duminică, 5 martie 2017

"Jurnalul de ştiri" s-a transmis de acasă, de la "Conu Mihalache"!




Sâmbătă, pe 4 martie 2017, Muzeul Memorial “Mihail Kogălniceanu” din Iaşi s-a "cutremurat" la o întâlnire cu umorul, poezia şi muzica de bună calitate. Într-o sală arhiplină a fost organizată lansarea cărţii de fabule "Umor de Mărţişor", de suceveanca Carmen Antoaneta Marcean, cea care, în urmă cu mai mulţi ani, a absolvit Facultatea de Inginerie Chimică din cadrul Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi" Iaşi.
Inginera Carmen Antoaneta Marcean a devenit între timp şi publicistă, ea debutând în octombrie 2010 în revista "Moldova Literară", revistă fondată de Liga Scriitorilor din România - Filiala Iaşi. Din 2012 şi până în prezent, Carmen Antoaneta Marcean a editat şase cărţi beletristice personale, având şi multe publicaţii în antologii literare şi reviste culturale, cu premii şi diplome cucerite la diferite manifestări de profil.
Programul evenimentului de sâmbătă, de acasă de la "Conu Mihalache", a cuprins:
- Lansarea volumului de fabule “Jurnal de ştiri”, al sucevencei Carmen Antoaneta Marcean, cu grafică satirică de Vasile Anghel Siminiuc şi o prefaţă semnată de scriitorul Mihai Batog Bujeniţă, volumul fiind editat sub egida Asociaţiei „Universul Prieteniei” Iaşi. Cartea de fabule menţionată a fost prezentată de scriitorii Emilian Marcu, Mihai Batog-Bujeniţă şi Horia Zilieru.
- Recital de epigrame şi poezie cu membrii Asociaţiei Literare „Păstorel” Iaşi, cei care au citit propriile creaţii în faţa publicului fiind Vasile Larco, Angela Pistol, Doina Toma, Mihai Batog-Bujeniţă, Mihai Caba, Corina Matei-Gherman şi Dan Teodorescu.
- Recital de poezie şi fabule cu actriţa Ina Paladi (din Republica Moldova, dar care a obţinut recent şi cetăţenia română).
- Recital la pian cu studentul ieşean, de la "Litere", Antonius Slubczakowski (21 ani, originar din Rădăuţi), un mare talent în arta muzicală.
În finalul manifestării, tânăra moldoveancă din stânga Prutului, Elena Mihalache, a adresat câteva cuvinte auditoriului: "Vreau să vă urez o primăvară plină de flori. Vreau o Basarabie unită şi toţi să strige UNIRE!".
Evenimentul a fost moderat de Rodica Rodean - preşedinta Asociaţiei „Universul Prieteniei” Iaşi, iar autoarea Carmen Antoaneta Marcean a mulţumit publicului pentru prezenţă şi a citit, în premieră, o nouă fabulă, scrisă după ziua de "Dragobete"!
Organizatorii evenimentului de la Iaşi au fost Asociaţia “Universul Prieteniei” Iaşi, Asociaţia Literară “Păstorel” Iaşi şi Complexul Muzeal Naţional “Moldova” Iaşi – Muzeul Memorial “Mihai Kogălniceanu”.
Să mai spunem că, în prefaţa volumului „Jurnal de ştiri”, editat la PIM Iaşi, scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă a menţionat: "În acest al şaselea volum maliţios intitulat Jurnal de ştiri, doamna Carmen Marcean ne răsfaţă mai ales cu fabule... Ei bine, în acest volum întâlnim fabula în acea formă a ei care satisface nu doar criteriile, ci şi exigenţele cititorului, nu de puţine ori pus în situaţia de a recunoaşte printre personajele ogrăzii pe multe dintre celebrităţile lumii noastre, cea atât de dornică de apariţii pe micile ecrane...“.
Vă mai spunem doar atât: Lectură plăcută, dragă cititorule!
DAN TEODORESCU

Un comentariu: