miercuri, 21 iunie 2017

"Povestea Castelului Peleş" din Sinaia a ajuns la Palatul Culturii din Iaşi




Asociaţia Curtea Veche Publishing din Bucureşti și Complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași au organizat marți, 20 iunie 2017, în sala "Henri Coandă" de la Palatul Culturii din Iaşi
evenimentul de lansare a cărții-album „Povestea Castelului Peleş”, scrisă de Alteța Sa Regală Principele Radu al României.
În prezidiul adunării s-au aflat Alteţa Sa Regală Principele Radu al României, primarul ieşean Mihai Chirica, managerul Lăcrămioara Stratulat (Complexul Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi), Iren Arsene (preşedintele Asociaţiei "Curtea Veche", cea care a editat volumul de 300 pagini full-color), consilierul şi profesorul Alexandru Muraru.
Vă reamintim că vestitul Castel Peleş din Sinaia, alături de Castelul Pelişor, este o capodoperă a arhitecturii secolului al XIX-lea. Este o adevărată galerie de artă, vizitată zilnic de peste 3.000 de persoane din toată lumea, în care se reunesc mari curente și tendinţe din pictură, sculptură și arte decorative. Este un loc încărcat de istorie, care a găzduit capete încoronate și artiști vizionari.
Castelul Peleş a revenit de mai mulţi ani familiei regale şi în trecut a fost reședinţa creatorului României moderne, Regele Carol I. Din 1914, anul morţii regelui Carol I, Castelul Peleş a devenit muzeu, conform dorinţei testamentare a acestuia.
Într-o carte de peste 300 pagini, volumul "Povestea Castelului Peleş" este cea mai izbutită monografie de până acum a acestui fascinant și glorios simbol al României, editat de un membru al familiei regale şi aici de referim la Alteța Sa Regală Principele Radu al României, născut la Iaşi pe 7 iunie 1960 şi care a purtat în anii din urmă numele Radu Duda, actor al Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi.
Din 1996 este soțul principesei Margareta a României, fiica fostului suveran Mihai al României. Conform statutului Casei Regale a României din 30 decembrie 2007, el poartă titlul de „Principe al României”, cu calificativul „Alteță Regală”.
În după-amiaza zilei de 20 iunie 2017, la Palatul Culturii din Iaşi, la manifestarea de lansare a volumului menţionat, am consemnat următoarele declaraţii:  
- Lăcrămioara Stratulat (moderatoarea evenimentului): "În numele dumneavoastră îi mulţumesc din suflet Alteţei Sale Regale, pentru că a permis ca această întâlnire să aibă loc la Palatul Culturii din Iaşi. Alteţa Sa este ieşean de-al nostru şi aici suntem în ctitoria lui Carol I. Povestea Castelului Peleş este mai mult decât atât, ea este scrisă cu har, iar ASR Principele Radu al României este primul membru al familiei regale care scrie un volum despre Castelul Peleş".   
- Mihai Chirica: "Îi mulţumesc pentru invitaţie Alteţei Sale Regale pentru participarea mea la această lansare de carte şi mulţumesc pentru participarea Alteţei Sale Regale la Iaşi, în această zi de 20 iunie 2017, când s-au aniversat, prin mai multe evenimente, 100 de ani de la reforma constituţională şi când multă lume a fost alături de noi. Va fi acum prezentarea acestei cărţi de excepţie, nu personalitatea unei clădiri, ci a Casei Regale. Pentru mine, Regele Ferdinand al României este un model de urmat!".
- Alexandru Muraru: "Nu doar elita românească, nu doar tinerii de astăzi, ci întreaga societate românească priveşte cu drag această carte. Povestea Castelului Peleş nu începe în 1866, nu începe în 2008, atunci când Castelul a redevenit proprietatea familiei regale, ci povestea lui a început atunci când România acea nevoie de modele! Povestea Castelului Peleş este povestea României moderne, aparţine românilor care l-au vizitat, care nu l-au vizitat sau care nu s-au născut încă! Lucrarea este riguros construită, cu peste 300 de pagini şi 600 note de subsol. Cu nimic Castelul Peleş nu depăşeşte limita decenţei. Aş dori ca Palatul Culturii din Iaşi să poarte numele Regelui Ferdinand I, exact ca şi Aeroportul Internaţional din Iaşi".
- Iren Arsene: "Această poveste este şi un ghid care va pleca în lume. De la coperta care este un interior al Castelului Peleş, să facem acces în interior!  Este un loc unde s-a pus la cale construcţia României noastre. Să avem cartea aproape de noi, este un fel de ritual. La Castelul Peleş din Sinaia s-a pus o piatră de hotar a familiei regale".
- ASR Principale Radu al România: "Vă mulţumesc pentru că aţi venit aici, pentru a încheia frumos ziua la Iaşi. Sunt mândru că o Capitală a oferit un sprijin civic României. De 20 ani, de când slujesc familia regală nu am văzut o atitudine civică ca la Iaşi. România se află în mod sigur, dacă va fi lăsată, pe drumul cel bun! Povestea a fost scrisă cu sânge, cu tragedie, cu sacrificiul personal. A fost plătită şi cu bucurii, de la naşterea copiilor, până la a vedea ţara unită. La începutul secolului XX eram ca Belgia sau Elveţia. Este povestea unui bărbat (NR - Carol I) care şi-a pierdut copilul la 3 ani. Au scris povestea Castelului Peleş toţi marii români. Noi am făcut paşi extraordinari de mari în 150 ani. Statul român a avut pe mâna cui să stea! Acei oameni au făcut minuni, pentru că aveau capacitatea să o facă! Acei oameni au devenit familia mea. Totul este legat de Peleş în acei 150 ani. Mai pot spune că oraşul Iaşi a dat mai mult decât a primit, în decursul timpului!".
Lansarea cărţii "Povestea Castelului Paleş" a fost urmată de o sesiune de autografe oferită publicului de Alteţa Sa Regală Principele Radu al României.  
Cu ocazia evenimentului de la Palatul Culturii din Iaşi, cartea jurnalistului ieşean Dan Teodorescu, "Regi şi Regine la Palat", a ajuns în mâinile primarului Mihai Chirica şi ale ASR Principele Radu de România, cu mulţumirile de rigoare din partea acestora.

* Manifestări ieşene la 100 ani de la reforma constituţională

De menţionat că tot marţi, pe 20 iunie 2017, municipiul Iaşi a găzduit evenimente de mare importanţă, care au marcat 100 de ani după ce la Iaşi, Parlamentul României a modificat Constituţia ţării noastre. Astfel, pe 20 iunie 1917, Senatul României a adoptat, la Iaşi, înscrierea principiilor sufragiului universal şi, respectiv, al dreptului de proprietate în Constitutia României. La aceste manifestări au fost prezenţi
reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, ai Casei Regale a României, Armatei Române, Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi a autoritătilor locale şi judeţene. Manifestările de la Iaşi, din 20 iunie 2017, au avut loc la Catedrala Mitropolitană, la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri", în Aula "Carmen Sylva" a Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Dealul Copoului. Printre cei prezenţi s-a aflat şi ASR Principele Radu al României, care în seara aceleaşi zile
a lansat în public volumul "Povestea Castelului Peleş".
Aceste manifestări de la Iaşi au fost derulate sub egida Festivalului Internaţional al Educaţiei, care are ca temă în acest an Centenarul Marii Uniri şi a sfârşitului Primului Război Mondial.

* La Iaşi, de "Sânziene", evenimentele culturale şi tradiţionale sunt mereu la ele acasă

Tot la Iaşi, finalul săptămânii este presărat cu alte evenimente de mare importanţă culturală şi nu numai. În perioada 23-25 iunie 2017, Parcul Copou va găzdui ediţia a XXXV-a din cadrul Târgului Naţional de Ceramică Tradiţională "Cucuteni 5000". Pe 24 iunie, la Iaşi (în faţă la Palatul Culturii), Tg. Jiu şi Hobiţa, la ediţia a doua a Festivalului "RomânIA Autentică", Moldova şi Oltenia se îmbracă în straiele naţionale şi se prind în Hora Unirii, pentru a introduce costumul popular, IA românească, în patrimoniul UNESCO. Tot sâmbătă, pe 24 iunie 2017, de la ora 11.00, la Pensiunea Aristocrat Iaşi, din Şos. Bucium nr. 51 G, jurnalistul şi publicistul Dan Teodorescu îşi va lansa în public cartea "Regi şi Regine la Palat", dedicată "sportului minţii" (şahul) şi culturii ieşene, în cadrul unui spectacol artistico-sportiv de zile mari. Prezentarea cărţii va fi făcută de scriitorii Mihai Batog-Bujeniţă, Horia Zilieru, Emilian Marcu şi Eugen Deutsch, de actorul şi prietenul Petru Ciubotaru şi de vicepreşedintele FR Şah, dr. ing. Vasile Manole.
Vă reamintim că în ziua de 24 iunie a fiecărui an bisericesc, Biserica Ortodoxă face pomenirea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută în popor şi cu denumirea de Drăgaica sau Sânziene.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu