marți, 27 iunie 2017

"Regii şi Reginele" lui Dan Teodorescu au lăsat loc la comentarii!



Pe 24 iunie 2017, la Pensiunea Aristocrat din Iaşi a avut loc prima lansare a cărţii "Regi şi Regine la Palat", de jurnalistul Dan Teodorescu, care este dedicată "sportului minţii" (şahul) şi culturii moldave. În cadrul unui spectacol artistic de zile mari, această manifestare a adunat un public numeros, iar comentariile au continuat şi după acest eveniment, din partea oamenilor de cultură şi din lumea gazetăriei sportive, din ţară şi străinătate, care îl cunosc pe autor şi care îl apreciază.
Iată câteva "aspecte" de la acest capitol:


"Vǎ mulțumesc, domnule Dan Teodorescu!
Ȋn acea atmosferǎ, când lansarea de carte s-a transformat într-un eveniment, doresc să spun cǎ eu vǎ consider un fel de Cezar Petrescu (scriitor şi jurnalist neobosit, pânǎ la uitarea de sine - paradoxal spus, dar oarecum adevǎrat). Era unul dintre puținii scriitori care a trǎit ,,din scris''. Spre deosebire de el, dumneavoastrǎ ,,trǎiți pentru a scrie''.
La lansarea volumului anterior, "Paralelor Olimpice" cineva spunea cǎ, probabil dumneavoastrǎ scrieți şi noaptea, 25 de ore din 24...
Sunteți un neobosit realizator, nu doar de reportaje, ci de adevǎrate cronici ale vremurilor noastre. Le spun "cronici" pentru cǎ Paralele Olimpice nu sunt alcǎtuite doar din reportaje: ați ataşat fotografii, aprecieri personale şi sensibile versuri. Asta mǎ duce cu gândul la cronicarii: Veniamin Costache, Melchisedec Ştefǎnescu, Miron Costin, Dosoftei, Lucian Triteanu (primul soț al Veturiei Goga) ş.a. I-am enumerat doar pe aceştia, fiindcǎ ei au zǎbovit în Roman. Spun oamenii de la Arhiepiscopia Romanului şi Bacǎului cǎ Dosoftei ar fi scris Psaltirea în versuri în grǎdina episcopiei, deşi datele istorice îi contrazic. Posibil ca în Iaşi s-o fi finalizat şi s-o fi început la Roman.
Asocierea numelui lui Miron Costin cu al oraşului nostru ar pǎrea nefericitǎ, însǎ asta este istoria, n-avem ce-i face (a fost decapitat în fosta Piațǎ a Gâdelui, la ordinul lui Constantin Cantemir).
Când am fost cu bicicleta pânǎ la Putna (legǎturile dummneavoastrǎ cu sportul m-au fǎcut sǎ amintesc asta) m-am oprit la Arbore, unde am cunoscut un alt cronicar al zilelor nostre, Toader Hrib. El, în fiecare zi îşi nota: când a rǎsǎrit soarele, cine s-a însurat (mǎritat), cine a pierit, când au fost apele mari, când a sosit o personalitate în sat, când a ieşit un pui cu douǎ capuri din ou etc. Ȋşi organizase în casǎ un adevǎrat muzeu; avea chiar şi fragmente dintr-o cometǎ, tot felul de roci, unelte şi haine țǎrǎneşti vechi. Avea scrisori din toatǎ lumea, de la cei care-l vizitaserǎ. Uitam sǎ spun: pentru a nu se obosi prea mult vorbind, îşi atârnase de gât un casetofon cu ajutorul cǎruia dǎdea explicații, el doar mimând vorbirea (îşi mişca buzele sincronizat cu derularea benzii); chiar şi bilete tipǎrite avea.
Dumneavoastrǎ lǎsați eternitǎții veşti despre ce se întâmplǎ în zilele noastre; puține evenimente culturale (mai ales din Iaşi) vǎ scapǎ.
Poate ar mai fi fost şi altele de spus; mǎ rog, asta este.
Pe scurt: felicitǎri pentru reuşita acestui notabil eveniment cutural!
Şi mulțumiri pentru notațiile despre lansarea de carte de la Roman!"
Mihai Ştirbu
Din Roman, redactor şef al revistei "Moldova Literară", din cadrul Ligii Scriitorilor din România, Filiala Iaşi-Moldova.

* Caba - Teodorescu 7-7

"Felicitări Domnule Dan Teodorescu pentru fastuoasa lansare a celui de al 7-lea volum al dumitale -  "Regi şi Regine la Palat"!
Şi cum felicitările mele cuvenite pentru reuşita acestei lansări le socot insuficiente, iată, le însoţesc cu... câteva "şarje" amicale / pentru cartea dumitale!, nu înainte de a face o precizare:
Azi nimic nu ne desparte
Şi nu e nicio surpriză,
Că eu, "7" şi tu, "7",
Deci partida e...remiză!"
Mihai Caba
Membru Senior al Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi

* Epistolă din Belgrad


Jurnaliştii Dan Teodorescu (Iaşi, România) şi Branimir Vasić (Belgrad, Serbia) s-au cunoscut la Apatin, tot în Serbia, în cadrul Cupelor Mondiale şi Europene de popice, la care au participat în calitate de ofiţeri de presă. În urma lansării cărţii "Regi şi Regine la Palat", Dan Teodorescu a primit din Serbia următorul mesaj prietenesc:
"Congratulations! Branimir Vasić, a sports journalist from Belgrade, wish a lot of health and happiness".

* O absenţă motivată

"Nu am putut onora invitaţia de la lansarea cărţii Regi şi Regine la Palat, deoarece  am fost în acea perioadă la Festivalul de epigrame de la Cluj. Îmi pare nespus de rău!
Întrucât Regele şi Regina sunt şi şahişti, se înţeleg de minune, aşadar:
Dispare cearta ca şi valul,
Căci şahul li-e un sfetnic bun:
Regina dacă sare calul,
Monarhul umblă de nebun.
În altă ordine de idei: Am fost onorat cu  menţiune la secţiune poezie satirico-umoristică la Festivalul: "Umor la... Gura Humorului", iar peste câteva zile, la Festivalul de la Geoagiu Băi, îmi vor decerna Premiul OMNIA. Acolo am participat cu poezie. Gata cu laudele!!!"
Vasile Larco
Membru senior al Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi
(REDACŢIA)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu