duminică, 15 ianuarie 2017

În ALPI: Manifestare culturală dedicată poetului naţional Mihai Eminescu



 Duminică, pe 15 ianuarie 2017, şedinţa lunară a Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI) a fost dedicată marelui poet naţional Mihai Eminescu, la 167 ani de la naştere.
În deschiderea manifestării, directorul şi comandorul (r) Mihai Batog-Bujeniţă a remarcat faptul că, la fel ca în aviaţie, "câţi am... decolat anul trecut, tot atâţia am şi... aterizat, ceea ce doveşte că unoriştii trăiesc mult şi au o calitate a vieţii mai bună!". În continuare, "supersonicul MBB" a mai prezentat manifestările la care au luat parte, în ultima lună din 2016, membri asociaţiei ieşene, amintindu-se de evenimentul "Hanuka 5777", organizat de Comunitatea Evreilor din Iaşi, de diverse lansări de carte de la Iaşi şi Suceava. Au mai fost prezentate revistele din ţară şi străinătate în care scriitorii ieşeni au fost publicaţi, cu referiri speciale la revista "Jurnalul săptămânii", din Israel, despre care acelaşi Mihai Batog-Bujeniţă a spus: "Am mândria că Jurnalul săptămânii este acoperit de articole care ne reprezintă, în el apărând Martha Eşanu, Dan Teodorescu şi mulţi alţii. Ne face cinste să fim prezenţi mai mereu în această calitate, chiar dacă acele costuri de editare ale unei pagini de revistă se ridică la 1.000 şekeli, dar noi nu plătim nimic!".
În continuare a fost prezentat volumul de mari dimensiuni "Un dicţionar al scriitorilor români contemporani" (volumul V), în care apar şi ieşenii Dan Teodorescu şi Sorin Cotlarciuc. Au mai fost prezentate cărţile şi revistele editate în ultima perioadă de Alexandra Mihalache, Cornel Ştefan Rodean, Florin Dochia, Maria Apostolescu, Mihai Batog-Bujeniţă. "În urmă cu 167 ani pe lume a venit nemuritorul", a mai menţionat directorul ALPI Mihai Batog-Bujeniţă, iar Mihai Caba a recitat cu mult talent din lirica eminesciană, în aplauzele publicului.
Comandorul Mihai Batog-Bujeniţă şi-a mai invitat colegii la o nouă lansare de carte a lui Dan Teodorescu - "Între două secole", cu 2 volume de peste 900 pagini rezultate după tehnoredactarea finală - care va avea loc sâmbătă, 18 februarie 2017, ora 11:00, la Pensiunea Aristocrat Iaşi, din zona Bucium, în cadrul unui spectacol muzical-artistico-sportiv de excepţie.
La iniţiativa doamnei dr. Cornelia Ursu, s-a lansat în public, pentru o dezbatere ulterioară, o idee extrem de generoasă, aceea de înfiinţare a "Clubului Păstoreilor", pentru copiii şi nepoţii membrilor ALPI şi nu numai, care să îşi desfăşoare activitatea în cadrul unor manifestări şi spectacole juvenile găzduite de multă generozitate de Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, acolo unde directorul Paul Zamfir a spus un răspicat "DA, DE ACORD!", chiar din prima clipă.
"Noi avem media de vârstă care nu scade, ci creşte mereu. De aceea ne propunem ca pe lângă ALPI să cultivăm un Club al Păstoreilor, pentru a creea legătura dintre generaţii", a mai spus Mihai Batog-Bujeniţă.  În continuare, au recitat din propriile creaţii (epigrame, poezii, fabule, aforisme, foiletoane, sonete etc) Doina Toma, Angela Pistol, Gabriela Cucinschi, Corina Matei-Gherman, Petronela Alexa, Neculai Viziteu, Vasile Larco, Dumitru Ivas, Gheorghe Bălăceanu, Cristinel Cojocariu, Aurel Baican, Ioan Hodaş, Sorin Cotlarciuc, Constantin Profir, Mihai Caba, Mihai Batog-Bujeniţă.
Au mai fost şi două momente speciale, de susţinere a unor confraţi şi prieteni în ale scrisului, atunci când Vasile Diacon a prezentat-o pe profesorul universitar de chimie Maria Apostolescu, care a scris mai multe cărţi în ultima perioadă, fiind acum pensionară, iar Corina Matei-Gherman a prezentat-o pe Doina Guriţă (doctor în economie), care doreşte să devină şi ea membră ALPI.   
În sală, cei prezenţi au primit din partea lui Dan Teodorescu ultimul număr al revistei "Vocea Ta", cu o pagină dedicată membrilor ALPI, publicaţie care se distribuie în Germania, Austria, Belgia şi Olanda, dar este foarte apreciată şi la Iaşi, în România.
În final, vicepreşedintele Gheorghe Bălăceanu şi secretarul general Mihai Haivas au prezentat câteva măsuri organizatorice, iar apoi s-a lansat ideea ca Asociaţia Literară Păstorel Iaşi să organizeze în 2017 un concurs naţional de epigrame şi poezie, cu sprijinul unor sponsori generoşi privaţi, dar şi cu ajutorul Primăriei Municipiului Iaşi.
Evenimentul derulat acum în sala mare de lectură de la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Asachi" din Iaşi se va repeta duminică, 12 februarie 2017, tot de la ora 10:00, atunci când va avea loc a doua şedinţă cu public a Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi, din acest an.
Până atunci, Dan Teodorescu şi-a invitat colegii din ALPI la Gala Excelenţei Sportului Ieşean, manifestare care va avea loc joi, 19 ianuarie 2017, de la ora 18:00, la Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi, din zona Fundaţiei. Evenimentul va putea fi vizionat şi pe TVR Iaşi, în intervalul orar 18:00-20:00 şi în reluare pe TVR 3, de la ora 22:00.  
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu