duminică, 17 septembrie 2017

Un grandios spectacol sportiv la Cupa Iaşului de taekwondo WT



Sâmbătă, 16 septembrie 2017, Sala Polivalentă a găzduit Cupa Iaşului la taekwondo WT, care este disciplină olimpică. Organizatorii au fost Federaţia Română de Taekwondo WT, Primăria Municipiului Iaşi şi AS Răzeşii Iaşi, principalii artizani ai competiţiei pe plan local fiind Ciprian Ursu şi Lucian Mihalache.
La competiţia de la Iaşi au participat 213 sportivi, de la 19 cluburi din ţară, ele fiind Brilliant Botoşani, Bushido Bucureşti, CS Das Iaşi, CS Eagles Iaşi, CS Ilyo Bistriţa, CS Real Botoşani, CA Taeback Iaşi, CS Tornado Tg. Mureş, CS Viitorul Vaslui, CSA Steaua Bucureşti (cu ieşeanul Rafael Ursu printre competitori), CSM Dunărea Galaţi, Dragon Focşani, Ştiinţa Petroşani, Reactiv Bucureşti, Red Link Braşov, Someşul 2010 Cluj, Ssilum Tg. Ocna, Tae Keon Hârşova, Taerobik Gedoteam Bolintin-Deal.
La festivitatea de deschidere a Cupei Iaşului, localnica Karla Ursu (8 ani, interpretă de muzică populară şi sportivă de gimnastică aerobică la CS Gimnis Iaşi şi culturism-fitness la CSM Iaşi) a cântat imnul naţional al României, iar sportivii de la CS Gimnis Iaşi (antrenor: Bogdan Bantă) au dat un superb recital de gimnastică aerobică, îndelung aplaudat de cei peste 700 de spectatori prezenţi în tribunele arenei ieşene.
În sala de concurs s-au mai aflat preşedintele Constantin Apostol (7 DAN, care a prezentat salutul FRT-WT la festivitatea de deschidere) şi secretarul general Gheorghe Grigorescu (de la Federaţia Română de Taekwondo WT), campioana europeană Liana-Ionela Musteaţă (de la CS Ilyo Bistriţa), alături de antrenorul Marius-Nicolae Muti, ieşeanul Rafael Ursu (CSA Steaua Bucureşti, fiul fostului rugbyst ieşean Ciprian Ursu) şi alţi sportivi şi antrenori valoroşi.

* Un diplomat de carieră în conducerea FRT-WT

Gheorghe Grigorescu
Secretarul general Gheorghe Grigorescu, din cadrul Federaţiei Române de Taekwondo WT nu a practicat niciodată sportul respectiv, dar este indispensabil în cadrul FRT-WT, prin capacitatea sa organizatorică.
- Domnule Grigorescu vă urăm un bun venit la Cupa Iaşului,  acolo unde FRT-WT este un organizator de bază al competiţiei. Taekwondo WT este sport olimpic, iar în acest context ce-şi doreşte echipa României pe viitor?
- Din anul 2000, taekwondo WT a devenit sport olimpic. Echipa României, prin turneele de calificare la care va participa, vrea să ajungă şi ea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020.  
Avem aici, la Iaşi, câteva speranţe în acest sens, plus o campioană europeană de cadeţi, pe Lia Musteaţă, din Bistriţa.
- Ce reprezintă Cupa Iaşului pentru Federaţiei Române de Taekwondo WT?
- Competiţia de la Iaşi este o etapă de promovare a unor copii şi o verificare a stagiului de pregătire în care se găsesc sportivii, în acest moment. Pe 5 octombrie 2017, avem la Budapesta Campionatul European de taekwondo WT pentru cadeţi şi vrem să deplasăm acolo o echipă mare, care să facă performanţă.
- Cum este structurat acest sport, mai puţin cunoscut publicului nostru, dar foarte spectaculos, în lumea largă?
- După cum stiţi, taekwondo WT este un sport olimpic, în variantă sud-coreeană. Avem în primul rând Uniunea Balcanică de Taekwondo WT, cu sediul la Atena, în Grecia, acolo unde preşedintele Federaţiei Române de Taekwondo WT, domnul Constantin Apostol, este secretar general. Avem apoi Federaţia Europeană de Taekwondo WT, din Elveţia, dar cu sediul lucrativ tot la Atena, iar domnul Constantin Apostol este şi aici secretar general. Mai există Federaţia Mondială de Taekwondo WT, de la Seul, din Coreea de Sud, unde domnul Constantin Apostol face parte din Comitetul de conducere.
- Pe plan intern, ce competiţii organizaeză FRT-WT?
- La FRT-WT sunt înscrişi 5.000 de sportivi, de la copii şi până la seniori. Unii nu pot participa însă la toate competiţiile! Organizăm competiţii la nivel naţional de taekwondo WT pe trei paliere: civil, studenţesc şi militar.
- Cum aţi ajuns dumneavoastră, domnule Grigorescu, la acest sport?
- Eu sunt diplomat de carieră şi am fost diplomat în Libia, în perioada 1980-1987. Nu am practicat taekwondo WT, ci am făcut înot, rugby şi volei, la Tânărul Dinamovist şi apoi la facultate, la ASE Bucureşti. Am ajuns în cadrul Federaţiei Române de Taekwondo WT deoarece am iubit acest sport, chiar dacă nu l-am practicat. Probabil că mai am şi alte calităţi, dar îi las pe alţii să le detalieze.
- Ce beneficii au tinerii care practică acest sport?
- Taekwondo WT îi ajută foarte mult pe copii să fie mai organizaţi şi disciplinaţi. Este o disciplină impusă şi acceptată. Puneţi alături un copil care joacă fotbal şi unul care face taekwondo WT şi veţi vedea repede diferenţa între ei, din punct de vedere al atitudinii!
- Cum vă ajută MTS cu partea financiară, în cadrul FRT-TK?
- Ne ajută, dar uneori nu am avut bani nici pentru salarii, deşi în cadrul federaţiei suntem doar patru oameni, care facem de toate.
- Ce rezultate pe plan internaţional pot fi remarcate la sportivi români?
- Am avut rezultate bune în ultimii ani. Avem un titlu european la cadeţi, prin Lia Musteaţă, din Bistriţa, apoi trei medalii cucerite la Europenele de tineret şi una la Campionatul Mondial Universitar. La Jocurile Balcanice din noiembrie 2017, din Turcia, credem că o serie din copiii noştri vor obţine rezultate bune.
Mai pot spune că disciplina sportivă de taekwondo WT se dezvoltă foarte mult, în ciuda faptului că nu este vizibilă în mass-media, acolo unde la putere sunt fotbalul, handbalul şi rugby. Sper ca şi din grupul nostru să iasă o "floare", cât de curând!    

* Liana-Ionela Musteaţă, o campioană europeană aflată pe meleaguri bistriţene

Marius Muti - Liana Musteaţă
Liana-Ionela Musteaţă este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu din Bistriţa şi are 15 ani. Tatăl Ioan este şofer, iar mama Silvia este casnică, iar părinţii o încurajează mereu pe "Lia" să facă sport de performanţă, la clubul Ilyo Bistriţa!
- Cum ai ajuns la taekwondo WT, Lia Musteaţă?
- La recomandarea unui medic. Aveam probleme cu oasele şi mi s-a recomandat un sport. Aşa am ajuns aici. Iar apoi am muncit şi am făcut performanţă la nivel naţional şi internaţional. În 2016, la Bucureşti, am devenit campioană europeană la cadete, iar în 2015 am obţinut locul 2 la Europenele de la Strasbourg, din Franţa şi locul 3 la Campionatul Mondial de la Muju, din Coreea de Sud.
- Ce reprezintă taekwondo WT pentru tine?
- Este un mod de viaţă, face parte din viaţa mea, nu pot să-mi imaginez viaţa fără taekwondo WT!
- Este un sport costisitor?
- Este un sport costisitor, dar şi premiile sunt mari, mai ales la seniori. La seniori, de exemplu, un campion european încasează un premiu de 7.000 euro. Eu am fost premiată de Federaţiei Române de Taekwondo WT cu suma de 1.000 euro, pentru titlul european cucerit în 2016. Plus am primit şi un premiu la mine acasă, la Bistriţa, din partea Primăriei.
- Ce speranţe ai, pe viitor, în acest sport?
- Vreau să mă calific pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020 şi pentru cele de la Paris, din 2024.
- Te învinge cineva pe plan intern?
- Nu prea!
- La şcoală cum eşti privită?
- Foarte bine, de colegi şi profesori. Cu toţii ştiu că sunt o campioană europeană. Şi învăţ şi bine la şcoală, deoarece taekwondo WT te disciplinează şi te motivează în toate domeniile.
Să mai menţionăm că sportiva Liana-Ionela Musteaţă este antrenată de Marius-Nicolae Muti, la CS Ilyo Bistriţa. Fost practicant al sportului de taekwondo WT, Marius-Nicolae Muti (35 ani) ne-a declarat: "Din 1998 practic taekwondo WT, acum sunt doar antrenor. Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud susţine, la noi, acest sport, iar Primăria Bistriţa a premiat-o pe Lia Musteaţă în urma performanţelor sale. La clubul nostru mai avem talente, nu chiar la nivelul Liei, dar fiecare are şansa lui. Lia este foarte talentată şi poate obţine mari performanţe şi pe plan mondial, căci altfel nu am investi în ea. În perioada vacanţei, Lia a făcut câte două antrenamente pe zi, pe durata a 5 ore şi ea concurează cu succes la categoria -52 kg. Are rezultate bune şi la învăţătură şi asta ne bucură!".
Sâmbătă seară, la Cupa Iaşului a avut loc festivitatea de premiere a competiţiei de taekwondo WT. Cei mai buni sportivi ai concursului moldav au fost desemnaţi în persoana ieşeanului Rafael Ursu (CSA Steaua Bucureşti) - la masculin şi Liana-Ionela Musteaţă (CS Ilyo Bistriţa) - la feminin.
Vom reveni cu rezultatele finale, la toate probele de concurs, acolo unde cluburile ieşene au cucerit mai multe medalii!
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu