sâmbătă, 8 iulie 2017

Germanca de origine română Ionela van Rees-Zota, de la teiul lui Eminescu la Palatul Culturii din Iaşi



Într-o frumoasă şi călduroasă zi de 30 mai 2017, municipiul Iaşi, o străveche capitală culturală şi spirituală a Moldovei din dreapta Prutului şi României a avut oaspeţi de seamă. O delegaţie multiculturală din Germania şi Italia a poposit în Dealul Copoului, primită şi înconjurată cu multă dragoste în Parcul Copou de scriitorii ieşeni Mihai Batog-Bujeniţă şi Dan Teodorescu, colegi de cenaclu în cadrul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi şi colaboratori permanenţi la publicaţia "Vocea Ta" şi Agenţia de Ştiri "Aşii Români", ambele cu sediul central la Nürnberg, în Germania.

În fruntea invitaţilor de peste hotare s-a aflat doamna Ionela van Rees-Zota, nimeni alta decât managerul celor două publicaţii amintite, "flancată" în permanenţă de cel de-al treilea său fiu, Berti, mereu dornic să afle lucruri noi şi mereu avid după îngheţata românească, ca orice copil de altfel!
În Parcul Copou, plin de un public numeros, am putut admira Obeliscul celor Patru Lei, monument ridicat în cinstea Regulamentului Organic, străvechiul Tei al poetului naţional Mihai Eminescu, acolo unde toată lumea s-a fotografiat cu mare grijă printre grupurile de elevi care erau în "drumeţie" în Copoul ieşean şi am vizitat apoi şi Muzeul "Mihai Eminescu", acolo unde "holograma" prietenului Ion Creangă ne-a încântat privirile şi urechile, prin vorbe de duh rostite peste veacuri!
În cartea de oaspeţi a Muzeului Eminescu, germanca de origine română Ionela van Rees-Zota a menţionat următoarele cuvinte de suflet, printre ele fiind şi o poezie scrisă în anii de liceu, dar mereu de actualitate:
"Am stat câteva momente în acest loc, dar pot spune că pe tot parcursul am simţit un ghem în stomac. Emoţii? Transpunere în trecut? Gânduri şi imaginări? Toate la un loc!
Mă simt mică-mică în faţa acestui MASTODONT!
<Cu chip curat şi părul răvăşit,
Iar inima lui veşnic vie,
De toţi românii el a fost slăvit,
Ne luminează şi acum ca o făclie...
.............................................................
De este seară, noapte sau în zori,
De uiţi pe cer şi vezi luceferi noi,
Dar unul ţi se pare mai domnesc,
E însuşi Eminescu românesc!>".
După Copoul nostru drag, am trecut în zona pietonalului Ştefan cel Mare şi Sfânt, acolo unde primul popas l-am făcut la Palatul Roznovanu, adică la sediul Primăriei Municipiului Iaşi.
Întâmpinaţi de gazdele noastre de la Primăria ieşeană, Adina Stoleru (de la Biroul Diasporă) şi Lucian Şchiopu (redactor la publicaţia "Curierul de Iaşi"), am vizitat clădirea şi sala mare de şedinţe de la etajul I, acolo unde Consiliul Local ia cele mai pertinente hotărâri în ceea ce priveşte viaţa comunităţii locale. Am mai primit materiale promoţionale cu municipiul Iaşi, dar şi invitaţia ca Agenţia de Ştiri "Aşii Români" şi ziarul "Vocea Ta" (care se distribuie în Germania, Austria, Belgia, Olanda) să aibă o reprezentare la nivel înalt în cadrul Zilei Diasporei, din 15 august 2017. Menţionăm că în perioada 14-16 august 2017, Primăria ieşeană va organiza o serie de manifestări dedicate Zilei Diasporei, unde vor avea loc mai multe evenimente în care vor fi implicați ieșeni din afara granițelor României. Principalul partener al Primăriei în acest proiect este AVISSO, iar invitaţia de participare a fost acceptată cu mare plăcere de managerul general Ionela van Rees-Zota şi redactorul publicaţiei din zona ieşeană, jurnalistul Dan Teodorescu.
Invitaţia de participare la acest evenimente, adresată românilor de primarul ieşean Mihai Chirica, se încheie cu următoarele cuvinte: "Oriunde sunteți în lumea asta mare, nu sunteți singuri, ci aveți în Iași un loc special în care fiecare dintre noi ne regăsim cu aceeași dragoste, deopotrivă. IAȘUL ESTE ACASĂ!".
După vizita de la Primărie, am trecut strada spre Mitropolia ieşeană, acolo unde întreaga delegaţie româno-germano-italiană s-a închinat la Sf. Parascheva, pentru binele nostru, al tututor.
Un scurt popas la Cofetăria Mitropoliei ieşene, unde ne-am îndulcit cu cele "necesare" şi acolo unde Berti cel mic a legat noi prietenii cu copiii ieşenilor din zonă, a fost de bun augur, mai ales că, printr-o întâmplare fericită, ne-am întâlnit şi am purtat mai multe discuţii culturale şi cu graficianul de renume internaţional Eduard Mattes, aflat într-un scurt sejur la el acasă, la Iaşi, după ce trăieşte de mai mulţi ani în Israel, dar şi cu pictoriţa Mariana Stratulat, ambii făcând "casă bună" şi cu Dan Teodorescu, în cadrul lansării cărţii "Regi şi Regine la Palat", de peste puţine zile.
O mică discuţie şi cu un domn "motociclist" plin de zel, de fapt consilierul europarlamentarului ieşean Cătălin Ivan, a făcut ca timpul să zboare ca "fulgerul" şi să ne amintească la toţi că trebuie să ajungem şi la Palatul Culturii, simbolul Iaşului, acolo unde în acest an s-a desfăşurat şi Campionatul Mondial Şcolar de Şah, cu participarea a peste 570 de elevi din peste 40 de ţări ale lumii, printre concurenţi fiind şi debutantul de numai 8 ani, Gabriel Teodorescu, nepotul cel mic al lui Dan Teodorescu, care a terminat competiţia pe un loc onorant în clasamentul mondial, la categoria de vârstă superioară, de 9 ani.
În sfârşit, după ce am parcurs pietonalul pe jos şi ne-am oprit, mai ales... doamnele, la diferitele standuri cu produse tradiţionale, am ajuns, cu primii stropi de ploaie în spate şi la intrarea de la Palatul Culturii. Am admirat şi fotografiat magnificul hol de la intrarea de la parter, că mai mult nu s-a putut la acea oră de închidere de obiectivului turistic şi am ieşit din nou în aer liber, acolo unde mai mult ca sigur că... statuia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi tunurile de pe vremea lui au "speriat" ploaia, care s-a oprit instantaneu, de fapt aşa cum şi pornise.
Ne-am luat cu toţii la revedere, ne-am pupat pe obrăjiori conform tradiţiei... româneşti, iar oaspeţii de peste hotarele Iaşului au fost la unison în cuvinte de final: "Ne-a plăcut totul! Ştim că nu am putut vedea tot Iaşul şi de aceea vom reveni! Cu mare plăcere! Să nu ne uitaţi că nici noi nu vă vom uita!".
La revedere - Auf Wiedersehen - Arivederrci!
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu