duminică, 9 aprilie 2017

Manifestare la nivel internaţional în "sportul minţii" la Cupa Palas de la Iaşi



La Sala Verdi din complexul ieşean Palas, în perioada 7-9 aprilie 2017, s-a desfăşurat Cupa Palas la şah, un util "antrenament" în vederea participării sportivilor din România şi Republica Moldova la Campionatul Mondial de şah şcolar de la Iaşi, care va debuta pe 22 aprilie 2017, la Palatul Culturii.
Cupa Palas, competiţie din calendarul FR Şah, a adunat la start 58 de tineri şahişti, 20 la Open - 13 ani şi alţi 38 sportivi legitimaţi la Open - 9 ani. Tinerii şahişti au aparţinut de cluburile CS Micul Şahist Iaşi, AC De Şah Realitatea Huşi, CS Sfinxul Iaşi, CS Politehnica Iaşi, CSM Bucureşti, CS Capablanca Iaşi, CSM Paşcani, ACS Philidor Iaşi.
Organizatorii au fost de la CS Micul Şahist Iaşi, în frunte cu Ştefan Axinte (director de turneu), Ovidiu Gherasim (arbitru şef) şi Lucian Filip (arbitru). În sala de concurs s-au mai aflat Vladimir Danilov (secretarul general al FR Şah), Vlad Ungureanu (antrenor la CS Politehnica Iaşi şi şeful Comisiei Şah în Şcoală din cadrul FR Şah), Mihail Ştefanache şi Adrian Grigore (CS Philidor Iaşi), dar şi celalţi antrenori de la cluburile participante.
După "lupte aprige" duse pe tablele de joc cu 64 de pătrăţele alb-negre şi după 6 runde disputate în "sistem elveţian", primii clasaţi la cele două turnee open au fost următorii mici sportivi:
OPEN - 13 ani:
1. Tablan Andrei-Damian (CS Micul Şahist Iaşi) - 4,5 puncte;
2. Bighiu Rareş (AC De Şah Realitatea Huşi) - 4,5 pct;
3. Timircan Mircea     (CS Sfinxul Iaşi) - 4,0 pct;
4. Dumitru Luca-Şerban (România) - 4,0 pct;
5. Melinte Rareş-Andrei (CS Politehnica Iaşi) - 4,0 pct;
6. Filip Andrei (CS Micul Şahist Iaşi) - 4,0 pct;
7. Samson Maria (CSM Bucureşti) - 3,5 pct.
OPEN - 9 ani:
1. Grosu Albert-Constantin (CS Micul Şahist) - 6,0 puncte;
2. Tibirna Andrei-Iustinian (CS Micul Şahist Iaşi) - 5,0 pct;
3. Darie Cleopatra-Iuliana (CS Politehnica Iaşi) - 4,5 pct;
4. Ciomaga Andrei (CS Politehnica Iaşi) - 4,0 pct;
5. Moraru Ana-Alina (CS Micul Şahist Iaşi) - 4,0 pct;
6. Amititeloaie Rareş (CS Micul Şahist Iaşi) - 4,0 pct;
7. Ungureanu Andrei (CS Politehnica Iaşi) - 4,0 pct.
La grupa "Under 9 ani" a concurat şi debutantul Gabriel-Iosif Teodorescu (8 ani, legitimat recent la CS Politehnica Iaşi şi elev în clasa I E la Şcoala Gimnazială Ştefan Bârsănescu Iaşi), care s-a clasat pe locul 33, din 38 participanţi, cu 1,5 puncte la activ. Pentru Gabi Teodorescu a fost cam aşa: prima partidă - prima victorie, apoi au urmat patru înfrângeri şi o remiză, dar experienţa acumulată la primul concurs oficial a fost extrem de importantă în pregătirea lui pentru participarea la Campionatele Mondiale Şcolare de la Iaşi, din aprilie 2017.
Despre competiţia şahistă organizată la "Cupa Palas", directorul turneului ieşean, Ştefan Axinte, a menţionat: "De vineri şi până duminică, Sala Verdi din complexul Palas a găzduit a doua ediţie a concursului internaţional de şah CUPA PALAS, un <avant de lettre> extrem de util, o evaluare şi o măsurare a progreselor juniorilor mici ieşeni în vederea participării la evenimentul şahistic crucial al începutului de an din România, Campionatul Mondial Şcolar. Un număr de 58 de copii din România şi Republica Moldova şi-au testat forţele vreme de 3 zile, în cadrul competiţiei, desfăşurată pe parcursul a 6 runde. Au fost numeroase şi atractive premii în cupe, material şahist, medalii şi diplome. Dorim copiilor mult succes în perioada următoare la Campionatul Mondial Şcolar, care va începe la Iaşi, pe 22 aprilie 2017, în incinta Palatului Culturii. Va fi un eveniment la nivel mondial într-o locaţie fanion a oraşului Iaşi. Sportul şi istoria, tradiţia şi modernitatea se întâlnesc într-o simbioză fericită! Va fi un moment de referinţă pentru întreg sportul ieşean şi românesc. Este bine să ne reamintim că în anul 2012, la prima ediţie a Campionatului Mondial Şcolar desfaşurat la Sala Polivalentă din Iaşi a fost un record de participare, de peste 500 de copii! Şahistii ieşeni au fost la înălţime în urmă cu 5 ani şi Iasul a cules cele mai multe premii pentru România, ţara noastră reuşind să obţină locul 3 pe naţiuni, la egalitate cu Turcia şi Azerbaidjan".

* La Campionatul Mondial Şcolar de la Iaşi, de la 7 ani la 17 ani

În perioada 22-30 aprilie 2017, în organizarea AJ Șah Iași, FIDE și FR Șah, la Palatul Culturii din Iaşi se va desfășura Campionatul Mondial Școlar de șah, pe următoarele categorii de vârstă: U 7, U 9, U 11, U 13, U 15 şi Under 17 ani.
Debutantul Gabriel-Iosif Teodorescu (8 ani, de la CS Politehnica Iaşi, antrenori: Vasile Manole, Vlad Ungureanu, Vladimir Danilov) va participa la categoria de vârstă "Under 9", acolo unde sunt înscrişi în competiţie 95 de tineri şahişti, care vor juca 9 runde în sistem elveţian. Vor participa şahişti valoroşi la nivelul copiilor din România, Emiratele Arabe Unite, Kazakhstan, Mongolia, India, Uzbekistan, Republica Moldova, Sri Lanka, Tunisia, Turcia, Anglia, Bulgaria, Rusia, Turkmenistan, Zimbabwe, Polonia, Georgia, Kenya, Malaysia, Azerbaidjan, Ucraina.
Din România vor participa sportivi de la cluburile CS Micul Şahist Iaşi, Clubul Central de Şah Bucureşti, ACS Philidor Iaşi, ACS MMI Andrei Murariu Bucureşti, CSŞ Viitorul Cluj, CS Logic 64 Braşov, ACS Genius Galaţi, CS Universitar de Şah Bucureşti, CSU Universitatea de Vest Timişoara, CS Politehnica Iaşi, CS Oxygen Bucureşti, CS Capablanca Iaşi, CS Sfinxul Iaşi, CS Gambit Huşi, Clubul de Şah Orizont 64 Brăila, Şah Club Rm. Vâlcea, CS Şah Club Galaţi, ACS Şah Club Vados Arad, CS Palatul Copiilor Buzău, ACS Fianchetto Constanţa.
Pe 26 aprilie, de la ora 9.30, va fi organizat şi un turneu blitz. Directorul de turneu va fi ieşeanul dr. ing. Vasile Manole, preşedintele AJ Şah Iaşi şi vicepreşedintele FR Şah.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu