luni, 10 iulie 2017

Importanţi oaspeţi din ţară şi de peste hotare în "ALPI"!




Duminică, pe 9 iulie 2017, în sala mare de lectură a Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Asachi" din Iaşi s-a derulat o nouă şedinţă cu public a Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI). La evenimentul prezidat de directorul Mihai Batog-Bujeniţă au fost prezenţi oaspeţi de seamă de peste hotare, prin "înregimentarea" în cadrul adunării a familiei Magdalena Brătescu şi Vladimir Brătescu, din Israel.
Vorbitoare a 7 limbi de circulaţie mondială, Magdalena Brătescu, născută în București, este o scriitoare israeliană de limba română, care din 1981 trăiește în Israel, în orașul Rehovot. Domnia sa este membră a Uniunii Scriitorilor din România - Filiala București, membră a Asociației Scriitorilor Israelieni de Limba română (ASILR) cu funcţia de vicepreşedinte şi membră a Uniunii Jurnaliștilor din Israel.
Pe timpul manifestării de duminică, Magdalena Brătescu a primit spre lectură volumul "Regi şi Regine la Palat", editat recent de jurnalistul ieşean Dan Teodorescu, care în ALPI îndeplineşte şi funcţia de Şef Departament Relaţii Internaţionale.
Au mai onorat cu prezenţa "cenaclul" umoriştilor ieşeni scriitorii Constantin Mănuţă, Vasile Filip şi Liviu Apetroaie.
Din partea ALPI, doamna Martha Eşanu a primit o diplomă de excelenţă, în care se menţiona următoarele: "Se conferă doamnei Martha Eşanu, în semn de recunoştinţă şi apreciere, pentru sprijin deosebit, fidelitate, statornicie şi dăruire în promovarea valorilor culturale autentice!".
În cuvântul său, doamna Martha Eşanu a menţionat: "Vă mulţumesc foarte mult pentru această onorantă diplomă. Doresc ca şi pe viitor strădaniile mele să fie pentru prietenie şi apropiere între noi. Dedic această diplomă regretatului meu soţ, Leon Eşanu!".
În continuare, directorul ALPI, scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă a menţionat câteva acţiuni cu participarea membrilor asociaţiei, din ultima perioadă. A fost amintită vizita la Iaşi a germancei de origine română Ionela van Rees-Zota, managerul general al Agenţiei de Presă "Aşii Români" şi a ziarului european de limbă română "Vocea Ta", apoi s-au menţionat cele două lansări de carte ale colegilor Mihai Caba şi Dan Teodorescu, prima de la Muzeul Unirii din Iaşi, iar a doua de la Pensiunea Aristocrat din Bucium.   
După concursul de epigrame dedicat elevilor ieşeni, în care ALPI a fost implicată alături de Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Asachi" Iaşi, această conlucrare se va extinde pe viitor în organizarea unui concurs de epigrame la nivel naţional, la propunerea doamnei bibliotecar Elena Zanet. "Vom aduce spre noi spiritul tânăr, asta ne lipseşte acum! Sper să avem succes!", a mai spus comandorul (r) şi scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă.
Pe viitor se va lucra la elaborarea unui almanah al revistei "Booklook", la 10 ani de existenţă a publicaţiei ieşene, iar scriitoarea Corina Matei-Gherman a propus organizarea unui concurs de creaţie pentru persoanele de vârsta a treia, alături de nepoţii lor.
În continuare, au recitat din propriile creaţii (epigrame, poezii, rondeluri, sonete) Georgeta Paula Dimitriu, Mihai Caba, Doina Toma, Angela Pistol, Olguţa Trifan, Petronela Alexa, Eugen Deutsch, Gheorghe Bălăceanu, Vasile Larco, Sorin Cotlarciuc, Vasile Unguraşu, Dumitru Ivas (care a prezentat şi cartea "Învăţământul electrotehnic din Iaşi", alături de Mihai Caba, dar şi unele întâmplări hazlii cu savantul Ştefan Procopiu), Constantin Profir, Anca Dumitroaia (debutantă), Cristinel Cojocariu, Vasile Diacon, Constantin Mănuţă, Mihai Haivas şi Elena Mândru (ambii cu premii importante la recentul Festival de umor - la secţiunea parodie, de la Alba Iulia),  Mihai Stancu, Vasile Filip, Constantin Munteanu, Liviu Apetroaie.
Următoarea şedinţă cu public în ALPI va avea loc duminică, pe 13 august 2017, la ora 10.00, tot la sediul Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Asachi" din Iaşi. Dar până atunci, toţi membrii asociaţiei ieşene au fost invitaţi la manifestarea culturală de miercuri, 12 iulie 2017, ora 18.00, de la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, unde va exista un vernisaj de expoziţie şi două lansări de carte (autori: Vasile Ungureanu şi Dan Teodorescu), în cadrul unui frumos spectacol muzical-artistic. Organizatorul manifestării este pictoriţa Gabriela Cucinschi, membru ALPI.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu