miercuri, 12 aprilie 2017

La Iaşi, în 2017: Un sfert de secol de viaţă pentru Târgul de carte Librex

Ediția aniversară cu numărul 25 a Târgului de Carte LIBREX se va desfășura în perioada 10 - 14 mai 2017, în Atrium nivel 0 și 1 din cadrul Palas Mall Iași, zilnic de la ora 10 la ora 22, iar duminica de la 10 la 21.
Pentru că anul acesta sărbătorim „un sfert de veac din dragoste de carte pentru Iași”, am considerat că este necesar ca LIBREX-ul să se încadreze într-o nouă etapă de evoluție, cu o deschidere internațională mai vizibilă. Prin urmare, această ediție are tema „OAMENI ȘI CĂRȚI ÎN JURUL LUMII” și stă sub semnul diversității și multiculturalității, scriitorii invitați care ne-au confirmat deja prezența venind din Franța, Germania, Egipt, Mexic și România.
Prin grija organizatorului şi a colaboratorilor de a asigura participarea în cadrul acestei manifestări culturale a celor mai valoroase edituri din România, precum și a reprezentanților unor edituri străine, prin prezenţa scriitorilor, editorilor, jurnaliștilor culturali, precum şi a unui număr mare de cititori, LIBREX-ul se înscrie în cadrul evenimentelor de profil ca unul dintre cele mai importante târguri de carte bifate cu regularitate în agenda editorilor români.
În fiecare an, în cele cinci zile destinate evenimentului, Iaşul devine o adevărată capitală a cărților, un punct de atracţie pentru editori, difuzori şi autori din întreaga ţară, iar în ultimul timp, și din exteriorul acesteia, care vin aici cu dorinţa de a-şi prezenta oferta editorială recentă, de a-și face cunoscute cărțile şi pentru a stabili un contact direct cu cititorii, cu bibliotecarii și librarii.

* Tipologia evenimentelor


Programul cultural-artistic este conceput pe selecţia şi promovarea valorilor autentice, fiind invitați să lanseze cărţi și să propună evenimente specifice autori importanți și edituri care au reuşit să se impună prin conţinutul valoros, ţinuta grafică deosebită şi stilul editorial personalizat, demonstrând încă o dată că piața editorială românească se află într-o continuă mişcare ascendentă.
Ca orice târg de carte cu personalitate, şi LIBREX-ul continuă să se reinventeze în fiecare an, conturându-și un profil distinct, centrat atât pe dimensiunea culturală atestată atât de Premiile LIBREX care, la încheierea fiecărei ediţii, recompensează cele mai izbutite programe editoriale așa cum sunt acestea ilustrate prin cărțile prezentate în standurile expozanților, cât şi pe alte acțiuni cu caracter cultural desfăşurate sub aceeaşi egidă, după cum urmează:
a) Conferințele LIBREX susținute de mari personalității ale vieții literare, culturale și științifice românești și străine, pe diverse teme de actualitate, de interes general sau/și particularizat;
b) Agenda culturală LIBREX care înmănunchează numeroase evenimente editoriale și lansări de carte, discuții tip podium, dialoguri și dezbateri pe diverse teme, workshop-uri destinate industriei creative, prelegeri specializate focalizate pe relaţia dintre autor, editor și difuzor, lecturi publice, recitaluri poetice și muzicale, spectacole de teatru etc;
c) Întâlnirea Clubului Cultural „9 Vieți” își propune să dezvolte pasiunea pentru citit și scris la orice vârstă, într-un mediu relaxant și plăcut, bazat pe iubirea de carte, prietenie și respect față de credințele și opiniile fiecărui membru al grupului.
d) Diverse evenimente care sunt personalizate la fiecare ediție.

* Expozițiune istorică: „Pe Drumul cărților de la Salonul de Carte Latină din Dealul Copoului la Târgul de Carte LIBREX din inima Iașului”


La doar câțiva ani după Revoluția Română, imediat după apariția primelor edituri particulare pe piața de carte din țară, anul 1993 le aducea iubitorilor de carte de la Iaşi o altfel de întâlnire fericită cu cartea, una diferită decât cea obișnuită, din bibliotecă sau din librărie, un „Salon de Carte Latină”, manifestare cultural-expoziţională născută din entuziasm temerar și tinerețe a spiritului, prin care se intenţiona reunirea la Iaşi a tuturor celor care, prin idealuri, concepţie, profesie, pasiune, promovau latinitatea şi consolidau conceptul de „spaţiu cultural latin”: scriitori, traducători, editori, librari, bibliotecari etc.
Așa a început, acum 25 de ani, povestea LIBREX-ului, un gând devenit, prin entuziasm, poezie, bucurie constructivă, prietenie și energie pozitivă, realitate. Începutul a fost marcat, așadar, la Muzeul „Mihai Eminescu” din Copou, sub denumirea de „Salon de Carte Latină”. An de an, Salonul crește, devine Târg de Carte și de Papetărie și se desfășoară mai apoi la Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul”. Mai apoi, Târgul de Carte LIBREX a cunoscut o perioadă frumoasă care i-a multiplicat ecoul bucuriei cărților adunate într-o aleasă sărbătoare a intelectualității în Sala Paşilor Pierduţi de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, ulterior sub magnificele arcade ale Palatului Culturii, edificiul-simbol al Iașului, apoi, pe fondul necesității renovării acestuia, la Sala Polivalentă din Iași, iar în prezent, într-un spațiu expozițional occidental și central, la Palas Mall, unde, după principiul „poveștii în ramă”, LIBREX-ul unește și mai mult Omul de Carte într-un spațiu deschis, un Atrium al Cărților, intensificând prin (re)experimentare legătura tactilă, intelectuală și emoțională cu cărțile, precum și cu autorii și editorii lor.
LIBREX-ul a fost, după cum însăși istoria sa o reține cu slovele amintirii, unul dintre primele evenimente de acest tip din întreaga țară, dar care a rămas consecvent ideii/idealurilor de la început și reprezentativ, în același timp, ca etalon valoric pentru acțiunile culturale de profil, reușind să-și păstreze continuitatea, datorită, în primul rând, publicului ieșean special, „cultivat, cunoscător și iubitor de carte” și în ciuda inerentelor suișuri și coborâșuri determinate de lipsa unei finanțări mai susținute care să-i dezvolte armonios potențialul.

* „Cartea de Onoare” a LIBREX-ului la ediție aniversară


În „Cartea de Onoare” a LIBREX-ului au semnat, în timp, într-o ordine aleatorie și fără putința de a ne propune epuizarea numelor tuturor celor care au marcat prin activitatea și prezența lor acest eveniment, după cum urmează: personalități de marcă ale literaturii și culturii, cadre didactice universitare, cercetători ştiinţifici, poeţi, prozatori, eseişti, filosofi, critici, esteticieni şi istorici literari, etnologi, editori, traducători, artişti, muzeografi, jurnalişti, redactori, ilustratori de carte, prieteni și invitați speciali, după cum urmează: Acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici, Acad. Răzvan Theodorescu, Acad. Valeriu Cotea, Acad. Mihai Cimpoi, Acad. Nicolae Breban, Laurenţiu Ulici, Ana Blandiana, Romulus Rusan, Eugen Uricaru, Nicolae Manolescu, Horia Roman Patapievici, Adrian Cioroianu, Nicolae Bacalbașa, Gellu Dorian, Magda și Petru Ursache, Florin Faifer, Luca Piţu, Principele Radu al României, Emilian Galaicu-Păun, Ion Hadârcă, Spiridon Vangheli (Republica Moldova), Claude Karnoouh (Franţa), Lawrence Norfolk (Marea Britanie), Dorin Tudoran (SUA), Nicolae Dabija (Republica Moldova), Claudio Pozzani (Italia), Jean Portante (Franța), Dražen Katunarić (Croația), Willem M. Roggeman (Belgia), Hughes Labrusse (Franţa), Shaul Carmel (Israel), Lucian Vasiliu, Ioan Holban, Valeriu Stancu, Cassian Maria Spiridon, Cezar Ivănescu, Mircea Radu Iacoban, Emil Brumaru, Petru Ciubotaru, Dumitru Irimia, Livia Cotorcea, Valentin Ciucă, Răzvan Voiculescu, Traian Stănciulescu, Alexandru Husar, Ion Popescu Sireteanu, Liviu Papuc, Horia Zilieru, Nichita Danilov, Doina Ruşti, Miron Radu Paraschivescu, Tudor Octavian, Adrian Păduraru, Alexandru Zub, Alexandru-Florin Platon, Constantin Frâncu, Ioan Lobiuc, Stelian Dumistrăcel, Eugen Munteanu, Ion Agrigoroaiei, Gheorghe Duțică, Vasile Miftode, Mariana Caluschi, Nicu Gavriluţă, Petru Bejan, Gheorghe Cliveti, George Poede, Adrian Alui Gheorghe, Alexandru Călinescu, Eugen Ovidiu Chirovici, Mariana Codruţ, Aura Christi, Ioan Es. Pop, Horia Gârbea, Val Gheorghiu, Daniel Cristea-Enache, Silvia Kerim, Elvira Sorohan, Tudor Călin Zarojanu, Cezar-Paul Bădescu, Grigore Ilisei, Tiberiu Brăilean și mulți alții care au contribuit la construirea acestei povești frumoase care se numește „Primăvara cărților la Iași”.
Prin longevitate, amploare, dinamică expozițională, valoare şi tradiţie, Târgul de Carte LIBREX a intrat în inimile oamenilor și a rămas în memoria colectivă afectivă ca „târgul de carte al studenției”, „locul bun plin cu cărți” sau ca un eveniment cultural recunoscut, apreciat şi aşteptat de editori autori şi cititori.

* Introducere în actualitatea evenimentului: „Cărțile frumoase ne adună la Iași”


De la 15 edituri participante în anul 1993, la prima ediţie, la 79 de expozanți după zece ani de LIBREX, în 2003, la 172 de expozanți în anul 2015, respectiv 160 la ultima ediție din 9 – 13 martie 2016, Târgul de Carte LIBREX a cunoscut o evoluţie frumoasă, conturându-se, totodată, şi o extindere a profilului acestuia, ceea ce a permis accesul în cadrul său a artiștilor, ilustratorilor și graficienilor, a fotografilor și anticarilor etc., dar a și impus o extindere a spațiului expozițional, în prezent fiind necesară o suprafață de minim 2.000 mp pentru amenajarea standurilor și a spațiilor de evenimente care se desfășoară pe cele două nivele ale Palas Mall-ului din Iași. (Librex - Iaşi 2017)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu