sâmbătă, 14 octombrie 2017

Ceaiul de la ora 5, oferit de Petru Frăsilă, s-a servit la Muzeul Unirii din Iaşi



Pe 13 octombrie 2017, de la ora 17.00, Muzeul Unirii din Iaşi a găzduit lansarea cărţii "Invitaţie la un ceai", autorul ei fiind Petru Frăsilă, un cunoscut om de televiziune din Iaşi şi Piatra Neamţ. Ajuns la 60 ani de viaţă, inginerul constructor Petru Frăsilă este şi jurnalist şi realizator de emisiuni de televiziune. Fondator televiziunilor Tele M Iaşi (în 1991) şi Tele M Piatra Neamţ (1996), Petru Frăsilă este în prezent directorul general al televiziunilor TeleMoldova Iaşi şi Prima TV Iaşi încă din 2012, iar din 2014 este şi membru al Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Iaşi.
A editat şapte cărţi până în prezent, ultima fiind "Invitaţie la un ceai" (la editura TIMPUL - 2017), care transpune într-un volum de 472 pagini o parte din emisiunile sale de televiziune - La un ceai cu Petru Frăsilă - deoarece "verba volant, scripta manent", ne spune chiar autorul. În volumul pus în dezbatere publică se regăsesc dialogurile purtate cu oameni politici, de cultură şi din domeniul economic, din învăţământ şi sfera medicală, precum Traian Băsescu, Teodor Meleşcanu, Anghel Stanciu, Mihai Chirica, Marius Spânu, Cristian Diaconescu, Constantin Simirad, Ecaterina Andronescu, apoi Adrian Cioroianu, Daniel Condurache, Cassian Maria Spiridon, Daniel Corbu, Adi Cristi, Ioan Holban, Cătălin Turliuc, dar şi Grigore Tinică, Eugen Târcoveanu, Cătălina Arsenescu-Georgescu, Vasile Lungu, Traian Dobre, Liviu Antonesei, Dan Piţa, Alexa Visarion şi mulţi alţii.
Vineri seara, în Sala "Dublei Alegeri" de la Muzeul Unirii de pe legendara stradă Alexandru Lăpuşneanu, într-o manifestare moderată de directorul Aurica Ichim, în prezidiul adunării au mai luat parte Cassian Maria Spiridon, Adi Cristi, Ioan Holban şi nu putea să lipsească Petrică, ... zis şi Frăsilă!
În luările la cuvânt, am consemnat următoarele:
- Adi Cristi: "Voi vorbi mai mult decât scrie în această carte. În ea este doar o parte din Petru Frăsilă. Petrică are 27 ani de presă şi a fost primul ziarist care a câştigat în faţa statului român, nu aici, bineînţeles, ci la Brüxelles, la CEDO. În fiecare dintre invitaţii din această sală regăsim o parte din Petru Frăsilă. A încercat mereu să scoată din invitaţii săi tot ce au mai bun acei oameni şi nu s-a pus niciodată pe el în valoare. Acest ceai de la ora 5 a reuşit să nască apoi şi alte emisiuni, realizator fiind tot Petru Frăsilă!".
- Cassian Maria Spiridon: "Cartea se poate citi oriunde, iar efortul lui Petru Frăsilă este eroic, deoarece e greu să transpui de pe micul ecran pe carte!".
- Ioan Holban: "Pe holul muzeului sunt expuse mai multe cărţi şi acolo e viaţa lui Petru Frăsilă. El a înfiinţat mai multe televiziuni, pe care le-a condus la Iaşi şi Piatra Neamţ. Se spune în carte să suportul galaxiei Gutenberg  dispare, iar televiziunea răsare, dar Petru Frăsilă scoate cărţi şi din nevoia de a povesti. Este o carte interesantă şi ar fi bine ca acest proiect să continue. Este un lucru valoros cartea, dar şi emisiunea de televiziune, iar Petru Frăsilă are răbdarea să asculte pe toată lumea!".
Din sală, au mai vorbit elogios de autorul cărţii Daniel Condurache, Grigore Tinică, Traian Dobre, Vasile Lungu, Victor Bejan, Mihai Batog-Bujeniţă (care a menţionat că Petru Frăsilă "este o perlă în coroana culturii ieşene şi nu numai...!"), Vasile Larco, Eugen Târcoveanu, iar la final Petru Frăsilă a oferit autografe pe cartea pusă în dezbatere publică. Au mai participat la evenimentul de la Muzeul Unirii scriitorii şi oamenii de presă Corina Matei-Gherman, Cornelia Ursu, Doina Guriţă, Elena Leonte, Magdalena Lupu, Livia Ciupercă, Nina Gonţa, Liviu Apetroaie, Horia Zilieru, Dan Teodorescu, dar şi mulţi alţi prieteni ai lui Petru Frăsilă.
"Cred că această carte va avea mai multe volume, deoarece vreau să continui pe această temă", ne-a mai declarat autorul ei, Petrică Frăsilă. Doamne ajută!
DAN TEODORESCU


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu