duminică, 4 februarie 2018

Centenarul Filmului Românesc s-a lansat la Iaşi!




* Deviza evenimentului este: 100 de ani, 100 de filme, 100 de oraşe din România, Republica Moldova şi Cernăuţi (Ucraina).

Sâmbătă, 3 februarie 2018, sala mare "Vasile Pogor" din cadrul Primăriei Municipiului Iași a găzduit o conferință de presă-eveniment, care a deschis proiectul "Centenarul Filmului Românesc".
Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA (din Chişinău), organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi,
Centenarul Filmului Românesc a început pe 3 februarie 2018 la Iași, în orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României, cu filmul "Afacerea Est", în regia basarabeanului Igor Cobileanski, acolo unde joacă şi actorii ieşeni Daniel Busuioc, Ion Sapdaru, Constantin Puşcaşu şi nu numai.
Co-organizator al evenimentului ce se va desfăşura pe parcursul a peste un an de zile, din februarie 2018 şi până în aprilie 2019 este Agenția Națională de Presă AGERPRES, proiectul fiind derulat în colaborare cu Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi.
În prezidiul conferinţei de presă de la Primăria Municipiului Iaşi au luat loc Irina-Margareta Nistor - critic de film şi Ambasador Cinema, Radu Botez - viceprimarul municipiului Iaşi, Igor Cobileanski - Manager proiect în Republica Moldova şi regizorul filmului "Afacerea Est", Andrei Giurgia - Manager proiect în România, care a fost şi moderatorul evenimentului, Alexandru Giboi - Director general AGERPRES, prof. univ. dr. Daniel Șandru - Coordonatorul Departamentului Centenar din cadrul PMI, Constantin Pușcașu şi Daniel Busuioc - actori ieșeni în filmul "Afacerea Est", prof. univ. dr. Doru Tompea - de la Universitatea „Petre Andrei” Iași şi Andrei Apreotesei - Managerul Ateneului din Iași.
În luările la cuvânt am consemnat următoarele:
- Andrei Giurgia: "Vrem să prezentăm cu această caravană 100 de filme, 100 de cineaşti, 100 de regizori, în 100 de oraşe din România, Republica Moldova şi din zona Cernăuţi, din Ucraina. Vrem să trasăm practic un curs istoric prin România, Republica Moldova şi Cernăuţi. Vom ajunge şi în acele oraşe în care nu s-au mai văzut filme româneşti de mult timp. Vor fi 100 de filme, 85 realizate în România şi 15 în Republica Moldova. Doamna Ileana Popovici s-a alăturat şi ea proiectului şi când va reveni în ţară va fi alături de noi".
- Igor Cobileanski: "La noi, în Republica Moldova, doar la Chişinău se mai pot vedea filme româneşti. Vrem ca în 2018 să oferim oamenilor din Basarabia multe filme româneşti, căci noi nu suntem decât un întreg, facem parte din acelaşi spaţiu geografic. Şi la Festivalul de la Cannes au fost filme româneşti! Probabil că la Chişinău va fi o deschidere mult mai rezervată faţă de acest proiect, dar o vom scoate la capăt până la urmă...".
- Radu Botez: "Este o onoare pentru Primăria Municipiului Iaşi să organizeze o astfel de manifestare. În numele ieşenilor voi oferi în continuare un album şi un buchet de flori doamnei Irina-Margareta Nistor, cu mulţumiri pentru ajutorul acordat!".
- Daniel Şandru: "Primăria Municipiului Iaşi reuşeşte astăzi să suplinească ceea ce trebuia să facă Guvernul României. Vor fi peste 180 de acţiuni şi manifestări în cadrul Programului Centenar. Cei din Asociaţia Studenţilor Jurnalişti sunt profesionişti şi cu toţii vor reuşi să ducă la capăt acest proiect. Iată că, Iaşul dă din nou tonul, aşa cum a făcut şi acum 100 ani!".
- Irina-Margareta Nistor: "Eu mă simt aici, la Primăria Municipiului Iaşi, ca la cinema. Astăzi, pe 3 februarie, ar fi fost şi ziua lui Ştefan Iordache, care ne priveşte din ceruri. Împreună cu Andrei Giurgia, am hotărât ca această listă de 100 filme să o facă şi domnul Bujor T. Râpeanu. În concluzie, vor fi filme de până în 1989, dar fără încărcătură bizară. Tot aici, la Iaşi, a fost premierea cu "Reconstituirea", a fost şi "Pădurea spânzuraţilor". Domnul Cristian Mungiu ne-a dat şi el o listă cu filme până în 1989. Nu este ideea doar de a prezenta filme, ci este ideea de a fi alături de cinematograf".
- Alexandru Giboi: "Vrem să prezentăm proiecte pozitive, precum Centenarul Filmului Românesc. Mi-aş fi dorit să văd şi un Centenar al Ştiinţelor şi Culturii. AGERPRES a lucrat la un film documentar pentru Centenar, un film de antiteză. Centenarul Filmului Românesc vizează un traseu istoric România - Republica Moldova - Cernăuţi, exact ca în filmul documentar creat de AGERPRES şi care va fi lansat la Bucureşti, pe 22 februarie, iar la Chişinău, pe 27 februarie 2018".
- Doru Tompea: "Am fost mereu aproape de Asociaţia Studenţilor Jurnalişti, o asociaţie foarte activă. Universitatea Petre Andrei a susţinut gesturi frumoase şi iniţiative. Domnul Daniel Şandru a conceput cel mai bun proiect de Centenar, pe care l-a lăsat la Guvern. Îmi plac în continuare filmele, mai puţin filmele proaste...".
- Andrei Apreotesei: "Fac o reverenţă faţă de domniile voastre, cei din mass-media, care într-o zi de sâmbătă, la prânz, sunteţi prezenţi aici, în sală. Centenarul Filmului Românesc este un proiect care reuşeşte să facă o emblemă frumoasă Iaşului. În afară de Cluj, la Iaşi se oferă sprijin filmului. Iaşul a făcut un prim cinema de stat, iar în acest an îl vom face pe al doilea, la cinema Dacia. Astăzi, de la ora 16.00, la noi, la Ateneul din Iaşi va rula primul film din această caravană, Afacerea Est. Vă invităm să-l vizionaţi!".
- Constantin Puşcaşu: "Mă bucur că începeţi cu noi, suntem mulţi actori din zona Moldovei, din Iaşi, Botoşani, Neamţ, dar şi din Republica Moldova. Cu această ocazie, am legat şi o strânsă prietenie cu regizorul Igor Cobileanski!".
- Daniel Busuioc, care este şi directorul artistic al Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi: "Avem o strânsă colaborare cu actorii din Chişinău, iar în filmul Afacerea Est ne-am întânit noi, actorii din Iaşi cu cei din Chişinău. Iaşul este un motor în ceea ce priveşte Programul Centenar".
După ce jurnalistul Dan Teodorescu, care a reprezentat la conferinţa de la Palatul Roznovanu Agenţia de Presă "Aşii Români", cu sediul central la Nürnberg (Germania), a transmis celor prezenţi un salut prietenesc şi mult succes evenimentului şi din partea managerului general Ionela van Rees-Zota, a pus întrebarea "Care va fi programul de viitor al Centenarului Filmului Românesc, la Iaşi?". A răspuns managerul de proiect Andrei Giurgea, care a spus: "Suntem la început, la acest program se lucrează. Vreau să vă mai spun că în acest moment nu avem un sediu, dar poate vom găsi o cameră pentru 10 persoane, dotată cu Internet. Detalii le vom putea găsi şi pe site-ul Centenarului, care este www.100filme.ro. Avem şi un spot publicitar al evenimentului".
 
* Împreună, trăim Centenarul prin filmul românesc

În continuare, Andrei Giurgia a menţionat echipa cuprinsă în acest proiect, care este alcătuită din Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Ileana Popovici (Consultant), Andrei Giurgia (Manager proiect România), Igor Cobileanski (Manager proiect Republica Moldova), Corina Giurgia (PR România), Ancuța Ciocoiu (Asistent PR România), Valentina Iusuphodjaev (PR Republica Moldova), Silvia Alexandra Nistor (Coordonator Implementare), Diana Mihai (Coordonator Dezvoltare), Gabriel Zapodeanu (Manager Tehnic), Ioanidis Dimitrie (Asistent Manager Tehnic), Marius Asiminei (Art director), Bogdan Pitaru (Manager Financiar Contabil), Teodora Panainte (Asistent Implementare), Letiția Gheorghiu (Asistent Implementare), Ionuț Teoderașcu (Președintele ASJ).
De menţionat că ARTIS este o asociație non-guvernamentală, constitutită din tineri pasionați de cinematografie, inițiere și dezvoltare a proiectelor culturale. În mare parte, membrii ARTIS sunt foști membri ai Asociației Studenților Jurnaliști din Iași și inițiatori ai festivalului Serile Filmului Românesc. ARTIS a inițiat și dezvoltă proiectul Centenarul Filmului Românesc, care este și primul proiect al noii asociații.
Directorul de proiect este Andrei Giurgia - Tel: 0040 741 438 520; E-mail: artisong.iasi@gmail.com.

* Mesajul primarului ieşean Mihai Chirica

Chiar dacă, din motive obiective, nu a putut fi prezent la conferinţa de presă de sâmbătă, 3 februarie 2018, primarul ieşean Mihai Chirica a transmis organizatorilor următorul mesaj: "Nu am întâlnit pe nimeni care să spună că nu-i plac filmele. Indiferent de gen, filmul este o aventură care ne scoate din plictiseala cotidiană. În cei peste 100 de ani de istorie proprie, filmul românesc a fost mereu aproape de români. Indiferent de vremurile pe care le-am trăit - mai bune ori mai rele - marii regizori, marii actori și marii scenariști români (mulţi dintre ei chiar de prin părțile Iașului!) au știut să creeze capodopere. Pentru talentul lor nepieritor, dar și pentru neobosita lor strădanie de a ne propune atâtea aventuri frumoase, le suntem îndatorați tuturor acestor oameni minunați pe vecie. Urez succes și audiență maximă proiectului Centenarul filmului românesc!”.
Putem să mai spunem că Harta României Mari va fi trasată de Caravana Filmului Românesc, cu filme special alese de criticul și istoricul de film Bujor T. Rîpeanu, Irina-Margareta Nistor, Ileana Popovici ş.a. Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași, din perioada 2017-2020.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu