duminică, 29 octombrie 2017

Urmaşul lui Mircea Crişan a sosit la Iaşi! Îl cheamă Carol Feldman!


Duminică, pe 29 octombrie 2017, la Sinagoga Merarilor din cadrul Comunităţii Evreilor din Iaşi (CEI) a avut loc un interesant şi spectaculos Matineu Cultural, în rolul principal fiind actorul şi scriitorul israelian Carol Feldman (originar din Tulcea), într-o amplă manifestare organizată de jurnalista Martha Eşanu.

În cadrul activităţii de cult "Yachad" de la Iaşi, Carol Feldman şi-a lansat două cărţi - "După colţ" şi "Romanul unui evreu" - iar în final, domnia sa a dat şi un extraordinar recital actoricesc, cu un monolog umoristic în stilul lui... Mircea Crişan, care a încântat asistenţa!
Scriitorul şi actorul Carol Feldman s-a născut la 10 februarie 1937, în Tulcea şi a absolvit şcoala medie în 1954. În 1960 termină cursurile Institutului de Teatru – Teatrul Evreiesc de stat şi se căsătoreşte în 1959 cu colega sa Betty. Are doi copii – Arie şi Dalit şi de 52 de ani trăieşte în Israel.
La evenimentul de duminică, de la Comunitatea Evreilor din Iaşi, doamna Martha Eşanu a transmis şi salutul preşedintelui CEI, Abraham Ghiltman, cel care, nu a putut fi prezent la întâlnirea cu prietenul Carol Feldman, din motive medicale, fiind răcit în miez de toamnă moldavă.
În prezidiul manifestării, alături de Carol Feldman şi Martha Eşanu s-au mai aflat scriitorii Adi Cristi şi Ioan "Puiu" Holban, iar în rândul spectatorilor au mai fost prezenţi
prof. univ. dr. Vasile Burlui, muzeograful Aurica Ichim (directoarea Muzeului Unirii din Iaşi), o parte din membrii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI), precum Mihai Batog-Bujeniţă, Mihai Haivas, Elena Mândru şi Dan Teodorescu, dar şi Solo Rotenstain, unul dintre activii oameni de cultură din cadrul CEI.
Cele două cărţi supuse "dezbaterii publice" au fost prezentate de scriitorul şi criticul literar Ioan Holban, care a analizat cu mult discernământ fiecare volum.
În luările la cuvânt ale participanţilor, am consemnat următoarele idei principale:
- Martha Eşanu: "Carol Feldman a fost actor la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti şi a fost de mai multe ori un oaspete de seamă la Comunitatea Evreilor din Iaşi. Din 2002 încoace, în afară de actor, Carol Feldman a devenit şi scriitor, editând romane şi culegeri de proză scurtă. Astăzi ne prezintă lucruri noi şi vă mai spun că mai lucrează în prezent şi la un alt volum beletristic".
- Adi Cristi: "Carol Feldman ne prezintă azi două cărţi, <<După colţ>> şi <<Romanul unui evreu>>. Cu Carol Feldman am o relaţie mai mult decât de prietenie, iar la 24:ORE el a editat trei cărţi. Din 2002 încoace, Carol Feldman este autorul a 16 cărţi, putem spune chiar 17. El este un bun scriitor israelian de limbă română. Împreună cu Ioan Holban avem un proiect de recunoaştere a scriitorilor israelieni de limbă română, în mai multe sfere de activitate. Chiar dacă a ieşit la pensie,  activitatea de actor nu l-a lăsat să se odihnească, el se odihneşte prin muncă! Carol Feldman este un fel de Jean Bart al Tulcei. După ce a plecat în Israel el şi-a păstrat casa, numită România!".
- Ioan Holban: "Carol Feldman este unul dintre cei mai importanţi scriitori israelieni de limbă română. El trăieşte în două culturi. Carol Feldman este moşier, deoarece Tulcea este
<<moşia>> lui. El mai spune că Victor, din Tulcea, este cel mai bun prieten de-al lui, din totdeauna. După cum am mai spus, Carol Feldman trăieşte simultan în două culturi şi este acasă în două locuri! Cartea <<După colţ>> este una memorialistică, în sensul larg şi el îşi foloseşte imaginaţia în modul temperat. Veţi găsi acolo portrete din familia lui. Vorbeşte despre mâinile mamei sale, cele care spălau rufe şi făceau de mâncare. La fel şi de bunica lui. Tablourile glăsuiesc fără grai, mai putem remarca! Prozele sunt splendide şi amuzante. Ajungem la momentul când copilul mănâncă pâine cu mămăligă, ca pe o tartină. El a făcut apoi războiul în Egipt, a fost rănit şi a stat în spital. <<Romanul unui evreu>> este într-adevăr un roman, dar nu se duce în ficţiune. Nu este o carte de răzbunare, ci este o carte împotriva uitării. Este perioada când cuziştii şi legionarii au atacat casele din Podu Iloaiei şi apoi din Galaţi. Iar evreii din Galaţi pleacă în Israel, după 1965. Mai putem spune că scriitorul Carol Feldman este un bun povestitor şi un bun portretist. Urmărirea destinelor evreilor din carte ţine de identitatea neamului. Noul născut primeşte un nume al unui înaintaş al familiei şi se păstrează astfel identitatea neamului! Eu îi mai doresc să revină cu o nouă ediţie a cărţii <<Romanul unui evreu>>, cea prezentă s-a cam epuizat!".
- Mihai Batog-Bujeniţă: "Am cunoscut un actor, iar umorul este o funcţie a inteligenţei. Carol Feldman este colaborator al revistei <<Booklook>>, editată de asociaţia noastră, ALPI. Carol Feldman este un observator al omului, cu un limbaj elevat. Este un bun condeier şi este minunat să citim romanele lui Carol Feldman".
În replică la
cele menţionate, Carol Feldman a declarat: "Carol Feldman nu este un fost actor, ci este actor şi în prezent. Eu scriu acum cărţi, pentru că sufletul mă îndeamnă să scriu. Mi-am concentrat scrisul, la început, pentru doi oameni: EU şi EA, adică eu şi soţia mea. Când am văzut că ecoul nu e rău, iar editurile şi tipografiile primesc romanele mele, m-am repezit să scriu ca un flămând! Am scos 17 volume din 2002 până în prezent. Nu sunt un habotnic, dar cred în Dumnezeu, un Dumnezeu al tuturor. Sunt emoţionat şi dacă emoţia mea se simte, mă bucură acest fapt. Vă voi oferi în continuare un monolog teatral-umoristic, scris de un umorist ungur, strada Helsingfor!".
A urmat acel recital actoricesc extraordinar oferit ieşenilor de Carol Feldman, care a fost îndelung aplaudat la finalul monologului şi care ne-a demonstrat că se poate face umor de bună calitate fără elemente "deocheate" sau "politice"!
În finalul manifestării, Carol Feldman a acordat o sesiune de autografe celor prezenţi. După cum ne spunea şi Adi Cristi, cărţile oferite au fost gratuite, dar... autografele au costat! Nu mult, ci doar 20 lei pentru "După Colţ" şi 40 lei pentru "Romanul unui evreu"! Sume modeste la valoarea cărţilor şi ale scriitorului şi actorului Carol Feldman. Pe una dintre cărţi s-a menţionat: "Domnului Dan Teodorescu, cu urări de bine! Carol Feldman, Iaşi, 29 octombrie 2017". MULŢUMIM, MAESTRE!
DAN TEODORESCU


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu