duminică, 13 mai 2018

Un "13" cu noroc în ALPI!



Manifestarea cu public din 13 mai 2018 a adus Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi o nouă afirmare pe plan cultural. În superba sală de lectură a Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Asachi" Iaşi, cu un prezidiu mai redus numeric ca altădată, alcătuit doar din Gheorghe Bălăceanu şi Eugen Deutsch, membrii ALPI au susţinut un frumos recital poetic, nu înainte ca jurnalistul Dan Teodorescu să detalieze manifestările din ultima perioadă (lansări de carte, concursuri literare, spectacole artistice la clubul CFR Iaşi - sub emblema Cenaclului George Topîrceanu), acolo unde au fost prezenţi şi membrii asociaţiei culturale ieşene. Iar amabila noastră gazdă, Elena Zanet, a menţionat că, în cadrul Filialei „Ion Creangă” a Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi” Iași s-a sărbătorit recent Ziua Europei, printr-un concurs inedit de epigrame, poezii vesele și grafică satirică pe teme europene, adresat elevilor de liceu, sub egida "EUtopia în UE", în parteneriat cu Asociaţia Literară Păstorel Iaşi. Plus că Ioan Hodaş a prezentat publicului câteva aspecte asupra unei manifestări literare organizate la Vaslui de prof. Dumitru V. Marin, denumită "77", la care au participat şi membrii ALPI.
Au citit apoi din propriile creaţii literare (poezii, epigrame, rondeluri, proză scurtă) Doina Toma, Georgeta Paula Dimitriu, Angela Pistol, Olguţa Trifan, Viorica Şerban, Sofia Doina Gavrilă, Vasile Unguraşu, Eugen Andronic, Ioan Hodaş, Constantin Profir, Mihai Caba. La iniţiativa lui Eugen Deutsch, din cartea "Dorinţa îngerului - in memoriam... Veron", Gheorghe Bălăceanu a lecturat câteva epigrame ale lui Ene Veron. În final, Emil Gnatenco a prezentat un superb recital actoricesc, cu o poezie de Ioan Alexandru, iar Ion Oprică a prezentat un recital umoristic.
În cadrul manifestării, Dan Teodorescu a oferit colegilor ultimul număr al ziarului "Vocea Ta" (cu o pagină culturală dedicată membrilor ALPI), publicaţie care are sediul central la Nürnberg (Germania) şi care se distribuie în Europa, pentru diaspora românească din Austria, Germania, Belgia, Olanda, Elveţia şi Franţa. De altfel, directorul general al publicaţiei germane, doamna Ionela van Rees-Zota va fi prezentă la Iaşi, în perioada 25-27 mai 2018, la invitaţia Primăriei Municipiului Iaşi, în cadrul unei manifestări culturale de mare amploare.
S-a mai menţionat că, la Festivalul Naţional de Epigrame de la Buzău, trei ieşeni din ALPI vor fi premiaţi de organizatori, ei fiind Mihai Batog-Bujeniţă, Elena Mândru şi Vasile Larco.
Următoarea şedinţă cu public în cadrul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi va avea loc duminică, pe 10 iunie 2018, de la ora 10:00, tot la sala mare de lectură a Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Asachi" din Iaşi, la sediul central de pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 10.
Dar până atunci, membrii ALPI sunt invitaţi şi la spectacolul de la clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, dedicat copiilor cu ocazia zilei de 1 iunie. Manifestarea va avea loc joi, pe 31 mai 2018, de la ora 17:30, în organizarea Cenaclului "George Topârceanu", acolo unde, printre membrii fondatori şi din colectivul de conducere se regăsesc Mihai Batog-Bujeniţă, Dan Teodorescu, Emil Gantenco şi George Marici, care fac parte şi din Asociaţia Literară Păstorel Iaşi.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu