cornelia Ursu şi mulţi iubitori de literatură de bună calitate.
După cuvintele de bun sosit rostite de Aurica Ichim, prof. Elena Leonte a prezentat cele două cărţi editate de Cornelia Ursu, menţionând următoarele: "Avem o sală specială aici, la Muzeul Unirii din Iaşi, dar şi un public special. Am citit aceste două cărţi cu mult interes, iar pe autoarea lor o cunosc din punct de vedere profesional, în urma unui consult medical făcut tatălui meu. Cărţile editate de Cornelia Ursu au fost gândite pentru sine, dar şi pentru ceilalţi, cu fraze clare şi elegante. Cartea despre vizita în Israel este una mai complexă, iar imaginile spun ceva, despre un anumit specific al ţării unde soarele apune în mare. În Israel, domnul Bujeniţă şi doamna Ursu, soţ şi soţie, au fost primiţi cu multă căldură, iar lor li s-a oferit o amiciţie într-o lume bogată, într-o altfel de lume.
Autoarea nu vrea să depăşească entuziasmul, ea nu poate deveni niciodată patetică. Ne fascinează tipul de relaţie intelectuală şi adânc umană. Un grup de scriitori de limba română se adună în Israel, vorbesc foarte bine între ei şi cultivă obiceiurile şi amiciţia. Este o cultură a prieteniilor, lucru reflectat în cărţile Corneliei Ursu".
În continuare, maestrul Horia Zilieru a spus: "Cornelia Ursu este o doamnă frumoasă, cuceritoare, din punct de vedere medical a avut grijă de mine când am avut nevoie. Este un eveniment notabil atunci când apar cărţi. G. Călinescu spunea: atunci când apar cărţi trebuie arborate drapelele şi trase salve de tun! Citind biografia doamnei Cornelia Ursu am văzut că dumneaei este şi cercetător ştiinţific. Doamnă Ursu, sunteţi un savant, un om de ştiinţă şi un scriitor! La noi există o tradiţie a reportajului, prin Brunea-Fox şi Geo Bogza. Trebuie să aduci în notele de călătorie ceva nou şi să nu ne ferim de cuvântul patriotism. De seva, aceea care vine în noi! Dialogul doamnei Cornelia Ursu este simplu: dăruieşte, primeşte şi dă înapoi cu sufletul! Plus că este de o modestie proverbială".

* Scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă este "îngrozit"!

A urmat la cuvânt scriitorul şi directorul ALPI, Mihai Batog-Bujeniţă, nimeni altul decât soţul doamnei Cornelia Ursu. În stilul său caracteristic, de... umorist, comandatorul Mihai Batog-Bujeniţă a declarat: "Onorat auditoriu, sunt îngrozit! Dacă fac o prostie, o bâlbă, o gafă, îmi petrec sărbătorile care urmează cu pesmeţi şi apă! Aşa că, se pune întrebarea dacă sunt oportune aceste genuri de scrieri, de note de călătorie. Şi spun: Nu sunt oportune, deoarece Wikipedia descrie tot, din toată lumea. Atunci, de ce mai scriem cărţi? Şi tot eu răspund: Scriem cărţi dintr-o nevoie intimă, despre ce am simţit eu într-o catedrală sau pe un ţărm. Este cutremurător să calci prin acele locuri din Israel, iar cu oamenii de acolo avem rădăcini comune şi o cultură comună. Cei de acolo folosesc limba română, chiar dacă ei cunosc alte patru sau cinci limbi străine. Israelul se află de 70 ani în război, iar oamenii de acolo se bucură de fiecare zi de viaţă.
Apoi în Turcia, în 30 de ani, într-o zonă unde trăiau doar caprele şi nişte oameni care nu se deosebeau prea mult de capre, a răsărit o zonă frumoasă şi spectaculoasă, după mari investiţii. Pentru mine, Cornelia Ursu este îngerul meu din dreapta, este omul cu care îmi trăiesc zilele!".
În continuare, au mai analizat cărţile prezentate şi au avut cuvinte de laudă asupra autoarei lor, Dan Teodorescu, Abraham Ghiltman, Luminiţa Cozmei, Vasile Burlui, Rodica Rodean, Valentina Lupu, Mihai Haivas, Violeta Radu.
Prof. univ. dr. Vasile Burlui, "şeful" doamnei Cornelia Ursu în cadrul Universităţii "Apollonia", a menţionat: "O apreciem în mod deosebit pe doamna decan Cornelia Ursu, o distinsă personlitate a lumii medicale. Ne uimeşte că iese din tiparele profesiei şi abordează scrierile în proză, fiind şi o pretenţioasă, dar o face într-un mod sincer. Cartea nu este un ghid de călătorie. Este o carte scrisă dintr-un preaplin sufletesc, iar scrierea este delicată. Aventura emoţională se brodează pe călătoria ei. Totul este scris cu sinceritate şi talent!".
În sală, pe post de "fotoreporter" s-a mai aflat şi doamna Violeta Radu, care a mai spus: "Pe mine, doamna doctor Cornelia Ursu m-a ajutat să mă nasc a doua oară. O lună şi jumătate am rămas fără gust şi miros, dar am fost tratată şi vindecată. Am ieşit în final în curtea spitalului şi am mirosit iasomia. Am îmbrăţişat iasomia!".

* A venit momentul...
 
Spre sfârşitul evenimentului, moderatorul Aurica Ichim a invitat-o la cuvânt pe doamna dr. Cornelia Ursu, care a menţionat: "Dragii mei invitaţi, a venit momentul să vorbească şi autorul. În primul rând sunt copleşită de numărul mare de invitaţi care sunt prezenţi în sală. Vă mulţumesc pentru participare! Vă mai spun că fiecare carte are o idee principală. Noi trebuie să privim natura direct, dincolo de aparatul de fotografiat. Scurgerea timpului este din ce în ce mai lentă. Mi-aţi oferit astăzi clipe minunate. Vă doresc sărbători fericite, cu împliniri şi un călduros La mulţi ani!".
A urmat programul artistic al formaţiei NIGUN, de la Comunitatea Evreilor din Iaşi, coordonată de Romeo Luchian. În prim plan s-a aflat solistul Albert Lozneanu, acompaniat la pian de doamna Aurelia Simion, cu un recital de zile mari din muzica evreiască.
La finalul manifestării, care a durat mai mult de două ore, dr. Cornelia Ursu a oferit autografe celor prezenţi, pe cele două frumoase volume editate, ambele "full color".
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu