marți, 20 februarie 2018

"Lumini şi Umbre", un nou "serial" la Clubul CFR Iaşi



"Lumini şi Umbre" a revenit la Iaşi, mai precis la clubul CFR de la Râpa Galbenă. Nu a fost totuşi vorba despre serialul cinematografic conceput în anii '80 de Titus Popovici, ci de expoziţia cu acelaşi nume organizată de artistul plastic Gabriela Cucinschi, care este preşedintele Departamentului Strategie-Comunicare din cadrul Uniunii Artiştilor Plastici - Sucursala Iaşi.   
Luni, pe 19 februarie 2018, în sala mare de spectacole a Clubului CFR Iaşi, de pe strada Râpa Galbenă nr. 12, a avut loc vernisajul expoziţiei "Lumini şi Umbre", acolo unde au expus Gabriela Cucinschi, Ioan Vârlan, Oana Olaru, Ovidiu Cucinschi şi Eugen Andronic (Digital Art). A fost pictură, grafică, fotografie artistică şi artă digitală, exponatele încadrându-se în tematica impusă de organizatori.  
Vernisajul a fost moderat de scriitorul şi comandorul (r) Mihai Batog-Bujeniţă, care este şi directorul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI), iar prezentarea a fost făcută de prof. univ. dr. Mihai Păstrăguş, care este şi un renumit critic de artă în "dulcele târg al Ieşilor". În deschiderea evenimentului, Paul Zamfir - directorul Clubului CFR Iaşi a menţionat, printre altele: "Dacă găsesc ceva frumos la un tablou, găsesc ceva din sufletul meu!".
Am mai consemnat următoarele luări de cuvânt:
- Mihai Batog-Bujeniţă: "Suntem la un banchet al spiritului. Bucatele sunt expuse pe simeze şi ele sunt cioburi de rai! Drumul desăvârşirii este un drum greu, dar maiestos!".
- Mihai Păstrăguş: "Panotările pe care le vedeţi sunt susţinute de mai mulţi pretendenţi la calitatea de artist. Toţi sunt artişti mai mari sau mai mici. De fapt, toţi se consideră artişti, dar nu este chiar aşa... Cei care au expus astăzi au o expresie a ideii. Culoarea în fotografie a fost un progres, deşi se spune că fotografia adevărată este doar cea alb-negru. Domnul Ioan Vârlan are o fotografie interesantă, poate prea închisă la culoare, dar asta este mai mult vina firmei care a printat fotografiile! Arta digitală este pictura care iese din calculator cu ajutorul minţii. În acest caz, domnul Eugen Andronic a făcut lucruri frumoase, dar ele trebuie trecute şi prin artă! Trebuie combinată arta tehnică cu cea de culoare. Oana Olaru prezintă o grafică interesantă, prezintă mişcare, care surprinde fenomenul artistic. Ies la lumină toate formele şi este analizat bine efectul. Oana cunoaşte şi antropologia artistică. Gabriela Cucinschi este o veterană în pictură, iar fiul ei, Ovidiu, ar fi bine să urmeze şi o şcoală de artă. În final, vreau să vă felicit pe toţi şi doresc să continuaţi, căci faceţi bine ceea ce faceţi!".  
La spectacolul artistic care a urmat au participat Karla Ursu (muzică populară), Andrei Liţă şi Ionuţ Felecanu (muzică uşoară) şi membrii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI). Au recitat poezii, sonete şi epigrame în faţa unui public numeros Angela Pistol, Sofia Doina Gavrilă, Doina Toma, Vasile Larco, Dan Teodorescu, Gabriela Cucinschi, Ştefana Marcu, Petronela Alexa, Corina Matei-Gherman şi Mihai Batog-Bujeniţă.
Cei care au expus pe simeze au primit diplome de excelenţă din partea UAP - Sucursala Iaşi, iar în afară lor au mai fost premiaţi Paul Zamfir, Mihai Batog-Bujeniţă (în numele ALPI), Mihai Păstrăguş, Ionuţ Felecanu, Andrei Liţă şi copilul minune al muzicii populare ieşene, Karla Ursu.
În final, jurnalistul Dan Teodorescu a făcut şi două invitaţii de participare celor prezenţi: pe 23 februarie 2018, la ora 17.00, la Hotelul Moldova Iaşi, acolo unde va avea loc lansarea cărţii "Fotbalul Mic şi Fotbalul Mare", a zecea carte editată în ultimii de doi ani şi jumătate chiar de "DanTe" şi pe 7 martie 2018, la ora 17.30, la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, la spectacolul "Din dragoste...", organizat şi susţinut de membrii Cenaclului "George Topârceanu" Iaşi.
Vă mai informăm că expoziţia "Lumini şi Umbre", de la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, rămâne deschisă publicului larg până pe 28 februarie 2018, intrarea fiind liberă.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu