marți, 19 decembrie 2017

La Ateneul Iaşi, de Hanuka şi Crăciun, evreii şi creştinii au rostit în cor: "Să cântăm împreună!"




Luni seara, pe 18 decembrie 2017, Ateneul din Iaşi a găzduit un frumos eveniment cultural şi artistic prilejuit de Hanuka -Sărbătoarea Luminilor la evrei şi de Sărbătoarea Crăciunului la creştini.
În sala de spectacole "Radu Beligan", într-o atmosferă de sărbătoare, moderatorul Moshe Groper, care a emigrat în Israel în 1965, dar care nu a uitat limba română şi nici faptul că este un evreu născut într-o ţară frumoasă, România, a deschis manifestarea cu următoarele cuvinte adresate celor peste 200 de spectatori prezenţi la eveniment: "Vă mulţumesc pentru venirea dumneavoastră aici şi vreau în această seară să ne bucurăm împreună de cele două mari sărbători: Hanuka şi Crăciunul. Avem oaspeţi de seamă la acest eveniment, în frunte cu domnul primar Mihai Chirica, care ne ajută în mai toate activităţile noastre, cele ale Comunităţii Evreilor din Iaşi. Să cântăm împreună va fi un spectacol al muzicii, ajuns la a doua ediţie, având în mijlocul nostru pe tenorul Paul Celmare, de la Teatrul Muzical Galaţi şi trupa
<<Să cântăm împreună>>, cu solista Andreea Rodiana Fumu. Vor mai fi şi alte evenimente, plus o secţiune ştiinţifică, de mici conferinţe, cu elemente istorice despre Hanuka şi Crăciun. În final, vă mai spun că noi, poporul român suntem un popor onorabil, care ne iubim ţara! Iubim oraşul Iaşi şi tocmai de aceea vom începe spectacolul muzical cu melodia Iaşule, Iaşule, mândră cetate!".   
Apoi trupa "Să cântăm împreună" a început recitalul muzical, microfonul fiind plimbat şi în sală, acolo unde spectatorii au intonat cu solista trupei melodia de debut, printre interpreţii inediţi, cu o voce excelentă, fiind şi primarul Mihai Chirica!
Invitat apoi la microfonul de pe scenă, primarul Mihai Chirica a menţionat: "Vorbim astăzi despre sărbători ale dragostei şi păcii! Vorbim despre acelaşi Dumnezeu şi de faptul să fim mai buni. Vreau să le mulţumesc celor implicaţi în organizarea acestui eveniment frumos. Comunitatea Evreilor din Iaşi este o comunitate frumoasă şi ea se implică întotdeauna cu ce are mai bun, cu ce are cu adevărat valoros. Din partea familiei comunităţii ieşene aş dori să-i ofer un album cu oraşul Iaşi domnului Moshe Groper, dar şi un buchet de flori unei doamne din sală care a avut un aport deosebit în organizarea acestui eveniment!".
În replică, domnul Moshe Groper, care este şi colaborator la Centrul de Istorie a Evreilor şi Ebraistică "Dr. Al. Şafran" Iaşi, oferă mici cadouri de Hanuka şi Crăciun primarului Mihai Chirica şi directorul Ateneului Iaşi, Andrei Apreotesei. În prezidiul manifestării sunt invitaţi apoi ing. Abraham Ghiltman - preşedintele Comunităţii Evreilor Iaşi (CEI), prof.  univ. dr. Alexandru-Florin  Platon - directorul Centrului de Istoria a Evreilor şi Ebraistică Iaşi (CIEE), lector univ. dr. Mircea Păduraru - Facultatea de Litere Iaşi, lector univ. dr. Iulian Moga - secretarul CIEE,  Mihai Batog-Bujeniţă - directorul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI), membru USR şi UER.     
În discursurile pe teme religioase şi istorice care au urmat, am aflat, cu sprijinul vorbitorilor din prezidiu, că Hanuka este  cunoscută  şi  ca  Sărbătoarea  Luminilor şi  este  o sărbătoare care durează opt zile şi comemorează rededicarea Templului din Ierusalim în urma revoltei conduse de fraţii Macabei asupra monarhiei seleucide din Siria, care încerca să distrugă religia evreiască şi să elenizeze popoarele de sub dominaţia sa. Hanuka este o sărbătoare postbiblică iar cel care se alătură Festivalului Luminii trebuie să fie în spirit de odihnă în ajunul zilei de Sâmbătă (de erev Şabat) la 5 Candele şi în ajunul lunii noi (de erev Roş Hodeş) la 7 Candele, ocazii când  luminarea  candelelor  începe  puţin  înainte  de  asfinţit. Această sărbătoare este importantă pentru evrei întrucât atunci au reuşit să redobândească controlul asupra Ierusalimului.
S-a mai vorbit şi despre Crăciunul de la creştini, cu tot cu datinile populare care ne bucură sufletele an de an.
Dacă prof.  univ. dr. Alexandru-Florin  Platon a dat o mână de ajutor în aprinderea bradului de Crăciun, un grup de şapte persoane de la CEI au aprins, tot pe scenă, cele şapte lumânărele de Hanuka, iar jr. Albert Lozneanu a cântat o rugăciune în limba ebraică şi apoi în limba română - "Să cântăm, să cântăm, ziua sfântă s-o serbăm!".
În continuare, moderatorul Moshe Groper, în aplauzele spectatorilor a mai spus: "Vă urez să ştim să apreciem ce avem, să fim uniţi, să fim mândri! Aici e casa noastră, voi trebuie să rămâneţi cu noi! Iar pentru toată lumea vreau să spun că iarba din Germania sau Franţa nu este mai verde decât cea de la noi, deci, rămâneţi aici, rămâneţi acasă!".
După ce studenţii de la Facultatea de Istorie din Dealul Copoului au cântat colinde pe scena Ateneului Iaşi, membrii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi au recitat în faţa publicului poezii şi epigrame, despre Lumină. În recital au fost Mihai Batog-Bujeniţă, Vasile Larco, Angela Pistol, Elena Mândru, Doina Toma, Doina Guriţă şi Corina Matei-Gherman, iar în sală s-au mai aflat alţi colegi din ALPI, Cornelia Ursu, Dan Teodorescu, Martha Eşanu, Mihai Haivas.
Tenorul Paul Celmare şi trupa "Să cântăm împreună", alcătuită din Andreea Radiana Fumu, Cătălin Vasile Hurdubae, Zachary Lang, Iuliana Marciuc, Marian Adrian Melnic, Neculai Vlad Roibu şi Andreea Diana Enache, au interpretat în final cântece de mare reverberaţie, trecând de la câteva melodii în limba ebraică la binecunoscutele cântece Noi suntem români şi Doamne, ocroteşte-i pe români!
Vă mai informăm că evenimentul multicultural "Să cântăm împreună", înfiinţat şi moderat de Moshe Groper, a fost organizat anul acesta de Centrul de Istorie a Evreilor şi Ebraistică "Dr. Al. Şafran" Iaşi, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi - Facultatea de Istorie, Comunitatea Evreilor Iaşi şi Ateneul Iaşi (director: Andrei Apreotesei şi Cristina Chiriac - secretar artistic). Primăria Municipiului Iaşi, prin directorul Vasile Tiron, a oferit cadouri de Hanuka şi Crăciun copiilor prezenţi la evenimentul de la Ateneul din Iaşi.
Sponsorii evenimentului au fost Atelier Floral DADU DECO şi SC Klader Group SRL - piese auto.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu