duminică, 4 decembrie 2016

"Te-aş înveli cu un sărut", ne spune poeta Petronela Alexa Prisăcaru



Sâmbătă, pe 3 decembrie 2016, sala "Dublei Uniri" din cadrul Muzeului Unirii din Iaşi a găzduit lansarea cărţii de versuri "Te-aştept şi azi", de Petronela Alexa Prisăcaru.
Putem menţiona că această lansare de carte a fost de fapt un reuşit spectacol muzical-artistic, la care şi-au dat concursul Petronela Alexa Prisăcaru (care a fost şi moderatorul evenimentului, dar a cântat şi muzică populară), prof. univ. dr. Mihai Păstrăguş, Elena Mândru, Dan Teodorescu, grupul folk de la Ateneul Tătăraşi Iaşi (Teodor Munteanu şi copiii Anastasia Grecu şi Teodora Hagiu), actorii Ina Paladi şi Emil Gnatenco, apoi Sofia Doina Gavrilă, epigramistele Doina Toma şi Angela Pistol, interpretele de muzică populară Karla Ursu şi Rodica Ioniţă-Grosu, printre invitaţi fiind şi membrii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi.
Cel care a scris şi prefaţa volumului, prof. univ. dr. Mihai Păstrăguş a menţionat, printre altele, următoarele: "Poezia se începe de timpuriu, dar se ajunge la marea poezie mai târziu. Petronela a spus în deschiderea evenimentului că are 30 plus 14 ani, deci se declară tânără. Tinereţea indică un grad de naivitate, dar e normal acest lucru, deoarece cine este naiv este şi sincer! Prin poezie, noi ne maturizăm! Petronela Alexa este o fiinţă emotivă, dar are o emoţie controlată. A făcut dintr-un moment banal, aşteptarea, un moment poetic. Aşteptarea este însă şi chinuitoare, a spus Shakespeare. Doamna Petronela Alexa are experienţă, a citit mult, are simţul realităţii. Ea se adaptează după cum îi dictează versul. Din punct de vedere filosofic, are şi aici o trăire. Această frumoasă carte este un tratat de iubire. Îşi caută iubirea, se apropie de iubirea lui Platon. Nimic nu este fără iubire, zice poetul. Consumul în iubire este un consum material, iubirea este un mare consumator de energie. Petronela Alexa ştie să provoace pozitiv! Aici, de fapt, este o şedinţă de artă, să intrăm prin toate aspectele în mitologia iernii!".
În alocuţiunea sa, Elena Mândru a spus: "Petronela Alexa are un anumit public şi o iubesc. Ea şi-a organizat singură evenimentul, care este unul dezinteresat şi nu unul care produce ceva
<foşnăitori>! Este a doua carte a ei în care foloseşte multe metafore. Poeziile ei sunt spontane, sufletul ei curge pe hârtie".
Invitat la cuvânt, jurnalistul Dan Teodorescu a menţionat: "Mă bucură faptul că sunt aici, la o nouă lansare de carte la Muzeul Unirii din Iaşi, de pe strada Lăpuşneanu, care este şi strada copilăriei mele. Avem un
<prezidiu> elevat, cu fostul meu profesor de la facultate, domnul Mihai Păstrăguş, în rol de dirijor. Îi doresc mult succes Petronelei la viitoarea carte şi sunt fericit că am putut asista în această seară şi la un reuşit spectacol muzical-artistic, cu nişte copii talentaţi în prim plan. Încă de pe acum, vă invit la începutul anului 2017, probabil în luna februarie, la Pensiunea Aristocrat din zona Bucium, unde va avea loc şi lansarea cărţii mele cu numărul cinci, <Între două secole>, care va avea două volume, de peste 300 pagini fiecare. Vă mulţumesc din nou că existaţi, iar noi ne simţim mereu bine alături de dumneavoastră!".
În final, vă mai informăm că sâmbătă seară, pe 3 decembrie 2016,
primele colinde ale anului s-au cântat la Muzeul Unirii din Iaşi. Duminică, pe 4 decembrie, de la ora 11.00, vom reveni însă la Muzeul Unirii din Iaşi, la o dublă lansare de carte a domnului dr. Sorin Cotlarciuc, una dintre ele amintindu-ne şi de primii paşi ai Revoluţiei de la Iaşi, din '89.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu